donderdag 30 september 2010

Update Fair Ferries Campaign


Vandaag werd de Fair Ferry Campagne verdergezet in de Zeebrugse haven en stonden dockers-meetings op de agenda.

Deze morgen trok opnieuw een ACV- délégatie havenarbeiders naar de refters in de haven.

Op de Brittania kaai waren heel wat havenarbeiders tewerkgesteld op de “PAULINE” en de “MELUSINE” van de rederij COBELFRET.


Zoals gisteren werd de solidariteit onder bemanning en havenarbeiders nogmaals bevestigd. Het doel van deze internationale actieweek werd toegelicht en werd er door de vakbond opgeroepen elke overtreding van de wet op de havenarbeid af te keuren en dit bij de vakbonden te melden.

De havenarbeiders tewerkgesteld op het schip “FAUST” van rederij WWL op de Canada kaai werden ook ingelicht over de Fair Ferry Campaign.



Deze namiddag werd ten slotte nog een bezoek gebracht aan het Zeebrugse aanwervingslokaal om ook daar een toelichting te geven.

Ook in Southampton waren de collega's actief. Daar werdt de L'Audace met een bezoekje vereert. Wat de nodige commotie bij de rederij veroorzaakte. Het schip was slechts enkele uren in de haven, 10 bestelwagens om te lossen en landbouwmachine om te laden. Niettegenstaande deze minimale lading liep het schip door de plaatselijke acties toch vertraging op.

ACV Transcom heeft tijdens deze week heel wat havenarbeiders kunnen bereiken, wat op zich al een geslaagde actie is. Wij hopen alvast dat deze maritieme actie duidelijk maakt dat solidariteit onder havenarbeiders en zeelui een belangrijk gegeven is om zo sociale dumping tegen te gaan. Dus goedkopere arbeidskrachten kunnen niet ingeschakeld worden om de scheepscargo te behandelen.

woensdag 29 september 2010

Fotocollage ACV Transcom Fair Ferries actieweek (deel 2)


Actie Stena (Hoek van Holland)






Dockers & Seafarers meetings UECC, KESS en P&O














Fotocollage ACV Transcom Fair Ferries actieweek

1 beeld zegt meer dan 1000 woorden wordt wel eens gezegd. Hieronder een eerste selectie foto's van jullie vakbond in actie tijdens de Fair Ferries actieweek.


Actie MBZ







Actie Suardiaz








dinsdag 28 september 2010

CREW EN DOCKERS-MEETINGS OP UECC, KESS en P&O

Deze morgen werden in Zeebrugge crew en dockers-meetings georganiseerd op twee UECC schepen, de AUTOSTAR en de ARABIAN BREEZE en een KESS schip, de SEINE HIGHWAY.



Samen met ITF inspector Christian Roos en een talrijke délégatie van ACV-Transcom en BTB werd de bemanning en havenarbeiders samengeroepen op de ramp van deze schepen.



De solidariteit onder bemanning en havenarbeiders werd nogmaals bevestigd. Het doel van deze internationale actieweek werd toegelicht. Bijkomend werd door de vakbonden opgeroepen elke overtreding van de wet op de havenarbeid af te keuren en dit bij de vakbonden te melden.



De havenarbeiders werden geïnformeerd over de internationale acties van de voorbije dagen in de ons omringende havens en de acties op andere kaaien in Zeebrugge.

Deze middag trok een délégatie van ACV Transcom samen met onze délégué Eric Inslegers naar de aanwerving om de havenarbeiders toe te lichten over de Ferry en Ro-Ro campagne.




Deze namiddag kwam P&O aan de beurt. In de refter werden pamfletten verspreid. De havenarbeiders van beide aangelegde schepen PRIDE OF YORK en NORSTREAM werden bijeengeroepen om hen over het doel van de acties te informeren. De problemen lashing en sociale dumping werden aangekaart bij de bemanning en de havenarbeiders. We verwachten binnenkort contacten vanuit het bedrijf en verwachten dat de eerder gestarte onderhandelingen worden verder gezet.

We houden jullie verder op de hoogte.

Fair Ferries Campagne gestart

De internationale actieweek in de Europese Ferry en Ro-Ro sector werd maandag 27 september succesvol opgestart. De campagne handelt over de loon- en arbeidsvoorwaarden aan boord van deze schepen. Daarbovenop stelden de havenvakbonden meerdere keren vast dat bemanningsleden de taken van havenarbeiders in bepaalde gevallen overnemen.

Michel Claes, algemeen sectorverantwoordelijk ACV Transcom: “Honderden jobs voor EU zeelui zijn verloren gegaan en vervangen door goedkope niet EU zeelui die bovenop hun taak deze van havenarbeiders op vraag van de reders overnemen. Het betreft lashing & securing van cargo. De actieplannen van de vakbonden hiertegen liggen klaar.”

In Hoek van Holland verzamelde ’s avonds een delegatie van 100 havenarbeiders uit de Benelux, Frankrijk en UK aan de terminal van Stena. ACV Transcom en BTB waren aanwezig. In Zeebrugge trok het gemeenschappelijk vakverbond van de havens naar de MBZ om de actie toe te lichten. Bij monde van haar voorzitter ging dit akkoord met de bekommernis om het werk te laten uitvoeren door havenarbeiders. De Heer Coens was eveneens gewonnen voor het internationaal karakter van de actie.

In de namiddag werden de havenarbeiders in Zeebrugge onmiddellijk met de neus op de feiten gedrukt. Na het aanmeren van Ro-Ro vaartuig l'Audace, rederij Suardiaz, bleek alle cargo al op zee losgemaakt door de bemanning. De kapitein bevestigde dat dit in opdracht was van het hoofdkwartier waarop de lossing van de cargo werd uitgesteld. Nadat de bemanning de cargo opnieuw hadden vastgemaakt aan dek, werd het licht op groen gezet voor de lossing. De rederij zal volgende week een meeting organiseren om tot een duurzame oplossing te komen. De actie heeft in totaal 5 uur geduurd.

maandag 27 september 2010

Fair Ferries Campaign


Actie Suardiaz
Deze morgen 11u30 meerde het schip “ L’Audace” van de rederij Suardiaz aan op de Canadakaai te Zeebrugge.

Een délégatie van ACV Transcom en BTB was ter plaatse.

Na het inleggen van de ramp werd vastgesteld dat de bemanning opnieuw het lashingsmateriaal had verwijderd van trailers, kranen, vrachtwagens en wagens . Aan de zeevarenden werd dus gevraagd om de lading los te maken vooraleer het schip was aangelegd aan de kade.

De rederij Suardiaz werd hierover al in het verleden aangesproken, maar blijft tot op heden hardnekkig de wet overtreden.

Na contacten tussen ACV Transcom en de rederij Suardiaz en de stouwer Sea-Ro werd na lang onderhandelen volgende afspraken gemaakt :

Vooraleer er kon gelost worden door de havenarbeiders diende de lashing terug vastgemaakt te worden door de bemanning.
Bij een volgende aanloop in de Zeebrugse haven zullen lashers besteld worden bij de stouwer Sea-Ro.
Volgende week zullen er gesprekken plaatsvinden tussen de ITF aangesloten vakbonden en de rederij Suardiaz.

Ook de volgende dagen zal ACV Transcom niet nalaten dit verder op te volgen.


Bezoek MBZ
Deze morgen heeft de havenvoorzitter Joachim Coens en een delegatie van de MBZ hun eerder standpunt bevestigd, dat de havenuitbater nog steeds achter hun standpunt staat dat Lashing en Securing voor havenarbeiders wordt voorbehouden in de haven van Zeebrugge.

Volgens MBZ moeten de afspraken en regels gerespecteerd worden, ook de rederijen moeten zich hiernaar schikken.

MBZ was ook opgetogen dat deze acties kaderen in een groter geheel, nml een Europese actie, waar verschillende ITF-aangesloten vakbonden aan deelnemen uit België, Nederland, Frankrijk, Ierland en Groot Brittannië.