woensdag 30 september 2009

CMA CGM vormt werkgroep met banken


De Franse rederij CMA CGM heeft een aantal grote Europese en Aziatische banken en financiële instellingen bereid gevonden om in een internationale werkgroep op zoek te gaan naar oplossingen voor haar financiële problemen. Tegen medio november zou er een globaal akkoord moeten zijn.

Mann Lines wordt actief tussen Santander en Zeebrugge


De Britse rederij Mann Lines is een wekelijkse ro/ro-dienst begonnen tussen Santander, Zeebrugge en Cuxhaven. In die Duitse haven is er een aansluiting met een andere ro/ro-dienst naar Paldiski en Turku.

Twee jaar geleden werd een kantoor in de Benelux geopend en begon de rederij eerst in Vlissingen en daarna in Terneuzen lading voor de Baltische regio te boeken op de papierboten van Kappa.

In april van dit jaar werd Santander in het netwerk opgenomen, omdat de rederij een contract kon sluiten voor het vervoer van auto's tussen Santander en Cuxhaven. Die verbinding wordt nu wekelijks met een extra aanloop van Zeebrugge op de northbound reizen. Eigenlijk verhuist Mann Lines een deel van zijn activiteiten van Terneuzen naar Zeebrugge, omdat daar meer ladingstromen passeren en er meer connecties zijn.

CMA CGM past FEMEX service aan


Zeebrugge bekomt een dubbele aanloop: één op eastbound en één op westbound, telkens op de CHZ terminal waar ook de FAL diensten van de groep CMA CGM aanlopen.

Tevens vervangt FEMEX de actuele FAS-dienst op Scandinavië, en met de aanloop van Tanger en Lissabon worden bijkomende trafieken aangetrokken via Zeebrugge.

De nieuwe dienst start in Zeebrugge op 2 - 3 oktober 2009.

Zes schepen met een capaciteit tussen 1250 & 1700 TEU worden op de dienst ingezet. De volledige rotatie van de dienst bedraagt 42 dagen.

Klik hier om meer te lezen

dinsdag 29 september 2009

Resultaten Referendum Nationale CAO

GEMEENSCHAPPELIJK VAKBONDSFRONT HAVENS VAN BELGIE
ACV-TRANSCOM - BTB

Antwerpen, 25 september 2009.

Aan de havenarbeiders van het Algemeen Contingent, de Vaklui en de havenarbeiders van het Logistiek Contingent.

Gerechtsdeurwaarder E. LIBBRECHT heeft op vrijdag 25 september 2009 samen met militanten van de drie vakorganisaties uit de verschillende Zeehavens, de TELLING verricht van het REFERENDUM. De leden, aangesloten bij de drie erkende vakbondsorganisaties, dienden zich uit te spreken over het ontwerp van een nieuwe COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST, geldig voor de Belgische Zeehavens.

HET PROCES-VERBAAL STELT VOLGENDE UITSLAG VAST :
Verzonden omslagen………… 12.487 Binnengekomen kaarten…………. 4.990
Onbestelbare omslagen……… 153
Blijft 12.334

A L G E M E E N C O N T I N G E N T
JA-stemmen …………………… 3.946
NEEN - stemmen………………. 221
ONGELDIGE stemmen……….. 16

Totaal:……………………. 4.183
Hebben geldig deelgenomen aan de stemming: 4.167
______________________________________________________________________________________
RESULTAAT
de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst werd aanvaard met
94,70 %
__________________________________________________________________________________________________________________

V A K L U I

HET PROCES-VERBAAL STELT VOLGENDE UITSLAG VAST:
JA-stemmen …………………… 266
NEEN-stemmen……………….. 15
ONGELDIGE stemmen………. 1

Totaal:……………………. 282
Hebben geldig deelgenomen aan de stemming: 281
________________________________________________________________________________________
RESULTAAT
de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst werd aanvaard met
94,66 %
________________________________________________________________________________________

L O G I S T I E K C O N T I N G E N T

HET PROCES-VERBAAL STELT VOLGENDE UITSLAG VAST:
JA-stemmen ……………………. 504
NEEN-stemmen………………… 18
ONGELDIGE stemmen…….. …. 3

Totaal: ……………………. 525
Hebben geldig deelgenomen aan de stemming : 522
________________________________________________________________________________________
RESULTAAT
de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst werd aanvaard met
96,55 %
________________________________________________________________________________________

vrijdag 25 september 2009

Nationale CAO havens

Vandaag werd met meerderheid van de stemmen de Nationale CAO voor de Belgische havens goedgekeurd. De CAO omvat een regeling waardoor havenarbeiders vanaf 52 jaar, na ondertekening van de CAO en op vrijwillige basis, op VA kunnen gaan.

Volgende week woensdag wordt de CAO ondertekend.

Ook de akkoorden voor vaklui en de havenarbeiders logistiek continent werden goedgekeurd.

Stoere havenarbeiders gevraagd bij EFICO

Tijdens een overleg tussen de directie van Sea Bridge NV – Efico en de sociale partners werd naar een oplossing gezocht om containers met koffie, indien nodig, niet meer te moeten lossen met “natie arbeiders” van Antwerpen zoals dit eerder in de maand augustus gebeurde.

Natie arbeiders, ook vliegende naties genoemd, zijn zelfstandige havenarbeiders die gespecialiseerd zijn in zakgoed met voornamelijk koffie, cacao en suiker. De specialiteit van het vlug lossen van containers met zakgoed zonder al te veel schade te berokkenen hebben deze “Rambo’s” verworven door hun ervaring. Zij doen namelijk niets anders en zouden daarbij ook nog “in Enterprise” werken.

Er is met het bedrijf overeengekomen dat havenarbeiders van Zeebrugge die zich geroepen voelen om deze taak op zich te nemen, zich kunnen aanmelden bij Sea bridge NV-Efico om getest te worden. Deze test bestaat erin om 20’ containers met koffie (zakken van 70kg)te lossen gedurende een volledige shift.

Wordt vervolgd!

maandag 21 september 2009

UECC start veerdienst naar Santander


De Noorse rederij United European Car Carriers (UECC) biedt voortaan drie afvaarten per week uit Zeebrugge naar de Spaanse haven Santander. Dit staat te lezen op de website van Apzi.

De nieuwe veerdienst wordt een rechtstreekse concurrent van de ro/ro-dienst van Transfennica tussen Zeebrugge en Bilbao, waarvan de frequentie nog maar kort geleden werd verhoogd tot vijf keer per week.

De autoschepen Auto Bank en Auto Bay zullen elke maandag, woensdag en vrijdag in beide richtingen een afvaart bieden. Volgens UECC bedraagt de transittijd 42 uur. Voor de afvaarten op vrijdag wordt de rotatie uitgebreid. Het schip dat die dag uit Zeebrugge vertrekt, gaat 's zaterdags ook naar Southampton. In de omgekeerde richting wordt tussen Santander en Zeebrugge ook Passajes bediend.

zondag 20 september 2009

Shanghai Ports wil dan toch belang nemen in APM


In 2006 ondertekende Shanghai International Port Group een intentieverklaring om een belang te nemen in APM Zeebrugge. In 2009 plaatste SIPG dit project echter in de koelkast omwille van de aanzienlijke trafiekdaling. De onderhandelingen werden onlangs heropgestart en de Chinezen zouden het dossier eind dit jaar willen afronden. Dit meldt De Lloyd op haar website.

De participatie van 40% vertegenwoordigt een investering van 40 mln EUR. Dit akkoord is belangrijk voor Zeebrugge omdat het de positie van de haven in de Europa/Azië-trafieken zal versterken.

vrijdag 18 september 2009

Havenarbeiders stemmen over ontwerp CAO


Sinds maandag kunnen de dokwerkers zich in een referendum uitspreken over een ontwerp van CAO. De CAO voorziet, uitzonderlijk voor de duur van één jaar, een vroegtijdige arbeidsongeschikheid (VA) vanaf 52 jaar.

Na moeizame onderhandelingen werd op 1 september een ontwerp van collectieve arbeidsovereenkomst bereikt. Daarnaast werden ook ontwerp-cao's bereikt voor de havenarbeiders van het logistiek contingent en voor de vaklui.

De tekst voor de havenarbeiders van het algemeen contingent ligt sinds maandag ter stemming voor. In een schriftelijk referendum kunnen de dokwerkers zich nog tot vrijdag 25 september uitspreken.

Rederij Transfennica zet derde schip in tussen Zeebrugge en Bilbao


Transfennica zet vanaf gisteren een derde schip in op de regelmatige veerdienst tussen Zeebrugge en Bilbao. De route werd twee jaar geleden opgestart en is een succes. Door de komst van het derde schip 'M/V Caroline Russ' zullen voortaan vijf afvaarten plaatsvinden per week in beide richtingen. De transittijd bedraagt 38uren en is daardoor een goed alternatief voor het drukke wegverkeer in Frankrijk en Spanje.

donderdag 17 september 2009

Pierre Kerckaert overleden


Voormalig administrateur-generaal van de Zeebrugse haven Pierre Kerckaert is overleden. Hij werd 66.

Pierre Kerckaert kwam na een carrière bij het ministerie van Openbare Werken terecht bij de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen (MBZ). Hij sloot er zijn tweede carrière als administrateur-generaal af in juni van vorig jaar.

De begrafenis zal plaatsvinden in de kerk van St Andries op dinsdag 22 september om 11 uur.

dinsdag 15 september 2009

BNFW neemt geautomatiseerde fruitterminal in gebruik


BNFW heeft vandaag in Antwerpen een supergeautomatiseerde terminal in gebruik genomen, een heuse wereldpremière. De terminal aan kaai 184-190 aan het derde havendok/Albertdok heeft een complete facelift ondergaan.

De grote vernieuwing zijn echter de automatische vorkheftrucks, die dus zonder chauffeur werken. Momenteel worden er een tiental exemplaren uitgetest, maar na verloop van tijd zullen er een twintigtal worden ingezet. Als motivering voor deze keuze wijst het bedrijf op de noodzaak van een grotere flexibiliteit, in die zin dat de vrachtwagens 24 uur op 24 beladen kunnen worden - vooral ‘s nachts om files te vermijden - en zelfs tijdens het weekend.

Bezorgdheid over staatssteun aan terminals neemt toe


De Europese havenorganisatie ESPO vreest dat als Duitsland ingaat op de vraag naar staatssteun van terminaloperatoren uit Hamburg en Bremen, dat een sneeuwbaleffect zal hebben in andere Europese havens. Het gevolg zou een grondige verstoring van de concurrentie kunnen zijn.

Topman Vismijn Oostende stapt op


Vincent Dewaele stapt op als afgevaardigd bestuurder van de Vismijn Oostende. Dewaele (34) ziet naar eigen zeggen geen rol voor zichzelf weggelegd in de nieuwe structuur de Vlaamse overheid creëert voor de vismijnen van Oostende en Zeebrugge. Dewaele stond bijna drie jaar aan het hoofd van de vismijn, waar hij eerder een managementfunctie uitvoerde.

zaterdag 12 september 2009

Pasec Port komt in handen van Gosselin Group


Eerder dezwe week werd bekend gemaakt dat de Gosselin Group met ingang van september het Antwerpse lashing & securingbedrijf Pasec Port heeft overgenomen. Met deze acquisitie mikt de verhuis- en logistiekgroep uit de Scheldestad op nieuwe synergieën en nieuwe markten.

Grensinspectiepost Zeebrugge plechtig ingehuldigd


Gisteren werd door de eerste minister Herman Van Rompuy in Zeebrugge de nieuwe grensinspectiepost ingehuldigd. De GIP krijgt onderdak in een verbouwde loods gelegen aan de Minister Beernaertstraat.

In de grensinspectiepost worden alle autoriteiten die betrokken zijn bij de invoer van goederen aan de buitengrenzen van de EU ondergebracht.

Nieuwe dienst tussen havens Brussel en Zeebrugge


Volgens een BELGA persbericht komt er een nieuwe vaste lijndienst tussen de containerterminal in de Brusselse voorhaven en de haven van Zeebrugge.

De lijndienst wordt bevracht door de Compagnie Française de Navigation Rhénane, de operator van de containerterminal in Brussel, en gebeurt eenmaal per week. Mogelijk komt er een tweede wekelijkse dienst bij de komende maanden.

Aantal niet varende containerschepen loopt weer op


Volgens AXS-Alphaliner zal het aantal werkloze (opgelegde en wachtende) containerschepen weer toenemen in de komende weken. Dat heeft alles te maken met het naderende einde van het piekseizoen. Eind augustus stond de slotcapaciteit van de werkloze containerschepen op 1,27 mln teu

vrijdag 4 september 2009

Update Dublin Dockers


De 10e week staken gaat dit weekend in. Deze week waren er maandag en donderdag gesprekken tussen de bonden en de werkgevers. Een directe oplossing biedt zich nog niet aan.

Ondertussen zijn er deze week ook enkele rechtzaken geweest waar de acties door de vakbondsvertegenwoordigers en stakende dokwerkers werden aangeklaagd wat er op kan wijzen dat MTL / Peel Ports een juridisch steekspel starten.

De voorbije week zijn jullie delegues van ACV Transcom aan boord geweest van schepen die door BG Freight worden uitgebaat en-of door de stakingsbrekers in Dublin worden geladen. Bemanningen werden ingelicht wat er gebeurt in Dublin en de rederijen en charterers werden verbaal en schriftelijk gewaarschuwd.

Op de blog van de stakende dokwerkers kan je de situatie van dag tot dag volgen. Ook kan je een reactie geven of je steun betuigen op volgende link: http://www.mtldockers.com/leave-comment.html .

ACV Transcom volgt deze zaak van dichtbij op.


donderdag 3 september 2009

Gloednieuwe autoschip de “m/v Tirranna” gedoopt in Zeebrugge


Vandaag werd het gloednieuwe autoschip de “m/v Tirranna” gedoopt aan de Canadakaai. Dit mega-autoschip heeft een capaciteit van maar liefst 8.000 wagens. Het schip meet 231 meter in de lengte en 32 m in de breedte en telt 13 dekken. De m/v Tirranna zal ingezet worden op de route Europa – Oceanië.

Tien jaar geleden zette operator Wallenius Wilhelmsen Logistics voet aan wal in Zeebrugge. De operator is in de kusthaven actief op een terminal van 47 hectare aan de Canadakaai in de achterhaven. Eerder dit jaar opende WWL in Zeebrugge nog een nagelnieuw VPC of Vehicle Processing Centre.

WWL is jaarlijks goed voor 400 aanlopen van en naar Zeebrugge. Het gaat om meer dan 300.000 eenheden op jaarbasis. De autoschepen van WWL varen op regelmatige basis van Zeebrugge naar Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Oceanië. Wagens worden ingevoerd vanuit Noord-Amerika, Zuidoost-Azië en het Verre Oosten. Er worden vandaag ook wagens ingevoerd uit snel groeiende economieën zoals China en India.

WWL bouwt Zeebrugge uit als een belangrijk Europees distributieplatform. De kusthaven biedt aan de operator een waaier van intra-Europese roll-on/roll-off-diensten en snelle verbindingen via weg en spoor naar de belangrijke Europese markten.

PSA HNN Antwerpen denkt na over tijdelijk sluiten aantal containerterminals


PSA HNN Antwerpen denkt na over het tijdelijk sluiten van de Europa- en/of de Noordzeeterminals, de twee terminals aan de Schelde in het noorden van de Antwerpse haven.

Daardoor zou alle lading die bestemd is voor terminals voor de sluizen worden afgeleid naar de terminal van PSA HNN aan het Deurganckdok. Dat zou een besparing op de operationele kosten kunnen opleveren

Woensdag werd al bekend dat PSA HNN de intentie had aangekondigd om 108 jobs te schrappen. PSA HNN gaf als reden voor het collectief ontslag een flinke daling van de volumes met 35 tot 40 procent.


dinsdag 1 september 2009

Kusthavens-sprokkels augustus 2009


Aan het Albert II-dok heeft PSA een concessie om een 51 hectare grote nieuwe terminal te bouwen, op een stuk grond dat nu nog braak ligt. Er zullen acht kranen worden gebouwd die de grootste containerschepen ter wereld kunnen laden en lossen. PSA moet 20 hectaren vrijhouden zodat de meeuwen er zouden kunnen broeden.

De haven van Zeebrugge sluit augustus af met een zeer drukke periode. In een week tijd werden er bij CHZ 15.828 containers behandeld, wat neerkwam op 33 containers per uur.

Transfennica zet zoals eerder aangekondigd een derde schip in op de dienst tussen Zeebrugge en Bilbao. De introductie van de Caroline Russ vanaf 17 september stelt de lijn in staat het aantal afvaarten op te voeren tot vijf per week.

De vissershavens in Oostende, Nieuwpoort en Zeebrugge hebben de visaanvoer in het afgelopen half jaar vergeleken met de eerste zes maanden van 2008 met 10 procent zien dalen tot 7.727.555 kilo. De opbrengst daalde daardoor met 16 procent tot ruim 28.5 miljoen euro.

De vracht- en passagierslijn tussen Zeebrugge en Rosyth doet het ondanks de crisis zeer goed. De enige directe veerdienst tussen Schotland en het Europese Vasteland startte drie maanden geleden op. Sindsdien maakten al 12.000 toeristen een overtocht. Dat is volgens de uitbater, Norfolklines tien procent beter dan bij de opstart gebudgetteerd.

De Deense feederoperator Unifeeder is van start gegaan met een wekelijkse dienst tussen Rotterdam, Stockholm en Gävle, die ook al vanuit Antwerpen en Zeebrugge bediend werden. In eerst instantie worden de Zweedse havens aangelopen met de schepen die nu ook al varen in de diensten op Finland. Later moet er een aparte dienst komen, die ook open staat voor intermodaal huis-aan-huisvervoer.

De Vlaamse kusthavens blijven een belangrijke schakel in de mensenhandel en traffiek van illegalen. De politie onderschept alsmaar meer illegalen in de havens van Oostende en Zeebrugge, op weg naar Engeland. Vreemd genoeg mag zowat de helft van de opgepakte vluchtelingen nadien gewoon verder. De andere helft krijgt een papiertje met het bevel het land te verlaten.

Sea-Ro Terminals en Wallenius Wilhelmsen Logistics hebben onenigheid over elf bedienden. Wallenius heeft een aantal activiteiten van Sea-Ro Terminals in Zeebrugge overgenomen. Volgens Sea-Ro Terminals was dat met inbegrip van elf bedienden, maar dat wordt door Wallenius betwist. De betrokken werknemers hebben zich met een deurwaarder bij beide bedrijven aangeboden, maar konden nergens aan de slag.

Cobelfret herschikt diensten op Ierland


Cobelfret en C2C Lines gaan hun diensten op Ierland grondig herschikken. De containerdienst tussen Zeebrugge en Waterford/Warrenpoint wordt een roro-dienst op Dublin vanaf november. Dit meldt De Lloyd vandaag.

Op de dienst tussen Zeebrugge en Dublin zet Cobelfret de nieuwe "Palantine" in, een conro met een capaciteit van 366 x 45' containers of 186 x 13,6 trailers.

Er zullen twee afvaarten per week aangeboden worden, waarbij C2C zal instaan voor het boeken van de containers en Cobelfret voor de rorovracht. In Dublin zullen alle schepen uit Zeebrugge en Rotterdam behandeld worden op de terminal van Alexandra Quay (Burke Shipping Group).

Praktijkopleidingen op Rostra Terrein op 1 september van start


Vandaag werd het nieuwe opleidingsterrein officieel in gebruik genomen. Tot op heden werden alle praktijkopleidingen georganiseerd op de tereinen van de diverse havenbedrijven. Hierbij stellen zich regelmatig problemen met de beschikbaarheid van de machines en het materieel omdat deze bij voorrang gebruikt worden voor het laden en lossen van diverse transport modi.

Om hieraan een oplossing te bieden was de MBZ bereid om een concessie ter verlenen voor 10 jaar op een oppervlakte van 5.000m² Via de bevoegde administratie van de Provincie werd een dossier ingediend tot het bekomen van een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling.

Volgende praktijkopleidingen zoals autobehandeling, lashing, tugmaster-, reachstacker- en heftruckchauffeur zullen er georganiseerd worden, waar de veiligheid en het welzijn van de werknemers centraal moet staan.

De sociale partners hebben beslist om gedurende de periode van verminderde tewerkstelling de opleidingen verder te organiseren want opgeleide havenarbeiders zijn een grote troef voor de van Zeebrugge-Brugge. Teneinde deze doelstellingen te realiseren wordt een team van 12 instructeurs ingezet.

(foto: APZI)