maandag 30 november 2009

Portpackage 3 langs de achterdeur?


Op donderdag 26 november 2009 was ACV-Transcom de gastheer van een meeting in Brussel waaraan delegaties van ETF en bij ITF en ETF aangesloten transportvakbonden (haven en koopvaardij) uit verschillende landen hebben deelgenomen. Een 40-tal vertegenwoordigers uit Frankrijk, Engeland Ierland, Nederland, Denemarken, Zweden en België namen deel aan deze belangrijke meeting.

Zelfafhandeling en Sociale Dumping
Op de agenda stond o.a. de problematiek van de zelfafhandeling en sociale dumping bij de ferry-maatschappijen die op de Noordzee-routes actief zijn.

Uit de gesprekken bleek dat 3 van de 4 belangrijkste ferry – operatoren in verschillende Europese havens, op een systematische en slinkse wijze, zelfafhandeling en/of sociale dumping toepassen. De strategie die deze operatoren toepassen, laat vermoeden dat het Portpackage-dossier langs de achterdeur opnieuw zijn intrede doet.

Deze meeting wordt vooral als een aanzet gezien tot een nauwere samenwerking tussen de aanwezige vakbonden om deze problematiek aan te pakken. Een volgende meeting wordt gepland begin volgend jaar.

ACV Transcom volgt sinds jaren actief dit belangrijk dossier op. Ondertussen willen wij iedereen tewerkgesteld in de ferry en/of roro sector vragen om waakzaam te blijven en mogelijke inbreuken aan boord van dergelijke schepen, tegen de wet op de havenarbeid direct te rapporteren aan jullie délégués.

Wordt vervolgd ... via deze blog.

Meer duidelijkheid over verbindingsweg AX in lente volgend jaar


Volgens De Streekkrant komt er volgend voorjaar meer duidelijkheid over de plannen voor de omvorming van de AX, de verbindingsweg met de haven van Zeebrugge. Dat heeft Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé (CD&V) vernomen.

De provinciale auditcommissie heeft intussen de streefbeeldstudies voor de autowegen N31, N34 en de Oostelijke Randhavenweg goedgekeurd. Het hele project zou ongeveer 344 miljoen euro kosten.

De aanleg van een nieuwe verbindingsweg voor de haven van Zeebrugge is nodig, omdat het zwaar verkeer voor de haven nu allemaal langs de bestaande wegen moet. Die zitten daardoor overvol, en zijn niet voorzien op zoveel zwaar wegtransport.

Maersk Line kondigt 20 ontslagen aan


Maersk Line lijdt onder de economische crisis. In de eerste negen maanden van het jaar ging het bedrijf al diep in het rood en de vooruitzichten zijn niet goed, dus moet de directie maatregelen nemen en ook de Belgische afdeling van Maersk Line deelt in de klappen.Dit meldt De Lloyd.

Directeur Lode Dheedene van Maersk Benelux kondigde vorige dinsdag aan dat het bedrijf voor het einde van het jaar twintig mensen wil ontslaan. Dat bevestigt ook LBC-vakbondsman Wannes Gielis. ‘Er is een bijzondere ondernemingsraad geweest, waarop dat aangekondigd is.' Volgens Gielis begint nu een periode van veertien dagen waarin vakbonden en directie overleg plegen om na te gaan of er geen alternatieven mogelijk zijn.

DP World vraagt uitstel van betaling


De Golfstaat Dubai heeft uitstel van betaling van schulden aangevraagd voor Dubai World. Die staatsholding is onder meer eigenaar van DP World, een van de grootste containerafhandelaars ter wereld, en van rederij P&O Ferries.

DP World, dat in tegenstelling tot andere Golfstaten weinig inkomsten uit olie binnenhaalt, zit al geruime tijd in financiële problemen. Het staatsbedrijf Dubai World heeft een schuldenlast van 59 miljard dollar en wil daar voorlopig tot mei volgend jaar niet meer op aflossen.

DP World deed zijn grootste overname in 2005 toen het voor 3,3 miljard dollar de terminals van P&O Ports overnam en daarmee ook rederij P&O Ferries in handen kreeg.

Onzekere toekomst voor P&O Ferries
Sommigen binnen de onderneming beweren dat de rederij onafhankelijk en zelfbedruipend is en dat er bijgevolg geen enkele reden is om te vrezen voor haar voortbestaan.

Zeebrugge bevriest tarieven


Ook de haven van Zeebrugge wilt zich niet laten meeslepen in een kortingenoorlog.
'We hebben dit jaar onze havenrechten bevroren en plannen dit ook voor volgend jaar. De concessies volgen een eigen ritme gekoppeld aan de index', zegt Joachim Coens, voorzitter van de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen (MBZ), over de intenties van Zeebrugge op dit vlak.

Nieuwe aandeelhouders voor CMA CGM


De eigenaar van de rederij CMA CGM, Jacques Saade, heeft in een gesprek met het Franse blad L'Expansion gezegd dat er 300 tot 400 miljoen dollar vers kapitaal wordt gezocht van nieuwe aandeelhouders. Saade mikt op kapitaalfondsen die voor een periode van vijf tot zeven jaar zouden willen investeren.

dinsdag 24 november 2009

CAO 2009-2010 Zeevisserij


Op 3 november werd in het Paritair Comité Zeevisserij de CAO 2009-2010 voor de werknemers tewerkgesteld in de pakhuizen getekend.

Als volgt willen wij u de belangrijkste nieuwe punten van deze overeenkomst melden :

Koopkracht in maaltijdcheques en eco cheque
Er wordt 125 euro in 2009 en 250 euro in 2010 toegekend. In 2009 wordt deze 125 euro toegekend in de vorm van maaltijdcheques van 4,07 € tijdens de maanden november en december 2009. In 2010 wordt 125 euro toegekend in de vorm van maaltijdcheques van 4,07 € in de maanden november en december 2010. Bijkomend wordt er op 15 juli 2010 een eco cheque toegekend van 125 euro. De referteperiode voor de eco cheque wordt als volgt vastgelegd : 1 juli 2009 tot 30 juni 2010. In die referteperiode wordt de eco cheque geprorateerd. In de bedrijven waar er al maaltijdcheques worden uitbetaald, zullen de bestaande
maaltijdcheques voor deze maanden verhogen.

Tweede pensioenpijler
De patronale bijdrage met betrekking tot het pensioenfonds wordt met ingang van 1 januari 2009 opgetrokken tot 1,25 %.

Mobiliteit
De tussenkomst verplaatsingsvergoeding woon-werkverkeer
- de tarieven NMBS worden verhoogd naar 75 % vanaf 1.2.2009
- voor privé vervoer blijft de tussenkomst 60 % op basis van de nieuwe NMBS tarieven per 1.2.2009
- de fietsvergoeding wordt opgetrokken van 0,15 euro naar 0.20 euro vanaf 1.1.2009

Minimum nachtpremie
De bestaande premie voor nachtarbeid (prestaties tussen 22u en 6u) bedraagt 1.71 €. Deze toeslag is eveneens gekoppeld aan het indexcijfer.


Volgende punten uit de vorige CAO die vastgelegd waren voor de duur van deze CAO, worden opnieuw verlengd :

Einde loopbaan
De bestaande brugpensioen- en halftijds brugpensioenregelingen worden voor de duur van dit akkoord verlengd.

Tijdskrediet
Het voltijds tijdskrediet wordt verlengd tot een maximumduur van 5 jaar over de ganse loopbaan voor de duur van dit akkoord.

Syndicale premie
Blijft behouden : 132 €


Indien u hierover meer inlichtingen wenst, kan u contact opnemen met uw ACV Dienstencentrum of ons ACV Transcom-secretariaat te Zeebrugge.

vrijdag 20 november 2009

SeaPark kan CNH-contract NIET houden


De directie van Sea Park heeft deze namiddag om 15 u, in een bijzondere ondernemingsraad, het voornemen om over te gaan tot een herstructurering, medegedeeld.

Deze beslissing werd genomen na het verlies van het CNH-contract aan concurrent Wallenius.

Om dit contract opnieuw in de wacht te kunnen slepen, werden de sociale partners twee maanden geleden door het bedrijf benaderd met de vraag tot meer flexibiliteit van de werknemers. Vermits het CNH-contract meer dan 88.05% van de totale activiteiten van Sea Park op de Canada kaai behelst, heeft het personeel zich akkoord verklaard met de vraag van de werkgever om tot ploegenwerk over te gaan. Dit heeft, helaas, niet mogen baten.

Aangezien de directie in de nabije toekomst geen mogelijkheden ziet om binnen het marktpotentieel van Sea Park nieuwe klanten aan te trekken, ziet het zich verplicht om een voorgenomen herstructureringsplan uit te werken dat – bij uitvoering – mogelijks zal inhouden dat de activiteiten op de Canada kaai volledig zullen worden stopgezet.

Naast deze mededeling heeft de directie van Sea Park de overname bevestigd van de divisie Sea Park autobehandeling op het Brittania dok door CdMZ in de A. Ronsestraat. Dit gebeurt conform CAO 32bis, zonder nadelige sociale of economische gevolgen voor de betrokken werknemers. Concreet betekent dit dat, vanaf 01/12/2009, het loon van deze werknemers door CdMZ zal uitbetaald worden i.p.v. Sea Park.

Wij houden jullie op de hoogte over de verdere ontwikkelingen in dit dossier.

Maersk sleutelt aan Zuid-Amerikadiensten


Maersk Line wijzigt in januari haar diensten tussen Europa en de oostkust van Zuid-Amerika. De bestaande L-Class-dienst met schepen van 4.500 teu uit Noord-Europa zal worden beperkt tot Algeciras en krijgt er een extra southbound aanloop in Dakar bij.

CMA CGM werkt nog aan akkoord met banken


De Franse rederij CMA CGM is er nog niet in geslaagd om met een reeks grote banken een akkoord te bereiken over een herschikking van de uitstaande schulden. De onderhandelingen zullen een maand langer duren dan eerst gedacht. Medio december zou er een akkoord moeten zijn.

De rederij uit Marseille neemt de komende jaren een groot aantal nieuwe schepen in de vaart en zit daarom met een omvangrijke schuldenlast van 3,5 miljoen euro. In het eerste semester leed CMA CGM bovendien een verlies van ruim een half miljard dollar. Dit meldt De Lloyd.



CMA CGM in december terug breakeven


CMA CGM beweert volgende maand uit de rode cijfers te klimmen. In 2010 zou er dus weer winst gemaakt worden. In het eerste semester van het lopende boekjaar incasseerde de rederij uit Marseille nog een verlies van 516 miljoen dollar.

Volgens Nicolas Sartini die verantwoordelijk is voor alle lijndiensten tussen Europa en Azië, draait CMA CGM op dat vaargebied al sedert oktober weer breakeven. Dat is te danken aan betere volumes, tariefverhogingen en kostenbesparingen. De trade is goed voor een kwart van alle lading die de rederij vervoert.

De Fransen werken op deze route vanaf dit jaar intenser samen met Maersk Line en zullen naar het voorbeeld van die Deense partner de snelheid van hun eigen diensten aanpassen volgens het ‘super slow steaming' concept. Hierdoor kan CMA CGM nog tientallen miljoenen besparen op de bunkerfactuur. Dit meldt Nieuwsblad Transport.

Omwille van een zeer ambitieus nieuwbouwprogramma gaat de rederij uit Marseille wel gebukt onder een zware schuldenlast van 5,6 miljard dollar. Het is de bedoeling om de onderhandelingen met een zestigtal banken en financiële instellingen over een herschikking van die schulden medio december af te ronden. Wellicht stelt eigenaar Jacques Saade het kapitaal van zijn rederij dan ook open voor nieuwe investeerders. Volgens betrouwbare bronnen is de Franse reder Louis Dreyfus geïnteresseerd.

MOL Europe herstructureert zwaar in Antwerpen


Het kantoor van MOL Europe in Antwerpen zal afslanken van een 20-tal werknemers naar nog slechts vier sales-mensen. De backoffice-activiteiten worden naar Rotterdam overgeheveld en een beperkt aantal personeelsleden zou mee kunnen verhuizen naar de Maasstad. Dit meldt De Lloyd.

Het aanbod lijndiensten blijft ongewijzigd. De Japanse rederij loopt als lid van The New World Alliance Zeebrugge aan met een dienst op het Verre Oosten en Antwerpen met een pendulumdienst North Atlantic/Pacific. Ze loopt ook beide havens aan met een dienst op West-Afrika.

DFDS ziet stabilisering maar nog geen kentering


DFDS heeft in het derde kwartaal hogere resultaten genoteerd dan wat eind juni nog verwacht werd. Maar de Deense scheepvaartgroep beklemtoont dat de marktomstandigheden ongunstig blijven en ook het vierde kwartaal moeilijk zal zijn.

"We hebben niet de indruk dat een herstel om de hoek ligt. Veel klanten en zakenpartners staan nog altijd onder zware druk", luidt de analyse van ceo Niels Smedegaard. Er lopen nog altijd gesprekken met Maersk over een mogelijke overname van Norfolkline. DFDS en Norfolkline zijn alle twee klant in Zeebrugge.

Vrijwillige opstapregeling bij PSA HNN Antwerpen


Bij het Antwerpse havenoverslagbedrijf PSA HNN hebben de vakbonden en directie een voorakkoord bereikt over het vertrek van 108 mensen. Ze zijn het eens geworden over onder meer vrijwillig brugpensioen vanaf 55 jaar en een vrijwillige vertrekregeling. Het personeel spreekt zich woensdag uit over het plan.

zaterdag 14 november 2009

De "Dokter in Overal" op maandag 16 november in Zeebrugge


Reeds eerder vermeld op de blog: Infoavond op maandag 16 november om 19 uur in het Seamen Centre, Ploegstraar 24, 8380 Zeebrugge.

Klik op de foto om de flyer in een nieuw blad te openen.

Moller Maersk hangt verlies van 1 miljard dollar boven het hoofd


In de eerste negen maanden van 2009 heeft AP Moeller-Maersk een verlies geboekt van 706 mln USD. De lijnvaart is er het slechtst aan toe met een verlies van 1,5 miljard.

Voor heel 2009 blijft de groep bij het eerder aangekondigde verlies van 1 mrd USD. In de containerdivisie Maersk Line wordt geen verbetering verwacht naar de rest van het jaar toe.

Maersk denkt dat de vrachttarieven wat zullen stijgen, maar de volumes wat zullen terugvallen. In de eerste negen maanden daalden de vrachten met 30% en de volumes met 5,5%.

(gebaseerd op De Lloyd)

APL NBX Feeder gedoopt


De Balticmax feeder Elysee (1.421 teu) werd vorige woensdag gedoopt. Het gloednieuwe containerschip gaat aan de slag voor APL. De Elysee zal samen met de Empire de NBX-dienst uit Zeebrugge en Rotterdam naar Tallinn en Sint-Petersburg verzekeren.

CMA CGM neemt recordschip in de vaart


De Franse rederij CMA CGM heeft gisteren in Zuid-Korea de nieuwe CMA CGM Christophe Colomb in ontvangst genomen. Met een capaciteit van 13.344 teu is dit een nieuw recordschip voor de rederij uit Marseille. De nieuwbouw is 365 meter lang, 51,20 meter breed (20 rijen containers bovendeks) en heeft een diepgang van 15,5 meter.

Er zijn nog zeven zusterschepen in aanbouw. Daarvan komen de CMA CGM Amerigo Vespucci en CMA CGM Corte Real wellicht nog dit jaar in de vaart.

Succesvolle havendagen in Spanje


Het Nieuwsblad meldt dat de havendagen van de Zeebrugse havengemeenschap in het Spaanse Madrid en Barcelona zijn succesvol verlopen. Er was in Spanje heel wat interesse voor de Zeebrugse haven. In de twee steden werd telkens de transportwereld ontvangen. Uit Zeebrugge reisden tien personen mee.

Cosco gaat ook trager varen


Het voorbeeld van Maersk en MSC om hun schepen trager te laten varen, krijgt steeds meer navolging. Ook de topman van Cosco heeft nu bevestigd dat de dienstsnelheid tussen Europa en het Verre Oosten zal worden aangepast. Daarover heeft de Chinese rederij naar eigen zeggen een akkoord met de alliantiepartners "K" Line, Yangming en Hanjin.

Gashub Zeebrugge bestaat tien jaar


De hub kon de voorbije jaren uitgroeien tot een gemeenschap van tot op heden 77 traders. Een van de belangrijkste factoren in dat succes is volgens Fluxys de unieke locatie. Zo is Zeebrugge het aanlandingspunt voor aardgas uit Noorwegen en het VK, evenals voor LNG dat per schip wordt aangevoerd. Via transitleidingen kan tevens aardgas uit Nederland en het oosten Zeebrugge bereiken. De totale aanlandingscapaciteit bedraagt ongeveer 48 mrd m³ aardgas per jaar. Dat is 10% van de grenscapaciteit die nodig is voor de bevoorrading van de Europese Unie. De aardgashandel in de hub steeg in de eerste tien maanden met 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

(gebaseerd op De Lloyd)

woensdag 4 november 2009

DFDS Container Line verbindt Zeebrugge met Waterford


DFDS Container Line gaat de leegte opvullen die de Cobelfretgroep gelaten heeft met de vervanging van de containerdienst van C2C op Waterford door een conro-dienst op Dublin. Vanaf medio november gaat de rederij Zeebrugge tweemaal per week verbinden met de Ierse haven. Dit meldt De Lloyd vandaag.

De schepen zullen behandeld worden op de Cobelfretterminal aan het Albert II-dok in de voorhaven van Zeebrugge.

maandag 2 november 2009

Norfolkline beste ferryoperator


Norfolkline, ook actief in de haven van Zeebrugge, werd door de lezers van The Guardian en The Observer uitgeroepen tot beste ferryoperator van het jaar 2009. Voor de categorie ferry maatschappijen werden meer dan negentienduizend lezers bevraagd. Vorige jaren ging deze titel naar P&O Ferries.

Zeven Franse havens bedreigd door staking op 6 november


De vakbond CGT heeft een 24-urenstaking aangekondigd in de zeven autonome Franse havens waarop de havenhervorming van toepassing is. Deze hervorming voorziet in de overdracht van alle goederenbehandelingsactiviteiten, personeel en uitrusting aan privé-operatoren.

Maersk stuurt Verre Oostendienst naar Antwerpen


De Deense rederij Maersk Line neemt Antwerpen eind dit jaar op in het vaarschema van de AE2 Service naar Zuid-Oost Azië, Noord-China en Zuid-Korea. Deze dienst zal verzekerd worden door 10 schepen met een capaciteit van 8.400 tot 8.600 teu.

Kusthavens-sprokkels oktober 2009


CMA CGM trekt de Femex-dienst op Griekenland en Turkije door naar Scandinavië. Deze dienst krijgt een dubbele aanloop in Zeebrugge, waardoor de hubfunctie voor de Franse rederij daar versterkt wordt.

Een fusie van de haven van Oostende met die van Zeebrugge is bespreekbaar, maar dan alleen als zo'n eengemaakte haven efficiënter is dan wanneer de twee havens apart blijven werken. Dat zegt Zeebrugs havenvoorzitter Joachim Coens.

Het Zeebrugse zeemanshuis neemt een nieuw havenbusje in gebruik. De voorzitter van het “zeemanshuis”, Marc Desmet, ontvange de sleutels van het nieuwe busje uit handen van de plaatselijke ITF Inspecteur Christian Roos.

P&O Ferries verhoogt vanaf eind deze maand haar capaciteit op de lijn Zeebrugge-Tilbury. De route wordt voortaan ook bevaren door de ferry Norking en zijn zusterschip Norqueen. De rederij nam deze beslissing omdat de vraag naar transport van onbegeleide vrachten toeneemt.

De goederenoverslag in de Zeebrugse haven is tijdens de eerste drie kwartalen van 2009 met 1,5 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De totale overslag bereikte de 32,5 miljoen ton. Vooral de containers en gas zorgden voor het positief resultaat.

Uit een studie van de Nationale Bank is gebleken dat de tewerkstelling in de havens vorig jaar nog gestegen is. Voor Zeebrugge ging het om een stijging met 8,19procent, ondanks de crisis.

P&O Ferries heeft zijn 'freight only' ferry "European Seaway" op proef naar de haven van Boulogne laten varen. De rederij wil daarmee vaststellen of haar ferry's naar deze haven kunnen uitwijken als de haven van Calais opnieuw wordt geblokkeerd door stakende werknemers van concurrent SeaFrance.

De Deense containerrederij Maersk Line start als eerste een directe dienst tussen Polen en het Verre Oosten. De haven van Gdansk wordt opgenomen in het vaarschema van de AE10 Service, die ook al Zeebrugge en de Scandinavische havens Göteborg en Aarhus bedient. De nieuwe Poolse aanloop gaat ten koste van die van Duinkerke.