woensdag 2 juni 2010

Zeebrugge helpt Burundese Bujumbura met uitbouw van haven

De haven van Zeebrugge, vertegenwoordigd door Voorzitter en Gedelegeerd bestuurder, de heer Ir Joachim Coens, ondertekende een principe-akkoord met de haven van Bujumbura, vertegenwoordigd door de Ambassadeur van de republiek Burundi, de heer Laurent Kavakure. Dit schrijft APZI.

Dit akkoord beoogt de middelen en methoden te zoeken voor het realiseren van een project in het kader van de directe intersectoriële ontwikkelingssamenwerking.

Ondanks het feit dat Burundi niet aan de zee grenst, heeft het toch belangrijke troeven voor zijn ontwikkeling. De geografische strategische ligging van de binnenhaven van Bujumbura biedt de mogelijkheid om 5 buurlanden te bedienen namelijk Congo, Rwanda, Tanzania, Oeganda en Zambia.

Het project heeft als doel de haven van Bujumbura opnieuw op te bouwen, zodat ze de hefboom wordt voor een duurzame socio–economische ontwikkeling ten bate van de bevolking van Burundi en die van de regio er omheen. In het partnerschip is ook de studie opgenomen voor de versterking van de corridor tussen Bujumbura en de zeehaven van Dar es Salaam (Tanzania), noodzakelijk om het goederenverkeer met Europa tot stand te brengen via zeevaart.

Burundi herstelt zich op dit ogenblik van een jarenlange vernietigende burgeroorlog. Thans wordt het land bestuurd door een democratisch gekozen regering. Indien de socio – economische situatie niet volgt, komen deze positieve ontwikkelingen in het gedrang. Duurzame vrede is alleen maar mogelijk wanneer de economie terug volop kan draaien. Stabiliteit en vrede worden gecreëerd door economische bloei die op haar beurt werkgelegenheid en bestaansinkomen meebrengt voor de bevolking.