woensdag 28 september 2011

Nationale CAO Havens verlengd tot 30/04/2012

In het Paritair comité voor het havenbedrijf werd de nationale CAO voor de havenarbeiders van het algemeen contingent, het logistieke contingent en de vaklui opnieuw verlengd tot 30/04/2012.

Hierdoor blijven de bestaande overeenkomsten, waaronder ook het huidige VA-stelsel, van toepassing tot deze datum. Ondertussen zijn vakbonden gestart met het opmaken van de nieuwe eisenbundel CAO 2011-2012<.

An Injury to One is an Injury to All


Solidair met de Longview Dockers

Vandaag staan we naast de Ocean Lord in de Gentse haven, kaai 640. Het in Zuid Korea gevlagde schip heeft als eigenaar STX Pan Ocean, een aandeel houder van EGT Grain Terminals. EGT is een belangrijk graan exporterend bedrijf in de VSA en doet sinds jaar en dag beroep op ervaren dokwerkers die lid zijn van onze Amerikaans zusterbond ILWU.

Recent heeft EGT te Longview geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe infrastructuur. Voor de tewerkstelling in deze nieuwe terminal was het bedrijf in eerste faze van plan beroep te doen op niet gesyndiceerde arbeidskrachten.

Na 1 jaar actie voeren escaleerde alles deze zomer. Het bedrijf ging akkoord om beroep te doen op gesyndiceerde arbeidskrachten maar nog steeds niet op gesyndiceerde dokwerkers.

De acties in de VSA werden harder. Dokwerkers en vakbondsvertegenwoordigers werden gearresteerd. EGT vergelijkt in de media de vakbondsacties met misdaden. De acties gaan verder door maar nu ook op wereldwijd vlak.

De Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) heeft een solidariteitsoproep gelanceerd naar alle dokwerkervakbonden wereldwijd die lid zijn van ITF. In België wordt er traditioneel positief gereageerd op een solidariteitsverzoek als we daarbij onze werkmakkers van over de grens een riem onder het hart kunnen steken.

Daarom staan wij vandaag hier naast het schip met de volgende boodschappen voor STX en EGT:

Vechten voor een goede tewerkstelling is geen misdaad.
Wij steunen de Longview Dockers!
AN INJURY TO ONE IS AN INJURY TO ALL


dinsdag 27 september 2011

CMA CGM wijzigt bediening van Piraeus

De Franse rederij CMA CGM schrapt Piraeus uit het vaarschema van de EPIC Service tussen Noord-Europa, het Midden-Oosten en India.In Rotterdam, Hamburg en Thamesport zal de Griekse lading vanaf deze week geladen worden op de FAL15-dienst. Dat is geen eigen lijndienst van de Fransen, maar een slotcharter op de China Europe Shuttle Service (CES) van Evergreen die nu Piraeus in plaats van Taranto direct aanloopt.
Omdat de EPIC dienst ook de havens van Southampton, Antwerpen en Le Havre bedient, zal CMA CGM nu in Southampton, Zeebrugge en Le Havre ook containers voor Piraeus meenemen met de FAL1-dienst richting Verre Oosten. Die lading wordt in Malta gelost, waar volgens de Franse rederij binnen de 24 uur aansluiting is met de Femex1-dienst naar Griekenland.Bron:www.nieuwsbladtransport.nl

zaterdag 10 september 2011

ACV Transcom Colloquium motie m.b.t. een nieuwe havenrichtlijn

ACV-Transcom
Colloquium 9 September 2011

Motie: Een nieuwe havenrichtlijn

Siim Kallas, Europees commissaris van Transport en ondervoorzitter van de Europese commissie kondigde gisteren onverwacht aan dat er in 2013 een nieuw pakket maatregelen zal volgen om de havens liberaler en competitiever te maken.

De maatregelen, welke nog moeten uitgewerkt worden, zullen ingrijpen op drie vlakken:
1. De administratieve lasten verminderen
2. De financiering transparanter maken
3. Ervoor zorgen dat er een concurrerende en open omgeving in de dienstverlening aangeboden in de havens. Het is van cruciaal belang voor de zeehavens om zich aan te passen aan de nieuwe economische, industriële en maatschappelijke eisen.

ACV-Transcom Water, vandaag bijeen in kader van het colloquium “Vlaamse Havens: Gateway to Europe “ nemen akte van dit voornemen.

Wij stellen verder vast dat de commissaris verder onderzoek en raadpleging en consultatie aankondigt van alle betrokken partijen.

Wij nemen ook met enig genoegen acte van het antwoord van de Heer Eddy Bruyninckx , gesteund door de heren Coens en Schalk (gastsprekers op ons colloquium) waarin hij bevestigt dat de gemeenschappelijk verklaring van 2004 , afgelegd in de Vlaamse Havencommissie, nog steeds van kracht is. De havenbedrijven waren, zijn en zullen voorstander blijven om de zaken in de haven zelf te regelen en hebben geen behoefte aan Europese dictaten welke niet op onze realiteit zijn afgestemd.

Gezien het statuut van de havenarbeider voor ons een levensnoodzakelijke bescherming is om onze job op een veilige en economische manier uit te voeren willen wij nu al de nodige waarschuwingen laten horen. Wij zullen overleggen en praten zolang het kan en actie voeren als het moet om ons statuut te beschermen.

ACV Transcom Water organiseert colloquium over “Vlaamse Havens gateway to Europe.

In Brugge verzamelden havenarbeiders, vaklui , binnenschippers,sleepbemanningen en werknemers tewerkgesteld in de visserijsector uit de verschillende Vlaamse havens, om zich te buigen over de Vlaamse havenpolitiek.

Deze politiek is bestendig aan verandering toe. De havenbesturen zitten niet stil en zoeken onvermoeibaar naar nieuwe oplossingen en kansen om hun deel van de internationale handelsstromen te behouden of uit te breiden. Zeehavens participeren in “extended gateway’s”,dit zijn nieuw aangelegde platforms, zowel langs rivieren en kanalen als langs de snel- of spoorweg.

Wat zijn hiervan de gevolgen op tewerkstelling, loon en arbeidsvoowaarden en veiligheid van de werknemers. Er wordt gezocht naar methodes om de vakbondswerking te versterken.

Op het seminarie werden een aantal sprekers uitgenodigd om het debat op gang te trekken.




Joachim Coens, Voorzitter van het havenbestuur Brugge-Zeebrugge licht de huidige samenwerking tussen havens toe en wenst een nauwere samenwerking tussen de Vlaamse havens.

Eddy Bruyninckx, Directeur Generaal van het Antwerps havenbedrijf, opteert voor een bijkomende parallelle samenwerking met buitenlandse havens.

Daan Schalk, CEO van het Havenbedrijf Gent slaagt er als geen ander in de binnenvaart een belangrijke plaats te geven in de goederenstroom en legt uit waarom Gent hierin een pionier blijft.

Hilde Bollen van Promotie binnenvaart en Koen Kerckaert van NMBS holding lichten het belang van de extende gateways voor hun sector toe.

De dag werd afgesloten door Mevrouw Hilde Crevits, Minister van Mobiliteit en Openbare Werken die de rol van havens en binnenvaart vastlegt in een duurzaam mobiliteitsbeleid.

Genoeg stof concludeerde Michel Claes, Algemeen Sectorverantwoordelijke Water, om een intens debat te voeren en ons vakbondswerk hierop af te stemmen.

woensdag 7 september 2011

Collectief verlies voor lijnvaartsector

Slechts vier van de twintig grootste containerrederijen konden in het eerste semester uit de rode cijfers blijven.

Uit een overzicht van alle financiële resultaten dat de Franse databank Alphaliner maakte, blijkt dat zestien van de twintig grootste carriers halfjaarcijfers hebben gepubliceerd. MSC, Hamburg Süd, PIL en UASC deden dat niet.

Van de zestien andere bleken alleen Maersk, CMA CGM, Hapag-Lloyd en OOCL winst te hebben gemaakt. Twaalf andere rederijen maakten verlies met CSAV als absolute recordhouder. De Chileense rederij verloor in het eerste semester 2,87 miljoen dollar per dag.

De optelsom van alle resultaten laat een collectief verlies van 360 miljoen dollar zien. In de eerste helft van vorig jaar maakten de rederijen samen nog een winst van 3,77 miljard dollar.

De marges van de rederijen lopen sterk uiteen, namelijk van +8% (CMA CGM) tot –19% (CSAV). Bij sommige carriers werden de resultaten wel gekleurd door boekwinsten op de verkoop van schepen (onder andere Maersk).De Lloyd NV > Collectief verlies voor lijnvaartsector

Kleine reders kunnen beter vertrekken”

Directeur Rodolphe Saadé (foto) van CMA CGM vindt dat rederijen met kleine schepen moeten overwegen de Verre Oostentrade te verlaten.De Lloyd NV > CMA CGM: “Kleine reders kunnen beter vertrekken”

zondag 4 september 2011

Progeco opnieuw van start


Sedert 1 september zijn de activiteiten van Progeco volledig overgeheveld naast de site van CHZ, waar UDB vroeger gevestigd was.

Progeco kende, op de voormalige APZ- site in Zeebrugge, een moeilijke start omdat de wet op de havenarbeid niet werd gerespecteerd. In het sociaal overleg en in het Paritair Subcomité Haven Zeebrugge werden de overtredingen meermaals door de vakbonden aangekaart. Aan de gate van Progeco voerden havenarbeiders hiervoor acties.

Ook vorige week werd er opnieuw, voor het laden en het lossen van vrachtwagens, een metaalarbeider ingeschakeld, wat opnieuw een overtreding was op de wet havenarbeid. Na tussenkomst van de vakbond heeft Progeco dan toch besloten hiervoor havenarbeiders in te schakelen.