vrijdag 16 maart 2012

Spliethoff in papiertrafiek van Zeebrugge naar VS

Rederij Spliethoff vervoert sinds 5 januari papierladingen van Zeebrugge naar Philadelphia in de Verenigde Staten. Elke 20 dagen meert er een schip af in het Wielingendok in de Zeebrugse voorhaven.
De Suomigracht komt papier laden in het Wielingendok. De prognose is dat de vernieuwde dienst voor de papierconcerns StoraEnso en Norske Skog in volume zal groeien van 150.000 naar 250.000 ton per jaar.
De papiervolumes van Norske Skog worden vanuit Noorwegen aangevoerd in Zeebrugge via DFDS Lys Line en vanuit Duitsland en Oostenrijk per vrachtwagen en per spoor. De lading van StoraEnso wordt vanuit Zweden aangevoerd per StoraEnso Cargo Unit en vanuit Finland per RoRo-schip.
Voor de dienst worden S-type-schepen (sidedoor) ingezet, die specifiek zijn gebouwd voor het transport van papier. Dit type schip kan ongeveer 15.000 ton zwaar papier laden. Maar er kan ook projectlading, hout, staal, bulk, stukgoed en containers worden geladen.
Op dezelfde terminal aan het Wielingendok waar de Spliethoff-schepen laden, worden ook de ConRo-schepen van Spliethoff's dochter Transfennica behandeld. Transfennica verzorgt in Zeebrugge een dienst naar Bilbao in Noord-Spanje. Speciale lading, zoals projectlading, maar ook staalladingen en containers kunnen hierdoor gemakkelijk vanuit Noord-Spanje, via Zeebrugge, naar de Oostkust van de Verenigde Staten worden vervoerd. Zeebrugge fungeert hier als draaipunt voor beide diensten.
In Zeebrugge is de trafiek van cellulose, pulp, papier en karton jaarlijks goed voor ruim 2,2 miljoen ton. Bron : www.schuttevaer.nl