maandag 31 januari 2011

Milieueffectenrapportage Schipdonkkanaal sleept aan

Ik verwacht de bijkomende rapportage rond het MER over het Schipdonkkanaal niet voor de zomer", aldus Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (foto). Die rapportage sleept ondertussen al meer dan een jaar aan, terwijl Zeebrugge smeekt om een duurzame ontsluiting voor haar snelgroeiende containertrafieken.

CrevitsVoor de Zeebrugse havengemeenschap benadrukte minister Crevits dat milieueffectenrapportage grondig moet geschieden opdat de Vlaamse regering een gefundeerde beslissing zou kunnen nemen inzake het project Seine-Schelde-West. Dat project voorziet in de ombouw van het Schipdonkkanaal, zodat het bevaarbaar is voor de duwvaart van en naar Zeebrugge.

In afwachting van de voltooiing van de rapportage over het Schipdonkkanaal - eerder al beloofd tegen de zomer van 2010 - laat minster Crevits een capaciteitsstudie maken over de inlandvervoersnoden van Zeebrugge, dat een containervolume ambieert van 5 mln teu.
Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Milieueffectenrapportage Schipdonkkanaal sleept aan

woensdag 26 januari 2011

Zeeland wil tot 17,5 meter diepgang in Westerschelde

Ook de Zeeuwse zeehavens (Vlissingen en Terneuzen) die deel uitmaken van ‘Zeeland seaports' zijn gebaat bij een grotere diepgang van de Westerschelde. Zij vragen onder meer het wegbaggeren van twee drempels in de Wielingen wat de toegang tot de monding van de stroom op 17,5meter zou brengen. Dat zei algemeen directeur Hans van der Hart van ‘Seaports' gisteren tijdens een spreekbeurt voor de Braboclub in Ekeren. De uitbaggering van ongeveer 200.000 kubieke meter zand zou ook gunstig zijn voor Antwerpen omdat daardoor de vaart van grote (container)schepen naar de haven nog wordt verbeterd.

Het Nieuwsblad - Gemeente Antwerpen: Zeeland wil tot 17,5 meter diepgang in Westerschelde

Zeebrugge Food Logistics wil varkensvlees opslaan

Het bedrijf Zeebrugge Food Logistics wil ingaan op de vraag om varkensvlees een tijdlang op te slaan om de prijzen te doen stijgen.
De Europese Commissie en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) hebben naar een oplossing gezocht om de bedrijven van de varkensboeren leefbaar te houden. Daarom hebben ze de toelating gegeven om varkensvlees een tijdlang op te slaan in grote diepvriesruimtes. Het bedrijf Zeebrugge Food Logistics zou hiervoor in aanmerking komen.

Het Nieuwsblad - Gemeente Brugge: Zeebrugge Food Logistics wil varkensvlees opslaan

Vlaamse Visveiling Zeebrugge-Oostende van start

De fusie tussen de visveilingen van Oostende en Zeebrugge is een feit, en die ééngemaakte 'Vlaamse Visveiling' kijkt de toekomst met vertrouwen tegemoet. 'We zoeken twintig tijdelijke personeelsleden', zegt voorzitter Noël Devisch.
Zeventig miljoen euro omzet per jaar, zeventig vaartuigen die aanleveren, 16,5 miljoen kilo vis aangevoerd in 2010: de eengemaakte 'Vlaamse Visveiling' is geen klein broertje. Ze staat qua omzet zelfs in de top vijf van Europa. Nu de eenmaking een feit is, kijkt voorzitter Noël Devisch hoopvol vooruit. 'We zijn nu één bedrijf, met één raad van bestuur en één man aan het hoofd', zegt Devisch. 'Zo'n fusie levert veel financiële voordelen op: de reders kunnen kiezen of ze in Oostende of Zeebrugge aanleveren, het containertransport kan voor de twee veilingen samen geregeld worden en er kan ook fors bespaard worden op bijvoorbeeld energiekosten.'

Het Nieuwsblad - Gemeente Oostende: Vlaamse Visveiling Zeebrugge-Oostende van start

25 extra jobs bij visverwerkend bedrijf

Bij Morubel NV wordt de productie van warmwatergarnalen fors uitgebreid. Dat resulteert in extra jobs in het visverwerkende bedrijf. 'De juiste mensen vinden, blijft zelfs in Oostende een uitdaging', zeggen Marc De Wulf en Gino Maus.

Het Nieuwsblad - Gemeente Oostende: 25 extra jobs bij visverwerkend bedrijf

Recordschip China Shipping op maidentrip

De 14.100 teu grote "CSCL Star" van China Shipping is vorig weekend aan zijn maidentrip begonnen. Op 21 februari wordt de nieuwbouw voor het eerst in Rotterdam verwacht. De containerreus nam dit weekend de eerste containers aan boord in Yangshan (Shanghai), waar een feestelijke ontvangst voorzien was.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Recordschip China Shipping op maidentrip

Adempauze in Frans havenconflict

Na een weekeinde van stakingen zijn de Franse havenwerkers deze week weer aan het werk gegaan. Maar er is nog geen zicht op een akkoord.
De onderhandelingen in het conflict tussen overheid, particuliere werkgevers en werknemers worden voortgezet.

Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Adempauze in Frans havenconflict

Terminal Maersk uren buiten bedrijf

De APM containerterminal op de Maasvlakte is vrijdagmiddag enkele uren buiten bedrijf geweest. Door een overbelasting van het computernetwerk konden schepen en vrachtwagens niet geladen of gelost worden.

RTV Rijnmond

MSC is bereid belang in terminals te verkopen

MSC is niet alleen de tweede grootste containerrederij ter wereld, maar ook de zesde belangrijkste containerbehandelaar. De Zwitserse rederij is bereid om een belang in de terminaldivisie te verkopen, maar wil wel de meerderheid in handen houden.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - MSC is bereid belang in terminals te verkopen

dinsdag 25 januari 2011

Cluster West Scheldkernhavens" in TEN-T-netwerk

De vier Vlaamse havens krijgen een plaats in de oplijsting van de "kernhavens" die als knooppunten in het herziene TEN-T-netwerk moeten dienen. Gent en Oostende worden samen met Zeebrugge in de cluster "West Scheldt" opgenomen (waarin ook Vlissingen en Terneuzen ingedeeld worden). Antwerpen behoudt zijn aparte vermelding.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - News

Syndicale premie havenarbeiders logistiek contingent 2010

De uitbetaling van de syndicale premie voor de havenarbeiders van het logistieke contingent werd uitgevoerd.
De premie van 116 € werd gestort op de rekening bij ons gekend.
Hebt u hierover vragen, wil ons secretariaat contacteren.

donderdag 20 januari 2011

Betere tijden voor auto-overslag in Zeebrugge

De verwachting is dat de overslag van nieuwe wagens dit jaar in de haven van Zeebrugge weer in de lift zal zitten. Na een wereldwijde dip van 20 procent wordt de vraag naar nieuwe wagens momenteel met name aangezwengeld door China. Hoofdzakelijk Duitse wagens blijken in trek, vooral bij welvarende Chinezen. Het komt er voor de rederijen meteen op aan om de bestellingen zo snel mogelijk bij de klant te krijgen. Dat betekent heel waarschijnlijk afstappen van het economisch (traag) varen. Grote verschepers zoals NYK Lines en Wallenius Wilhelmsen, die vanuit Zeebrugge opereren, herzien dan ook hun vaarschema's om aan de nieuwe noden te voldoen.

ORO NIEUWS Knokke-Heist: Betere tijden voor auto-overslag in Zeebrugge

"Containervolumes zullen sneller blijven groeien dan economie"

Volgens Nils Andersen (foto), ceo van het Deense energie- en transportconcern AP Moeller-Maersk, blijven de containervolumes voor een langere tijd op groeikoers. Die groeikoers zal echter in toenemende mate over een hobbelig pad verlopen. Door de uitbreiding van productiefaciliteiten en de toenemende koopkracht blijft het containertransport toch sneller groeien dan het wereldwijde BBP.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - "Containervolumes zullen sneller blijven groeien dan economie"

Schenker opent expeditiekantoor in Zeebrugge

Schenker nv, de Belgische onderneming van DB Schenker, heeft een plaatselijk zeevrachtkantoor geopend in de haven van Zeebrugge.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Schenker opent expeditiekantoor in Zeebrugge

Koelschepen worden verdrongen door containerschepen

Koelschepen worden steeds vaker verdrongen door containerschepen door hun aandeel in het transport van bederfelijke levensmiddelen de wereldhandel.
De wereldvloot van koelschepen zal inkrimpen tot de helft tijdens het komende decennium door een nieuwe generatie containerschepen die de manier veranderen waarop fruit, vlees en andere bederfelijke voedingsmiddelen over de hele wereld verplaatst worden.

Haven- en rederijdeskundigen verwachten een geleidelijke verschuiving van transportsystemen van de traditionele koelschepen, waarbij het voedsel op pallets in een gekoelde ruimte zit en wordt aangeleverd bij een koelhuis bij aankomst. In plaats daarvan zijn systemen ontworpen om goederen te vervoeren in containers met koelunits.

Het ziet er naar uit dat het allemaal verandert, maar sommige van de bestaande vloot koelschepen, ongeveer een derde - 144 van de 500 traditionele schepen, zijn groot genoeg om te concurreren op de internationale markten. Maar deze schepen zijn op zijn minst al 21 jaar oud en er zijn nauwelijks vervangingen in bestelling. De daling kan echter volgens Yntze Buitenwerf van Seatrade, de grootste reefer operator in Antwerpen, nog groter worden. "In 10 jaar tijd zal de totale wereldvloot reefers met de helft krimpen van wat het nu is," zei hij.

Koelschepen worden verdrongen door containerschepen

Containerreus met recorddiepgang door Schelde

Dinsdagavond is de containerreus MSC Danit uit de Antwerpse haven vertrokken met een diepgang van 14,5meter. Dat is een halve meter meer dan normaal. Het schip maakt een proefafvaart door de Schelde richting Noordzee en vaart vervolgens naar Valencia in Spanje en Suez in Egypte.

Het Nieuwsblad - Gemeente Antwerpen: Containerreus met recorddiepgang door Schelde

Shenzhen snelste groeier uit top-5 containerhavens

De vijf grootste containerhavens ter wereld liggen allemaal in Azië. Shanghai is de nieuwe nummer een, maar Shenzhen bleek de snelste groeier te zijn. Ook Busan heeft een goed jaar achter de rug.

Eerder werd al duidelijk dat Shanghai vorig jaar met een containeroverslag van 29,07 miljoen teu voor het eerst Singapore (28,43 miljoen teu) achter zich kon laten. De Chinese haven kende een groei van 16,3 procent, die duidelijk sterker was dan de +9,9 procent van Singapore.

Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Shenzhen snelste groeier uit top-5 containerhavens

Franse zeehavens opnieuw vier dagen verlamd

De Franse havens worden opnieuw getroffen door stakingen, georganiseerd door de vakbond CGT.
In Le Havre en Marseille worden er vier dagen lang geen containerschepen behandeld.

Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Franse zeehavens opnieuw vier dagen verlamd

MSC wil geen schepen van 18.000 teu

Gianluigi Aponte, voorzitter en eigenaar van de Zwitserse rederij MSC, is niet van plan om schepen van 18.000 teu te bestellen. Hij vindt die te groot.

In een interview met de Britse krant Lloyd’s List zegt Aponte dat 14.000 teu voor hem de limiet is. MSC heeft intussen al 23 eigen en gecharterde ultra large container ships (ulcs) van 12.500 tot 14.000 teu in zijn vloot en er zijn er nog eens 27 in aanbouw. Aan grote schepen zal het Aponte dus niet ontbreken.

Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > MSC wil geen schepen van 18.000 teu

Havenbestuur naar Noorwegen

Het Zeebrugse havenbestuur is, samen met een delegatie onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V), op bezoek in Noorwegen.
‘Het doel van het bezoek is om de gasverbindingen van en naar de haven van Zeebrugge te optimaliseren of nog verder uit te breiden', zegt havenvoorzitter Joachim Coens.

De Standaard Online - Havenbestuur naar Noorwegen

49-jarige havenarbeider maakt dodelijke val in Antwerpse haven

Een 49-jarige havenarbeider uit Rijkevorsel heeft zaterdagavond een zware val gemaakt in het ruim van een schip in de Antwerpse haven. De man vergiste zich toen hij in het ruim stapte en viel zeven meter diep. Hij overleed aan de gevolgen van die val.

De Standaard Online - 49-jarige havenarbeider maakt dodelijke val in Antwerpse haven

Jonge havenarbeider komt om bij werkongeval

In de haven van Antwerpen is donderdagavond havenarbeider Bram Van Campfort om het leven gekomen door een ongeval.

Volgens de eerste aanwijzingen werd de havenarbeider verpletterd door een neerkomende container, maar de preciese omstandigheden van het ongeval zijn nog niet gekend. Het Parket doet daar momenteel nog onderzoek naar.

Het Nieuwsblad - Gemeente Kapellen: Jonge havenarbeider komt om bij werkongeval

woensdag 19 januari 2011

Franse zeehavens opnieuw vier dagen verlamd

De Franse havens worden opnieuw getroffen door stakingen, georganiseerd door de vakbond CGT.
In Le Havre en Marseille worden er vier dagen lang geen containerschepen behandeld.

Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Nieuws > Scheepvaart

Ontwerp IPA 2011-2012

De sociale partners hebben een ontwerp van interprofessioneel akkoord bereikt voor 2011-2012. Dit behelst een akkoord over de lonen, over de welvaartsvastheid van de uitkeringen en over de verlenging van bepaalde bestaande afspraken.

Tevens werd er overeenstemming bereikt over een globale visie en een uitgewerkt stappenplan met betrekking tot het dossier arbeiders-bedienden.

De sociale partners hebben dit ontwerpakkoord, dat rekening houdt met alle budgettaire contraintes, voorgelegd aan de Regering. De Regering heeft haar ondersteuning toegezegd voor de uitvoering van dit akkoord.

Dit voorstel wordt de komende dagen ter bespreking voorgelegd aan de militanten van het ACV.

Ontwerp IPA 2011-2012

dinsdag 18 januari 2011

Fluxys: zoet water uit België in ruil voor gas uit Qatar

Vlaams minister-president Kris Peeters bevestigt een bericht in de Vlaamse krant De Morgen dat de Golfstaat Qatar momenteel onderhandelt met Fluxys om per leeg gasschip zoet Belgisch water in te voeren vanuit België.

Het water zal terugkeren met de tankers die in de haven van Zeebrugge gas leveren.

De haven van Zeebrugge zal daarbij als bevoorradingscentrum dienen en een groot waterreservoir bouwen. De plannen liggen klaar om in Zeebrugge naast de 4 LNG-reservoirs voor vloeibaar gas een 5e reservoir voor zoet water te bouwen.

Het waterbedrijf TMVW, dat Zeebrugge bedient, zal instaan voor de bevoorrading. De kwaliteit zal vergelijkbaar zijn met kraantjeswater.

Het emiraat is naar verluidt ‘ten zeerste geïnteresseerd om in februari, tijdens de handelsmissie van minister-president Peeters, een principeakkoord te ondertekenen met Fluxys’.

De geplande zending van Kris Peeters bracht dit project naar verluidt in een stroomversnelling. Op woensdag 9 februari wordt in Doha de eigenlijke intentieverklaring ondertekend.

APZI

maandag 17 januari 2011

Haven Zeebrugge pleit in Noorwegen voor nieuwe gasconnecties

Een delegatie onder leiding van federaal minister voor Buitenlandse Zaken Steven Van Ackere (CD&V) onderhandelt in Noorwegen over nieuwe gasverbindingen tussen het Scandinavische land en Zeebrugge. Tussen Noorwegen en België loopt al een onderzeese pijpleiding voor aardgas. Mogelijks wordt die in de toekomst geoptimaliseerd waardoor er nog extra volume door kan.

Een ander dossier dat de minister samen met havenvoorzitter Joachim Coens en een delegatie van Fluxys gaat bepleiten, is een nieuwe LNG-scheepvaartverbinding. Noorwegen heeft aardgas en zou die kunnen koelen tot LNG. Het LNG zou dan via kleine tankschepen naar Zeebrugge worden gebracht. Noorwegen is nu al verantwoordelijk voor 33 procent van de aardgasbevoorrading in Europa. Zeebrugge neemt 15 procent van de aardgasbevoorrading voor zijn rekening. Op termijn Zeebrugge haar aandeel nog verhogen.
Haven Zeebrugge pleit in Noorwegen voor nieuwe gasconnecties - Algemeen - Nieuws - KW.be

donderdag 13 januari 2011

Werken New Yorklaan vanaf 18 Januari

Van 18 t.e.m. 31 januari 2011 wordt de brugdekvoeg op het complex van de New Yorklaan hersteld. Deze werkzaamheden vinden plaats op een cruciaal punt en zullen dus heel wat hinder met zich meebrengen.

De brugdekvoeg loopt over de ganse breedte van de rijbaan en wordt kant per kant afgewerkt. Om het verkeer op deze plaats toch doorgang te laten behouden, worden verkeerslichten geplaatst die het verkeer beurtelings in elke richting doorlaten.

Verkeersmaatregelen

Verkeer komende van Brugge (Baron de Maerelaan/Expresweg/N31) wordt omgeleid naar het ronde punt (einde Baron de Maerelaan), om daar om te keren en de afrit te nemen richting Knokke-Heist. De gebruikelijke afrit van de Baron de Maerelaan/Expresweg/N31 richting Knokke zal voor alle verkeer gesloten zijn.

Verkeer komende van Zeebrugge dorp/Knokke-Heist (Kustlaan) richting westelijke voorhaven en Brugge kan het complex zoals in de normale situatie blijven gebruiken maar zal aan de werken stapsgewijs doorgelaten worden door de tijdelijke verkeerslichten.

TIP: New Yorklaan vermijden = minder file

Verkeer komende van Brugge (Expresweg/N31) richting Oostelijke voorhaven, Zeebrugge dorp of Knokke-Heist rijdt best om via Havenrandweg Zuid en de Alfred Ronsestraat, en omgekeerd.

(bron: SEAMAIL/APZI)

ITF Seafarers : Your port of call online

anuary 2011

THANKS A MILLION!

Thank you so much for signing our petition calling on governments to take steps to end piracy now.

Thanks to your support, we smashed our target of ½ million signatures and reached almost one million signatures!

On World Maritime Day, 23 September 2010, the million-strong petition was delivered to the Secretary General of the International Maritime Organisation (IMO), in London.

The same day, a joint letter from all the co-sponsors was sent to the United Nations Secretary General Ban Ki-Moon, highlighting the urgent need for governments worldwide to work together to end piracy. A swift response from the Secretary General was received pledging that UN would ‘spare no effort’ in tackling piracy.

For further information about piracy please visit www.endpiracynow.org.

F House, 49-60 Borough Road, London SE1 1DR | +4420 7403 2733 |

woensdag 12 januari 2011

Belgische vissers vangen minder dan toegelaten

De Belgische vissers vangen minder dan de toegestane hoeveelheden. Dat meldt Het Visserijblad in zijn januarinummer, op basis van cijfers van de Vlaamse overheid over 2009. De nationale visquota die op Europees niveau worden afgesproken, worden door de Belgische vissers voor heel wat soorten niet bereikt, zo luidt het.

De Belgische vloot liet in 2009 meer dan de helft liggen van wat ze volgens de visquota mag opvissen van onder meer schelvis, koolvis, roodbaars, sprot en zeeduivel, zo blijkt uit de cijfers. Ook van schol (10 procent onder het quotum), tong (27 pct) en kabeljauw (25 pct) werd minder dan toegestaan gevangen.

"Overbevissing vermijden"
Nieuw is die trend niet, zegt Emiel Brouckaert, de directeur van de Rederscentrale. Hij leidt uit de cijfers af dat de visvangst goed wordt beheerd. "Overbevissing moet absoluut vermeden worden", zegt hij. "Het kabeljauwbestand staat bijvoorbeeld onder druk. Op die soort wordt niet meer gericht gevist; er is enkel de bijvangst."

"Geen markt meer"
Voor andere soorten liggen commerciële redenen aan de basis van de lage cijfers, legt hij uit. "Voor koolvis en sprot is er bijvoorbeeld geen markt meer, daar wordt dus minder naar gevist. Daarnaast zijn onze schepen soms technisch niet uitgerust om een bepaalde soort te vangen."

Brouckaert wijst er ook op dat er specifieke quota gelden per visgebied: "In sommige gebieden wordt tot 100 procent van het quotum opgevist; op andere plaatsen loont het dan weer niet de moeite om te gaan". Bron: HLN

Visserij Nieuws, Visserij Foto, Visserij Video. | Belgische vissers vangen minder dan toegelaten | punt.nl: Je eigen gratis weblog, gratis fotoalbum, webmail, startpagina enz

Franse havens liggen vijf dagen plat

De Beneluxhavens mogen zich aan heel wat extra Franse lading en afgeleide schepen verwachten, nu de Franse havens opnieuw worden getroffen door een langdurige actie van de vakbond CGT.

Vanochtend werd het werk in bijna alle grote Franse zeehavens neergelegd. Alleen Duinkerken en Calais lijken normaal te functioneren. In Le Havre is er nog ferryverkeer en worden er tankers gelost, maar ligt de containeroverslag volledig stil. In Marseille waar de CGT erg machtig is, ligt alles plat.

Nieuwsblad Transport > Franse havens liggen vijf dagen plat

Nieuwe tegenslag voor Belgica-mossel - Algemeen - Nieuws - KW.be

De mosselkooien van het bedrijf Reynaert-Versluys moeten worden binnengehaald in de haven voor een grondig onderhoud na stormschade. Dit betekent dat de kweker van de Belgica-mossel de gehoopte meeropbrengst aan zijn neus voorbij ziet gaan. "Er zullen dit jaar wel Belgica-mosselen worden aangeboden maar wellicht niet meer dan vorig jaar", zegt Willy Versluys. "We blijven pionierswerk leveren en dat gaat gepaard met tegenslagen."

Nieuwe tegenslag voor Belgica-mossel - Algemeen - Nieuws - KW.be

Onderzoek naar opbrengsten slow steaming

De Federal Maritime Commission (FMC) in de VS gaat onderzoeken wie financieel het meest heeft geprofiteerd van het langzamer varen in de zeescheepvaart.

De FMC wil onder meer weten of containerrederijen de kostenbesparingen van slow steaming hebben gedeeld met verladers.

Nieuwsblad Transport > Onderzoek naar opbrengsten slow steaming

Europese containertrades presteerden sterk in november

De Europese containervolumes hebben het op bijna alle handelsroutes goed gedaan in november in vergelijking met 2009. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van Container Trades Statistics (ex-ELAA). Enkel de EB trade van Europa naar Azië groeide niet. De tarievenindex liet echter een meer divers beeld zien.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Europese containertrades presteerden sterk in november

Containerrederijen hebben lesje nog niet geleerd

De Britse consultant Drewry voorspelt in zijn laatste Container Forecaster dat de tarieven op de oost-westroutes dit jaar met 7% zullen dalen. Mogelijk zal dat percentage zelfs nog oplopen.

DrewryDe zeevrachten zullen volgens de Britse onderzoekers onder druk komen te staan omdat de rederijen hun gevecht om marktaandeel hervatten ten koste van de rendabiliteit. De les uit 2010 om de tarieven op een goed niveau te krijgen door de capaciteit strikt te beheersen, lijkt volgens Drewry alweer vergeten te zijn.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Containerrederijen hebben lesje nog niet geleerd

Shanghai steekt Singapore voorbij

Shanghai heeft het in de race voor de titel van grootste haven ter wereld vorig jaar gehaald van aartsrivaal Singapore. De Chinese haven behandelde meer dan 29 miljoen teu en liefst 650 miljoen ton lading.

shangaiShanghai werd al langer getipt als de nieuwe nummer één en heeft zijn aanspraken op de titel vorig jaar weten waar te maken. Singapore, jarenlang de onbetwiste koploper, bleef steken op 28,4 miljoen teu en "slechts" 502 miljoen ton.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Shanghai steekt Singapore voorbij

Mærsk Line harmoniseert vloot van AE7 en AE8-diensten

De Deense rederij Mærsk Line zal de laatste vlcs uit de AE7 en AE8-diensten naar het Verre Oosten in de loop van het eerste kwartaal vervangen door nieuwe ulcs met een capaciteit van 13.092 teu.

maerskIn de AE7 varen al acht eenheden van het type "Emma Mærsk", aangevuld met twee 'kleinere' schepen van 9.500 teu. In de gezamenlijk met CMA CGM verzekerde AE8 is er nog maar één ulcs meer nodig om de vloot te harmoniseren.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Mærsk Line harmoniseert vloot van AE7 en AE8-diensten

maandag 10 januari 2011

Update Fair Ferries en RoRo Campaign

Deze campagne van de diverse vakorganisaties in de haven van België, Nederland, Frankrijk, UK, Ierland en Duitsland, ondersteund door de internationale vakbondsfederaties, kan terugblikken op vruchtbare maanden. In alle havens werd de campagne opgestart en diverse rederijen werden op de vingers getikt.

We stellen vast dat in de marge van deze campagne meer aan het licht komt dan eerst was aangenomen. Vele rederijen nemen een loopje met de afspraak om geen havenarbeid te laten verrichten door bemanningen. De ITF inspecteurs in de diverse havens hebben opdracht gekregen hierop nauw toe te zien.

Deze actie is ook nuttig in Vlaanderen, waar in de diverse havens nogal wat andere gewoontes bestaan. Hierdoor is er in bepaalde gevallen een "gedoogbeleid" ontstaan dat een brede interpretatie van de "havenarbeid" mogelijk maakt. Lashing & Securing bengelt blijkbaar onderaan de waardeladder van de havengebruikers.

Blijkbaar weten andere havens de kennins van de kuipers wel de waarderen. Uit goed ingelichte bron weten we dat Antwerpse bedrijven hun kuipers tewerkstellen in buitenlandse havens, tot in Vlissingen toe. Dit staat in schril contrast met de tekorten in de Antwerpse haven.

In Zeebrugge wordt de RoRo sector na de crisis geplaagd met reders die steeds opnieuw proberen dokwerkers uit te schakelen. De stevedores worden blijkbaar wel betaald, doch om één of andere reden eisen ze het werk niet op. Iedereen speelt de onschuld zelve, doch de addertjes zitten ergens anders. Volgens de reders zijn het de bemanningen ZELF die beslissen om de lading OP ZEE los te maken. In het drukke Kanaal tussen Engeland en het continent is dit onverantwoord, om nog maar te spreken over de aanlopen van de West-Europese havens via nauwe vaargeulen en/of rivieren.

Schepen met niet vastgesjorde ladingen zijn onvoorspelbaar bij incidenten zoals aanvaringen en kunnen voor lange tijd toegangswegen tot havens belemmeren of zelf onmogelijk maken. Het is onverantwoord dat de havenautoriteiten deze veiligheidsrisico's van reders niet in de ban slaan. Zij zijn wel vlug genoeg met hun kritiek op de havenarbeiders die NIET modern genoeg zijn. Maar mag het ook veilig zijn?

Joris Kerkhofs is de nieuwe secretaris van de belangengroep Water in Antwerpen

Joris neemt, naast de binnenvaart en de koopvaardij, vanaf 1 december ook de haven van Antwerpen voor zijn rekening. Hij volgt Eddy Cerpentier op, die om gezondheidsredenen een stap opzij zet.

Met Joris wordt volop op ervaring gemikt. Hij is gepokt en gemazeld in de onderhandelingen die het vakbondswerk met zich meebrengt. Hij kent de partners, zowel langs werkgeverskant als langs vakbondszijde. Als gewezen vrijgestelde van het verbond Antwerpen en jarenlang lid van het Dagelijks Bestuur van het verbond kent hij het ACV door en door. Hij is eveneens één van de toponderhandelaars van het ACV-personeel.

Dus: ervaring op haar plaats. Het is ook een belangrijke stap in de verder opbouw van het vakbondswerk in Antwerpen, waar nu één secretaris alle sectoren coördineert. Elke belangrijke haven is nu op dezelfde wijze georganiseerd en de regionale bestuursinstanties onder leiding van hun secretarissen kunnen nu op de diverse domeinen autonoom opereren.

De algehele politieke richtlijnen van de belangengroep Water worden uitgestippeld in het Nationaal Vakbondscomité onder leiding van de Voorzitter en de Algemeen Sectorverantwoordelijke.

vrijdag 7 januari 2011

76 cruiseschepen op de lijst voor het cruiseseizoen 2011

Er staan reeds 76 cruiseschepen op de lijst voor het cruiseseizoen 2011 in Zeebrugge. Zeebrugge is hiermee veruit de koploper van de Vlaamse havens.

Jaar na jaar stijgt het aantal cruiseschepen die Zeebrugge op hun vaarschema zetten. De kusthaven is dan ook bijzonder attractief zowel voor de cruiserederijen als voor de passagiers. De rederijen kiezen graag voor Zeebrugge omwille van de snelle en gemakkelijke nautische aanloop. Cruisepassagiers kunnen vanuit Zeebrugge landexcursies ondernemen naar het middeleeuwse stadscentrum van Brugge maar ook naar andere steden als Gent, Antwerpen en Brussel.

APZI

Recordjaar voor goederenoverslag in Gentse haven

De Gentse haven sloeg in 2010 één miljoen ton meer over dan het vorige recordjaar 2008. Met 48 miljoen ton totale goederenoverslag kende de haven een groei van bijna een derde tegenover het crisisjaar 2009.

Het Nieuwsblad - Recordjaar voor goederenoverslag in Gentse haven

Nieuwe mega veerboot van P&O onderweg naar het Kanaal

De komende dagen passeert het nieuwste schip van P&O Ferries onze kust. De veerboot “Spirit of Britain” werd zopas in het Finse Rauma overgedragen aan de Kanaalrederij. In de Baltische zee hebben ijsbrekers een weg vrijgemaakt zodat het schip open water zou kunnen bereiken. De nieuwe ferry heeft 180 miljoen euro gekost en wordt zondag in Dover verwacht.



ORO NIEUWS Knokke-Heist: Nieuwe mega veerboot van P&O onderweg naar het Kanaal

Maersk vervangt vlcs door ulcs

De Deense rederij Maersk Line zal de eerste drie eenheden van 13.092 teu uit een reeks van negen, inzetten in de bestaande Verre Oostendiensten AE7 en AE8.

Ze zullen in beide diensten de laatste very large container ships (vlcs) vervangen.

De Maersk Edison komt deze maand als eerste van de negen nieuwe ultra large container ships (ulcs) in de vaart. De nieuwbouw start zijn maidentrip op 22 januari in Ningbo voor de AE8-dienst ter vervanging van de CMA CGM Leo (11.356 teu), die de Denen tijdelijk hadden gehuurd als hun vijfde schip voor de gezamenlijke dienst met CMA CGM.

Nieuwsblad Transport > Maersk vervangt vlcs door ulcs

Haven van Gent heeft tekort aan havenarbeiders - Hbvl.be

Door de gestegen trafiek was er in 2010 ook veel vraag naar havenarbeid. "Er was nauwelijks werkloosheid bij onze dokwerkers. Op sommige dagen was er zelfs een tekort. We dienden dan een beroep te doen op mensen uit Zeebrugge en Oostende", aldus Peeters.

Gent heeft een contingent van zowat 400 havenarbeiders. Alleen zij mogen schepen laden en lossen. De voorbije maanden stapten er evenwel een deel uit, dankzij een regeling die vooral op maat van de haven van Antwerpen werd gemaakt omdat daar wel werkloosheid heerste.

Haven van Gent heeft tekort aan havenarbeiders - Hbvl.be

Volumes PSA herstelden flink in 2010

PSA International behandelde vorig jaar wereldwijd 65,12 mln teu. Dat betekende een mooi herstel met een groei van 14,4% van het rampjaar 2009. Op zijn terminals buiten Singapore behandelde PSA vorig jaar 37,44 mln teu, een groei met 17,8% tegenover 2009.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Volumes PSA herstelden flink in 2010

Staking in Israëlische havens is voorbij

De staking in de Israëlische havens Ashdod, Haifa en Eilat is beëindigd nadat havenarbeiders en vertegenwoordigers van de overheid een akkoord bereikten over een loonsverhoging. De staking begon op maandagochtend en duurde tot woensdagavond.

De drie dagen durende staking heeft er wel voor gezorgd dat er een 18-tal containerschepen liggen te wachten om behandeld te worden in de betrokken havens. Die achterstand zou nochtans snel moeten weggewerkt zijn.

De dokwerkers hebben een loonsverhoging bereikt van 6%, verspreid over de eerstvolgende twee jaar; oorspronkelijk hadden ze 9% gevraagd.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Staking in Israëlische havens is voorbij

Mærsk wil marktaandeel heroveren

De Deense rederij Mærsk wil marktleider blijven in de lijnvaart en zal opnieuw investeren in nieuwe schepen. Dat heeft Lars Reno Jakobsen, verantwoordelijk voor het netwerk, verklaard. Hij reageert daarbij op het nieuws van Alphaliner dat het marktaandeel van de Denen in vijf jaar tijd sterk is gedaald.
Mærsk

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Mærsk wil marktaandeel heroveren

Maritieme overslag in Le Havre gedaald

De maritieme overslag in de Franse haven Le Havre is vorig jaar met vijf procent gedaald naar iets meer dan 70 miljoen ton. De achteruitgang heeft te maken met een daling van de trafiek van ruwe olie.

Le HavreHet havenbestuur van Le Havre is wel blij dat de containeroverslag, ondanks de veelvuldige stakingen vorig jaar, eindelijk weer is toegenomen. 2010 werd afgesloten met 2,4 miljoen teu (+5%), goed voor 23 miljoen ton (+4%).

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Maritieme overslag in Le Havre gedaald

donderdag 6 januari 2011

Syndicale premie havenarbeiders algemeen contingent 2010

Vanaf maandag 17 januari 2011 wordt er gestart met de uitbetaling syndicale premie havenarbeiders algemeen contingent
De premie, 116 €, wordt gestort op het rekeningnummer bij ons gekend. Bij wijziging van nummer, wil binnenspringen op ons secretariaat vóór donderdag 13 januari.

Staking in Israëlische havens houdt aan

Maandagochtend hebben zowat 2.500 Israëlische dokwerkers het werk neergelegd, waardoor de havens van Eilat, Ashdod en Haifa volledig werden lamgelegd. De staking kwam er na het afbreken van de onderhandelingen over loonsvoorwaarden.

In Haifa zouden dinsdag reeds negen schepen geblokkerd zijn in de haven, terwijl dertien schepen - waarvan acht containerschepen - voor anker zijn gegaan buiten de haven. In Ashdod liggen zestien schepen lam aan de kademuur en wachten vijftien vaartuigen - waaronder acht containerschepen - buitengaats op het einde van het conflict.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Staking in Israëlische havens houdt aan

Piraten erg actief na jaarwisseling

Voor piraten in de Indische Oceaan heeft nieuwjaar geen rustpauze gebracht in hun activiteiten. Die zijn eerder toegenomen met een geslaagde aanval op een Algerijns bulkschip, een mislukte aanval op een Israëlisch containerschip en een aanval in progressie op een Duitse producttanker.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Piraten erg actief na jaarwisseling

Eerste pure vrachtferry op Schotland in Zeebrugge

Woensdagnamiddag heeft de Tor Finlandia van de rederij DFDS voor het eerst de haven van Zeebrugge aangedaan. Het is het eerste ro/ro schip dat wordt ingezet als Schotlandferry op de nieuwe enkel-vracht-verbinding tussen onze kusthaven en het Oost-Schotse Rosyth. Tot midden vorige maand werden op de route ook passagiers verscheept.

ORO NIEUWS Knokke-Heist: Eerste pure vrachtferry op Schotland in Zeebrugge

30.000 broodzakken voor tien vacatures

Het Zeebrugse bedrijf Tropicana moet tegen eind februari tien nieuwe werknemers hebben om zijn twee lijnen permanent te laten draaien. Dertigduizend broodzakken verspreid over zestig bakkerijen moeten daarbij helpen.

Het Nieuwsblad - Gemeente Brugge: 30.000 broodzakken voor tien vacatures

dinsdag 4 januari 2011

Nieuwe stakingen in de Franse havens

In meerdere Franse havens hebben de arbeiders het werk gisteren opnieuw neergelegd. De CGT had opgeroepen tot een 24-urenstaking in de grote Franse zeehavens. Doel was de druk op de regering op te voeren, in het raam van de onderhandelingen over de vervroegde uitdiensttreding omwille van de zwaarte van de arbeid. De stakingsoperoep werd met name in Le Havre, Marseille-Fos en Rouen goed opgevolgd.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Nieuwe stakingen in de Franse havens

Depot in Zeebrugge legt Mazda geen windeieren

Dankzij de oprichting van een centraal depot van zogeheten ‘vlootwagens’ in Zeebrugge kunnen de belangrijkste dealers van Mazda in Groot-Brittannië al enige tijd bijzonder snel bediend worden. Van zohaast bestellingen geplaatst worden bij de Britse handelaars kunnen de wagens in een mum van tijd uit het distributieknooppunt voor nieuwe wagens in onze kusthaven gehaald worden en binnen de twee weken aangepast en geleverd worden bij de klant. Vroeger liepen de wachttijden soms uit tot wel een half jaar.

ORO NIEUWS Knokke-Heist: Depot in Zeebrugge legt Mazda geen windeieren

Containervloot werd vorig jaar 9,1 procent groter

Er zijn vorig jaar 261 nieuwe containerschepen in de vaart gekomen. Volgens de Franse databank Alphaliner bedraagt hun gezamenlijke capaciteit 1,37 miljoen teu.
Dat betekent dat de containervloot in de loop van vorig jaar in aantallen slots 9,1 procent groter is geworden.

Nieuwsblad Transport > Containervloot werd vorig jaar 9,1 procent groter

Containervervoerder schrijft klachtenbrief aan havenbaas Bruyninckx

In een open brief gericht aan haventopman Eddy Bruyninckx (Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen) klaagt transportbedrijf DBT Logistics over vertragingen op de Antwerpse containerterminals.

Chris Delcroix, bedrijfsleider van DBT, nodigt de havenbaas uit hem een dagje in de truck te vergezellen bij het afleveren van containers in de haven.

De containerwegvervoerder stelt vast dat de flexibiliteit in de Antwerpse haven er duidelijk op achteruitgaat. 'Overdreven pauzes, vooraanmelding van trucks, het regelmatig haperende systeem van douanedocumenten, verplichte pre-checks; het komt allemaal terecht op het bord van de wegvervoerder', klinkt het.

Nieuwsblad Transport > Containervervoerder schrijft klachtenbrief aan havenbaas Bruyninckx

Chinese exporttarieven stijgen weer

Nadat de daling van de Chinese exporttarieven medio vorige maand gestopt is, zijn ze in de week tussen kerstmis en nieuwjaar weer gaan stijgen.

Bij de start van 2011 was de gemiddelde prijs op de spotmarkt voor het vervoer van een 40’ container van Shanghai naar Noord-Europa gestegen naar 2.802 dollar all-in. Dat is 118 dollar meer dan net voor kerstmis.

Nieuwsblad Transport > Chinese exporttarieven stijgen weer

Zeeuwse rel over stakingsbrekers

Zeeland Seaports heeft de Nederlandse Bootlieden Vereniging (NBV) in december gevraagd of ze bootslieden konden vinden toen die van de Vlissingse Bootliedenwacht (VLB) staakten.

Dat heeft directeur Hans van der Hart toegegeven.

Van der Hart zegt dat Zeeland Seaports, dat toen nog een overheidsbedrijf was, zich niet realiseerde dat het daardoor aan stakingsbreking deed. De bootlieden, die de schepen in de haven vast- en losmaken, voeren actie vanwege een conflict over hun dienstrooster. Vakbond FNV Bondgenoten was woest dat bootslieden van buitenaf in de haven werkten.

'Wij willen geen stakingsbreker zijn. Toen dat ter sprake kwam, zijn wij de bootslieden direct gaan controleren. Mensen zonder vergunning mochten niet meer in de haven werken', legt Van der Hart uit. Stam zegt dat de bond zich 'niet laat wegtreiteren uit de haven'.

Nieuwsblad Transport > Zeeuwse rel over stakingsbrekers

‘Ostend Spirit’ even weg uit Oostende voor jaarlijks onderhoud

De ‘Ostend Spirit’, ook wel gekend als het voormalige RMT-schip ‘Prins Filip’, zal een tijdje niet meer te zien zijn in de Oostendse haven. Het schip is richting het droogdok in Antwerpen vertrokken voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt.

De ferry was vroeger het vlaggenschip van de vroegere Belgische ferrymaatschappij RMT. Het schip werd vanaf 1992 ingezet op de verbinding naar Dover, waarna de boot ook nog tussen Ramsgate en Oostende voer. Sinds 2005 was het schip in handen van LD Lines voor de verbinding Dover-Boulogne. Een overeenkomst vorig jaar tussen de Franse rederij en Trans Europa Ferries bracht de ferry terug naar Oostende. De ‘Ostend Spirit’ maakt sindsdien overtochten naar Ramsgate, met een oversteektijd van vier uur.

Het Nieuwsblad - Gemeente Oostende: ‘Ostend Spirit’ even weg uit Oostende voor jaarlijks onderhoud

Chinese invloed neemt toe in Rotterdamse haven

De haven van Rotterdam krijgt steeds meer met Chinese bedrijven te maken, waardoor de invloed van China op de haven toeneemt. Een kwart van alle containeroverslag in Rotterdam komt uit China of is bestemd voor het Aziatische land. Tien jaar geleden bedroeg de Chinese containeroverslag in Rotterdam nog maar 5%, aldus NRC Handelsblad.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Chinese invloed neemt toe in Rotterdamse haven

Aantal containerreuzen neemt snel toe

In 2010 werden 61 containerschepen met een capaciteit van meer dan 7.500 teu in dienst genomen. In het nieuwe jaar worden dat er nog meer. Volgens de Franse databank komen er dan 75 nieuwe very en ultra large container ships (VLCS/ULCS) in de vaart. Hun gezamenlijke capaciteit bedraagt 850.000 teu, wat 61% is van alle nieuwe slots die er in 2011 bijkomen.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - Aantal containerreuzen neemt snel toe

MSC behandelt Russische lading in Rotterdam

MSC start met drie schepen een nieuwe wekelijkse feederdienst die Sint-Petersburg afwisselend met Bremerhaven en Rotterdam zal verbinden. Rotterdam ontvangt al een aantal deepsea diensten van de Zwitserse rederij uit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Israël en het Verre Oosten, maar fungeerde nog niet echt als hub, omdat qua feeders alleen de shortseadienst op Liverpool er komt.

Rotterdam wordt de derde haven die MSC zal gebruiken voor de overslag van Russische lading. De andere twee zijn Antwerpen en Bremerhaven. De keuze om nu ook de Maashaven in te schakelen voor transshipments, houdt ongetwijfeld verband met het feit dat de MSC Home Terminal aan het Antwerpse Delwaidedok nokvol zit.

Lloyd NV- Your transport and logistics information source - MSC behandelt Russische lading in Rotterdam

Evergreen wil nog meer schepen bestellen

China Shipbuilding Corporation (CSBC) onderhandelt volgens voorzitter Tan Taiping nog altijd met Evergreen over een order voor tien schepen van een nieuwe L-klasse (8.000 teu).

Nieuwsblad Transport > Evergreen wil nog meer schepen bestellen

Havenstaking treft Israël

De 3.500 arbeiders van de drie havens in Israël hebben maandag het werk neergelegd.
Zij eisen een loonsverhoging van 5 procent, maar de regering heeft geweigerd daarop in te gaan.

Nieuwsblad Transport > Havenstaking treft Israël