donderdag 28 juli 2011

Containerschepen huren wordt goedkoper

Het aantal nieuwe chartercontracten neemt sedert april af. Ook de tarieven dalen.
De vraag van containerrederijen naar gehuurde tonnage is de voorbije maanden dudielijk verminderd. Als gevolg daarvan zijn de chartertarieven sedert april met 11% gedaald. De daling is het grootst bij de schepen met panamax-afmetingen.
De Franse consultant Alphaliner verwacht dat de tarieven later dit jaar nog verder zullen zakken omdat steeds meer containerschepen zonder werk zitten. Nu vertegenwoordigt de capaciteit van de opgelegde vloot nog 120.000 teu, maar dat kan tegen het einde van het jaar volgens Alphaliner oplopen tot 400.000 teu.
Vorig jaar bleken Maersk Line, MSC, CMA CGM en CSAV de meest actieve huurders op de markt te zijn. Zij waren samen goed voor 28% van alle transacties.
CSAV heeft het roer intussen omgegooid en tal van diensten gestaakt, waardoor de capaciteit van de vloot met ongeveer 100.000 teu verminderd wordt. CSAV bood zelf zeventien schepen op de chartermarkt aan, waardoor de druk op de huurprijzen nog groter werd.
Omwille van de onzekere marktvooruitzichten, wordt de gemiddelde duurtijd van de charterovereenkomsten steeds korter. De voorbije week werden enkele schepen van 2.500 teu voor een periode van amper drie tot vijf maanden gehuurd voor bedragen van 13.600 dollar per dag. De gemiddelde looptijd van de charters daalde volgens Alphaliner dit jaar van tien naar zeven maanden. Bron : www.nieuwsbladtransport.nl.