donderdag 30 april 2009

Afspraken Terminalco/vakbonden blijven van kracht


"De afspraken van maandag 27 april, omtrent de arbeidsomstandigheden, blijven gehandhaafd".
Dit verklaarde het bedrijf, op vraag van ACV Transcom, op de vergadering van het Paritair Subcomité voor de havens van Oostende en Nieuwpoort van vandaag 30 april.

In de vergadering werd de visie van de vakbonden nogmaals uitvoerig toegelicht. (Zie vorig bericht)

Een brief van het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV-ABVV, reeds toegestuurd aan de Voorzitter van het Paritair Subcomité, werd overgemaakt aan het bedrijf. Terminalco nam hiervan acte maar wenste hier niet op te reageren.

ACV Transcom volgt het bedrijf Terminalco verder op en zal toezien op een correcte toepassing van de wet op de havenarbeid en de codex voor de havens van Oostende en Nieuwpoort.

'Er is beterschap in zicht voor de haven.'


De haven van Zeebrugge komt uit een diep dal, vooral dan in de afgelopen februarimaand, maar stilaan zijn er tekenen van beterschap. De haven van Zeebrugge lijkt het ergste van de crisis achter de rug te hebben maar de trafiek naar Groot-Brittannië komt maar niet terug op gang, en daar zijn we bezorgd over', zegt Coens. 'Gelukkig hebben we in de haven ook andere takken. De levering van gas aan de LNG-terminals is bijvoorbeeld fors gestegen vorig jaar.'

Opmerkelijk is dat het percentage vrachtwagens dat vorig jaar van en naar Zeebrugge reed, gezakt is. 'In 2007 gebeurde meer dan 57procent van het verkeer over de weg, vorig jaar was dat 53,6procent', zegt havenvoorzitter Joachim Coens.

Daar zitten de estuaire schepen voor iets tussen: zij vervoerden in 2008 80.000containers uit de haven. 'Interesse voor bijkomende schepen is er op dit moment niet. De gewone binnenvaart vanuit Zeebrugge blijft onveranderd op 0,8procent.

woensdag 29 april 2009

Kiwiseizoen gestart


Met een eerste levering van 6.500 pallets kiwi's aan boord van het koelschip Ice River, ging het nieuwe kiwiseizoen in Zeebrugge van start. Zeebrugge is voor producent Zespri uit Nieuw-Zeeland de vaste aanvoerhaven in Europa.

Grootste lading kiwi's ooit
De lading die op 5 mei in Zeebrugge zal arriveren, is 7.500 paletten groot wat neerkomt op 75 miljoen stuks. Kiwiproducent Zespri huurde voor de vracht het koel- en autoschip Sunbelt Spirit van rederij Great American Lines. De lading groene en gouden kiwi's werden in de Nieuw-Zeelandse haven Tauranga aan boord genomen. "De kiwioogst is dit jaar van zeer goede kwaliteit", zegt havenvoorzitter Joachim Coens. "Nieuw-Zeeland heeft er een warme zomer met veel regen opzitten. Daardoor is het kiwiseizoen ook 20 dagen vroeger gestart dan vorig jaar."

dinsdag 28 april 2009

Stand van zaken bij Terminalco


Maandag 27 april om 7 uur 's morgens heeft ACV-Transcom de Wet op de Havenarbeid/Codex van de haven van Oostende-Nieuwpoort bij de firma Terminalco in Oostende gecontroleerd. De ploeg die om 07u30 aan de slag moest, bleek voldoende bemand te zijn om de lossing van het schip volgens de wettelijke bepalingen/Codex te behandelen.

Aan de hand van de ploeglijsten werd vastgesteld dat de ploeg die om 15u aan de slag moest gaan, onderbemand bleek te zijn. Er werd afgesproken om samen met een aantal werkloze havenarbeiders uit Zeebrugge om 14u30 bij betrokken firma het werk op te eisen.

Spontane Actie
Voor aanvang van de shift van 15u stelden wij vast dat het bedrijf de ploeglijsten niet had aangepast om de geboekte lading aan boord vast te maken. Dit leidde tot een spontane actie onder de Oostendse havenarbeiders waarbij met de steun van Zeebrugse havenarbeiders de toegang tot de gate van het bedrijf werd afgesloten tot het bedrijf met een aangepaste ploegenlijst zou komen.

Na onderhandelingen heeft het bedrijf zich akkoord verklaard om de volledige lashing door erkende havenarbeiders te laten uitvoeren en een oplossing te zoeken omtrent de problematiek van de foremen tot het volgend Paritair Subcommité van de haven van Oostende-Nieuwpoort op 30 april 2009.

Wij houden jullie op de hoogte (via de blog).

maandag 27 april 2009

Oostendse havenarbeiders verwerpen nieuwe arbeidsorganisatie bij Terminalco (Colbelfret)

“Vastzetten en beveiligen van scheepsladingen aan boord van zeeschepen is havenarbeid”

Hierover is geen twijfel mogelijk volgens de wet op de havenarbeid en de codex Haven Oostende en Nieuwpoort (de cao bevoegd voor alle havenarbeiders en hun werkgevers in de havengebieden).

Door het invoeren van een nieuwe arbeidsorganisatie bij Terminalco vanaf 27 april, probeert het stouwersbedrijf de wet op de havenarbeid te omzeilen door het lashen (vastmaken) van de scheepslading te laten uitvoeren door de scheepsbemanning.

De kosten drukken om de crisis te overleven, luidt het volgens het bedrijf.
Men verwijst naar het niet “kunnen” respecteren van de rusttijden voor alle havenarbeiders. Maar er zijn meerdere mogelijkheden om hieraan een oplossing te bieden. Mogelijke oplossingen werden reeds aangereikt door ACV Transcom waaronder het inschakelen van gelegenheidshavenarbeiders bij tekorten (er zijn momenteel vele werkloze erkende goedopgeleide havenarbeiders) of het anders verdelen van de shiften.

Op 27 april verzamelen boze Oostendse havenarbeiders, aangesloten bij ACV Transcom, en hun collega’s. Zij willen een aanpassing van deze nieuwe arbeidsorganisatie en eisen het respecteren van de wet op de havenarbeid. Indien het bedrijf Terminalco (Cobelfret) deze wet en de codex niet wil respecteren, zal er tot verdere actie worden overgegaan.

De voorzitter van het paritair comité Haven Oostende Nieuwpoort werd hierover reeds ingelicht.

ACV Transcom zal aanwezig zijn op 27 april vanaf 7 uur bij het aanvangen van de 1° shift om erop toe te zien dat de wet en de codex wordt gerespecteerd. Ook de volgende shiften zullen van nabij opgevolgd worden.

Persbericht
Maandag 27 april 2009

ACV Transcom bezorgd om “onduidelijke arbeidsomstandigheden” bij Zeebrugge Food Logistics


Op 23 april 2009 werd ‘Zeebrugge Food Logistics’ (ZFL) op de site van de Zeebrugse Visveiling ingehuldigd. Het complex biedt nieuwe diepvries- en koelfaciliteiten in de Zeebrugse haven.

Men richt zich vooral op zeegebonden activiteiten, opslag en overslag van import uit andere continenten en export naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Producten die naar hier worden verscheept, kunnen gestockeerd worden, geconditioneerd, herpakt en naar de finale bestemming gestuurd worden. Er wordt niet alleen gedacht aan visproducten maar ook vlees, groenten, deegwaren en zuivelproducten.

Gezien het bedrijf midden havengebied ligt, is de wet op de havenarbeid hier zeer duidelijk van toepassing. De opgesomde activiteiten behoren zeer duidelijk tot het domein van de havenarbeid.

ACV Transcom roept het bedrijf op om hier zeer spoedig werk van te maken en duidelijkheid te verschaffen nog vóór de activiteiten opstarten. De activiteiten worden van nabij verder opgevolgd door de Zeebrugse havenarbeiders.

Persbericht
Maandag 27 april 2009

vrijdag 24 april 2009

Nieuwe opslagloods biedt tot veertig nieuwe jobs


Vlaams minister-president Kris Peeters heeft gisteravond het Zeebrugge Food Logistics Center officieel geopend. Het gaat om een investering van tien miljoen euro, die goed is voor dertig tot veertig nieuwe jobs. Op de site van de Zeebrugse Visveiling werd donderdagavond het 80.000kubieke meter grote Zeebrugge Food Logistics geopend. Het waren Vlaams minister-president Kris Peeters, burgemeester Patrick Moenaert en gouverneur Paul Breyne die de opslagruimte officieel mochten openen. Er zijn nu al tien mensen aangeworven in de nieuwe opslagruimte, maar men hoopt in de toekomst dertig tot veertig nieuwe jobs te creëren.
meer

Havens Oostende en Zeebrugge promoten zichzelf in Zuid-West-Vlaanderen


Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar in het zuiden van onze provincie kent men de havens en havenactiviteiten in Zeebrugge en Oostende niet. Heel wat Zuid-West-Vlaamse bedrijven importeren en exporteren goederen en producten via Antwerpen. En dus trekken onze zeehavens de boer op om hun troeven aan ondernemers en expediteurs bekend te maken. De roadshow was gisteren in Kortrijk Xpo. Later volgend nog andere Vlaamse provincies en Rijsel.
meer

Wallenius Wilhelmsen opent technisch centrum in Zeebrugge


De Noorse rederij Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL) heeft in Zeebrugge een nieuw technisch centrum voor nieuwe wagens geopend. Het gaat om een investering van 8,5 miljoen euro. Het nieuwe complex waar wagens, landbouwvoertuigen en werfvoertuigen worden afgewerkt voor levering op de Europese markt, is 7.600 vierkante meter groot. Er zullen 90 technisch geschoolden werken.

De voertuigen die in Zeebrugge worden aangevoerd, worden in het centrum onder meer schoongemaakt en voorzien van accessoires. Er gebeuren ook technische controles en kleine herstellingen.

Bij de bouw van het centrum werd bijzondere aandacht besteed aan het milieu. Dat is één van de basiswaarden van WWL.

"De opening van dit centrum bevestigt het vertrouwen van Wallenius-Wilhelmsen Logistics in Zeebrugge", zegt managing director Werner van Dessel. "Zeebrugge is voor het bedrijf het centraal distributiepunt voor continentaal Europa." WWL startte haar operaties in Zeebrugge tien jaar geleden. Het bedrijf bezet een terrein van 47 hectare in de binnenhaven. Jaarlijks brengen meer dan 400 schepen meer dan 300.000 nieuwe voertuigen naar Zeebrugge.
(Bron: Belga Nieuwstelex)

Parlement staat achter holding voor sluizenbouw in Vlaamse havens


De Commissie Openbare Werken van het Vlaamse Parlement heeft het decreetvoorstel dat voorziet in de oprichting van een NV Vlaamse Havens goedgekeurd. Die holding gaat via dochterbedrijven instaan voor de financiering van drie nieuwe zeesluizen in respectievelijk Antwerpen, Terneuzen en Zeebrugge.
meer

Auto's beschoten op weg naar Zeebrugge

ZEEBRUGGE - Chauffeurs van autotransporten naar Zeebrugge hebben bij aankomst al 35 keer kogelgaten ontdekt in hun nieuwe wagens. Onderweg naar de haven moeten ze beschoten zijn geweest door onbekenden. De federale politie is een onderzoek gestart.
meer

dinsdag 21 april 2009

Crisis treft Belgische kusthavens


De Belgische kusthavens Zeebrugge en Oostende ontsnappen niet aan de crisis, die zich vooral in de maritieme trafieken doet gelden. In Zeebrugge ging de trafiek er in het eerste kwartaal met 8% op achteruit. De haven van Oostende werd harder getroffen en zag zijn trafiek met 29,4% teruglopen.
meer

Trafiek haven Zeebrugge met 8 % gedaald

In de haven van Zeebrugge werden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 9,5 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een daling met 8 % tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de daling van de autotrafiek valt op in de Zeebrugse cijfers. Daar werd een terugval met 46,2 % opgetekend tot 300.000 eenheden. Ook de roro-trafiek kende een sterke achteruitgang. Het transport van rijdende vrachtwagens kende immers een daling met 36 % tot ruim 2 miljoen ton. Bij de containeroverslag, de belangrijkste activiteit van de haven, bleef de achteruitgang beperkt. Daar werd een terugval met 6 % tot 4,9 miljoen ton genoteerd. De behandeling van vloeibare bulk ging met 38 % omhoog, terwijl bij de vaste bulk een stijging met 8 % werd genoteerd en het stukgoed een groei kende met 6 %.
(Bron: Belga Nieuwstelex)