vrijdag 29 april 2011

Mexico City Policy

Tijdens het 41e congres in Augustus 2006 van het ITF te Durban werd besloten de FOC campagne grondig te bekijken. Dit was al sinds de 50e verjaardag, in 1998, niet meer gebeurd. Sinds de laatste doorlichting heeft de FOC (Flag of Convenience) campagne veel veranderingen meegemaakt. De geboorte van de IBF (International Bargaining Forum), het ITF inspectoraat werd bijna verdubbeld en is beter uitgerust dan ooit. Ook de geboorte van de POC (Ports of Convenience) campagne.

Ook de scheepvaart sector heeft tijdens die periode niet stilgezeten. De technologisch opmars, een vluggere behandeling van goederen, grotere schepen, complexe structuren m.b.t. rederijen, wisselende tewerkstelling (nationaliteiten), legale ontwikkelingen.

Daarom was deze review heel delicaat. Verschillende partijen werden hierbij betrokken. Het resultaat werd gepresenteerd tijdens het 42e congres te Mexico City in Augustus 2010. Alle aanbevelingen en beslissingen werden aanvaard, met inbegrip van een nieuwe FOC policy.

Die policy is de ruggengraat van de FOC campagne. Ze bepaalt de doelstellingen, de core principes, de politiek en procedures die de campagne besturen. De veranderingen brengen de campagne in de 21 Eeuw zonder afstand te doen van de originele waarden.

De FOC campagne steunt op de solidariteit tussen dokwerkers en zeevarenden en hun respectievelijke vakbonden. Het succes van de campagne hangt o.a. af van de betrokkenheid en sterkte van de dokwerkers, wereldwijd. Daarom is de steun aan de dokwerkers en hun vakbonden opgenomen in de FOC campagne met inbegrip van steun aan de POC campagne, waarbij ook zeevarenden worden betrokken.

De Mexico Policy vervangt volledig the Delhi Policy. Belangrijk is, en zeker voor de dokwerker, dat ze moet worden gelezen samen met de ITF Special Agreement (de overeenkomst/het contract die bepaalt welke CAO van toepassing is en waarin ook “Cargo Handling Clausule” / ITF Policy on Dockwork is opgenomen) en de CAO die van toepassing is. In iedere ITF CAO staat een “ Cargo Handling Clausule”.

De Mexico Policy heeft in annex meerdere policies.
Hieronder kort samengevat wat voor havenarbeiders belangrijk kan zijn:

ATHENS POLICY (ITF Policy m.b.t. ferry services)
  • om te verzekeren dat het werk dat traditioneel door dokwerkers wordt uitgevoerd niet wordt uitgevoerd door zeevarenden is het in het belang van de dokwerkers dat alle bepalingen in deze policy worden opgevolgd. Hoe meer schepen onder de Athens Policy werken, hoe betere bescherming voor het havenwerk – laden/lossen + lashing & securing;
  • het syndicaal uitwisselen van informatie waaronder de namen van de ferries waar zeevarenden dokwerk verrichten;
  • het onderhouden van het momentum door op regelmatige basis European ferry conferences te houden, in samenwerking met ETF MTS en Dockers sectie.
NATIONAL FLAG POLICY
Het opnemen van de ITF Cargo Handling Clause in nationale CAO's. Letterlijk: "in line with the principles fo mutual solidarity between seafarers and dockers, as expressed in ITF policy, the cargo handling clause should be incorporated into all national agreements."
Dit is nieuw en goedgekeurd door alle vakbonden lid van ITF. Tot op heden zijn er nog vakbonden die dit nog niet in hun CAO staan hebben.
RIDING SQUADS POLICY
De tewerkstelling van derden aan boord van een zeeschip. Deze zeevarenden die systeem interim werken worden meestal gebruikt voor het onderhoud, kuisen en schilderen. Maar het systeem breidt zich uit. Verantwoordelijkheid, welke werkgever moet er aangesproken worden, is hier moeilijk te identificeren. De riding squads kunnen perfect worden ingezet om cargo handling te doen. Daarom is er in de Mexico Policy de "ITF position on the use of riding squads" opgenomen:
“ actively opposes the use of seafarers to carry out cargo work traditionally and historically carried out by dockers”

Andere policies hebben weinig of geen betrekking op de havenarbeiders.

Meer info op:
http://www.itfglobal.org/flags-convenience/mexico-city-policy.cfm

vrijdag 22 april 2011

Fernand Traen hekelt stuurloosheid van Zeebrugs havenbestuur

Brugge - Voormalig Zeebrugs havenvoorzitter Fernand Traen (80) verspreidt dezer dagen een ophefmakende brochure met als titel ‘Brugge, let op uw zaak’. Hierin pleit de Brugse ereschepen onomwonden voor een betere ontsluiting van onze haven via de binnenwateren.
Opmerkelijk feit : Fernand Traen uit zware kritiek op ‘de stuurloosheid’ van het huidig havenbestuur en schiet de plannen voor de Seine-Schelde-West af. Hij ijvert voor een verbreding van het Schipdonkkanaal tot in Maldegem en een nieuw tracé naar Zelzate, langs de N49.

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad)

Zeebrugse goederenoverslag groeit met 1,7 %

In de eerste 3 maanden van 2011 steeg de goederenoverslag in de haven van Zeebrugge met 1,7 %. Er werd in totaal 12.121.335 ton overgeslagen tegenover 11.923.723 ton in de vergelijkbare periode van 2010.

Het herstel van de roro-trafiek, dat zich reeds in 2010 manifesteerde, zet zich verder. Er werd 15,2 % meer roro-vracht behandeld wat vooral duidt op een versterking van de relatie met de Europese markten.

Ook de heropleving van de trafiek van nieuwe wagens wordt bestendigd. Er werden 485.877 auto’s verscheept (+28,1 %), ruim 103.000 meer dan in 2010.

De containertrafiek kent een lichte terugval (593.163 TEU tegenover 610.699 TEU in 2010 of – 2.9 %) wat wordt verklaard door een vermindering van het ladingaanbod naar China. Deze daling heeft vanzelfsprekend ook consequenties voor de transhipmentvolumes. Het wegvallen van de SCX-dienst van de New World Alliance blijft voorlopig nog een rol spelen in onze resultaten.

De vloeibare bulk, voornamelijk LNG, zet groeicijfers neer: 1.964.731 ton in totaal of 197.184 ton meer dan vorig jaar (+ 11,2 %)

Er werd 238.893 ton stukgoed behandeld (-2,2 %) en 372.602 ton vaste bulk (+28,1 %).

Het passagiersverkeer daalde met 12,2 % tot 73.030 passagiers. Hier is het verdwijnen van de passagiersverbinding met Schotland voelbaar. Het cruiseseizoen waarvoor reeds 77 aanlopen zijn aangekondigd, vangt pas vanaf het 2e kwartaal echt aan. Bron : www.poz.be

dinsdag 19 april 2011

Controles Japanse lading en schepen door FANC

De aardbeving en tsunami van 11/03 in Japan hebben geleid tot ernstige beschadiging van vier van de zes kernreactoren in Fukushima. Radioactiviteit werd vrijgegeven in de atmosfeer en in de zee. Deze radioactiviteit werd verspreid en heeft voornamelijk het Noord-Oosten van Japan besmet. Het is dus mogelijk dat zich radioactieve deeltjes hebben vastgezet op schepen die uit Japan komen en op hun lading.
Bij wijze van voorzorgsmaatregel hebben de havenbesturen van de Vlaamse zeehavens en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) besloten de eerstkomende schepen die na de ramp (11/03) uit Japan vertrokken aan een grondige controle te onderwerpen.
Een eerste schip uit Japan dat op 12 april 2011 in Zeebrugge arriveerde werd al gecontroleerd. Er werd geen verhoogde radioactiviteit gemeten. Een tweede schip dat auto's vervoert, komt 20 april in Gent aan.
Tijdens een coördinatievergadering van het FANC en de drie betrokken havens werd het scenario van de controles doorgenomen.
Het accent van de meting zal liggen op de lading en het vaartuig en zal gebeuren door het FANC aan boord van het schip tijdens de beloodsing op zee vanaf de loodskruispost 'Wandelaar'. Op voorwaarde dat de straling geen gevaar oplevert voor de gezondheid en het milieu zal het schip woensdagmorgen (20/04) aan het Mercatordok Zuid in de haven van Gent toekomen.
Er wordt op 23 april a.s. nog een schip uit Japan verwacht in Zeebrugge, dat nadien naar Antwerpen doorvaart. Ook hier zal een FANC-controle aan boord van het schip gebeuren. Omdat niet duidelijk is hoe de situatie in Japan verder zal evolueren, zullen daarna nog steekproeven volgen door het FANC. Bron : www.poz.be

Start cruiseseizoen Zeebrugge en Oostende 2011

Op zaterdag 26 maart vaart m.s. Ventura van de rederij P&O cruises het cruiseseizoen aan de Belgische kust in. Het schip zal in Zeebrugge van 8 tot 17.30 uur afgemeerd liggen aan de Zweedse Kaai, naast de ingang van de grote zeesluis. In Oostende komt de Sea Cloud II op 19 mei als eerste cruiseschip de haven binnengevaren.
Sedert 2009 bundelen de havenbesturen van Zeebrugge en Oostende hun krachten om het cruisetoerisme in beide havens te promoten en om de marktpositie van de Belgische kusthavens in de mondiale markt van de cruises te versterken. Die inspanningen gebeuren onder de noemer “Belgian Coast Cruise Project”. De havens worden daarin bijgestaan door de heer Bob Harrison, een expert met 30 jaar maritieme cruise-ervaring.
Deze samenwerking levert al behoorlijk wat resultaten op. Dit jaar verwacht men aan de kust 92 cruiseschepen (77 in Zeebrugge en 15 in Oostende) en om en bij de 235.000 cruisepassagiers. Ter vergelijking: in 2010 waren er 72 cruiseschepen en 196 000 passagiers. Voor 2012 zijn nu al 87 schepen aangekondigd in de havens van Zeebrugge en Oostende. De lengte van de meeste cruiseschepen vandaag bedraagt 200 meter en meer. Dankzij de havenfaciliteiten in de haven van Zeebrugge kunnen de grote cruiseschepen, die 3000 en meer passagiers vervoeren, op een heel vlotte manier onze Belgische kust bereiken. De stedelijke omkadering in Oostende is dan weer aan attractiepunt voor de kleinere cruiseschepen. Lees verder op www.poz.be

Haven Zeebrugge op naar de kaap van 50 miljoen ton

De trafiek in de haven van Zeebrugge kwam eind vorig jaar voor het eerst heel dicht in de buurt van de 50 miljoen euro. Vooral op containervlak blijft de kusthaven het heel goed doen. Eind vorig jaar nam het Singaporese PSA aan de noordzijde van het Albert II-dok een nieuwe containerterminal (Zeebrugge International Port, ZIP) in gebruik. De bestaande containerkades worden in de nabije toekomt fors opgewaardeerd. Op ro/ro-vlak worden nieuwe initiatieven ontplooid, terwijl Fluxys een verdere uitbreiding van zijn opslagcapaciteit in voorbereiding heeft. Toch blijven er volgens havenbaas Joachim Coens, voorzitter van MBZ N.V., te veel imponderabilia om met forse trafiekprognoses uit te pakken. “We hopen in 2011 de trafiekkaap van de 50 miljoen ton te ronden,” luidt het voorzichtig. Intussen lopen gesprekken met twee Belgische logistieke dienstverleners om in de achterhaven activiteiten op te zetten. Niet uitgesloten is dat nog voor het zomerverlof een definitief akkoord wordt bereikt.Lees verder > www.poz.be

vrijdag 8 april 2011

Japanse schepen en lading in Zeebrugge:

Op 11 maart werd het noordoosten van Japan getroffen door een aardbeving en een tsunami die ernstige schade veroorzaakte aan de kerncentrale van Fukushima.

In de derde week van april wordt in Zeebrugge het eerste schip verwacht dat na de kernramp vanuit een Japanse haven naar Europa is vertrokken.

Het havenbestuur begrijpt dat ook bij ons vragen rijzen over de mogelijke nucleaire impact op de schepen en de ladingen die bij ons worden gelost.

Deze week werd in Zeebrugge een vergadering belegd waarop vertegenwoordigers aanwezig waren van het havenbestuur, de Japanse ambassade, de douane, de scheepvaartpolitie, het loodswezen, de Zeebrugse privé-bedrijven, de scheepvaartvereniging, de stad Brugge en het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle). Ook is er overleg met de andere Vlaamse havens.

Tijdens de vergadering bleek dat er op basis van de huidige informatie geen reden tot bezorgdheid is over schepen en ladingen uit Japan. Ook de International Maritime Organisation (IMO) stelde in een recent persbericht dat er tot nog toe slechts een zeer lage verhoging van radioactiviteit werd waargenomen en dat er geen gezondheidsrisico’s waren afkomstig van schepen of ladingen.

In Zeebrugge worden vooral Japanse auto’s gelost en in mindere mate containerladingen. Door de aanwezigheid van het Megaports-systeem worden containers bij aankomst sowieso door de douane met een vaste installatie op radioacitiviteit gescand. Belangrijke elementen zijn ook dat Zeebrugge niet verbonden is met havens die in de onmiddellijke omgeving van Fukushima liggen en dat de zeereis tussen Japan en Europa 30 dagen duurt waardoor eventuele verhoogde radioactiviteit bij aankomst in Europa al gevoelig is afgenomen.

Maar om de eventuele ongerustheid bij het havenpersoneel en andere personen die in contact komen met de schepen of de ladingen zo veel mogelijk weg te nemen werden enkele praktische beslissingen genomen. Zo zal het eerste schip dat na de ramp uit Japan vertrok en in Zeebrugge zal aanleggen, reeds op zee worden gecontroleerd op de aanwezigheid van verhoogde radioactiviteit door de diensten van het FANC.
Aan kade in Zeebrugge kan met geigertellers een controle gebeuren door het FANC of door een afhankelijk controlebureau. Na deze screening van het eerste schip zullen nog steekproeven gebeuren op schepen uit Japan die later in de Vlaamse havens aanleggen.

Ook werd aan de vertegenwoordigers van de Japanse ambassade gevraagd of de Japanse overheid en/of de exportbedrijven werk kunnen maken van een officieel certificaat dat de veiligheid van het schip en de lading bij vertrek uit Japan kan garanderen. Op de website van de Japanse ambassade (http://www.be.emb-japan.go.jp/english/index.html ) kan iedereen trouwens terecht voor de laatste metingen.

De komende dagen zal er verder overleg zijn. Het eerste schip wordt verwacht op 23 april.

Dit stond te lezen op www.poz.be

Verzoeningsvergadering Progeco 21 april 2011

Vandaag werd het dossier Progeco besproken op het Paritair Subcomité Zeebrugge. De standpunten van de werkgever Progeco en de werknemersorganisaties liggen ver uit elkaar. De Voorzitter van het Paritair Subcomité Zeebrugge heeft geprobeerd deze standpunten dichter bij elkaar te brengen.
In de vergadering heeft de Voorzitter geoordeeld dat verder overleg nog mogelijk moet zijn om uit dit conflict te geraken.
Daarom werd er door alle betrokken partijen beslist om op 21/04/2011 nog een ultieme vergadering te laten plaatsgrijpen om vooralsnog tot oplossingen te komen.

dinsdag 5 april 2011

Zeebrugse haven screent straks Japans schip op radioactiviteit


De haven van Zeebrugge verwacht over twee weken een eerste containerschip uit Japan. De lading zal gescreend worden op radioactiviteit. Wat moet gebeuren, als de vracht bestraald is, is niet duidelijk.

De haven van Zeebrugge wil het eerste schip uit Japan controleren op radioactiviteit. Op 24 april wordt het eerste schip uit het getroffen gebied in Japan in Zeebrugge verwacht. Dat zal een containerschip of een schip met auto’s zijn. Om de arbeiders die het schip moeten afhandelen te beschermen, zal de controle op radioactiviteit gebeuren.
Haven screent straks Japans schip op radioactiviteit - Algemeen - Nieuws - Focus-WTV.be

Havenbedrijf Rotterdam meet straling al op zee

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat uit voorzorg al op zee meten of op Japanse schepen radioactiviteit aanwezig is. Dat heeft rijkshavenmeester René de Vries maandag laten weten.

Hij verwacht niet dat stralingsconcentraties worden aangetroffen die boven de toegestane norm liggen.

'Om dit te bevestigen, meten we de aanwezigheid van radioactiviteit voordat het schip onze haven binnenkomt. Als havenmeester ben ik van mening dat we dit verplicht zijn aan mensen die direct betrokken zijn bij de afhandeling van het schip. Zo kunnen we veel zorgen wegnemen’, aldus De Vries. Het havenbedrijf werkt onder meer samen met de douane, en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Het eerste schip dat na de problemen met de kerncentrale Fukushima I uit Japan vertrok, meert naar verwachting medio april af in Rotterdam. (ANP)
Nieuwsblad Transport - De website voor goederenvervoer > Havenbedrijf meet straling al op zee

Alle Verre Oostendiensten doen nu aan 'slow steaming'

China Shipping en zijn Taiwanese partner Evergreen voegen deze maand een negende schip toe aan de vloot van hun gezamenlijke AEX1/CEM-dienst tussen Noord-Europa en het Verre Oosten.

Deze wekelijkse lijndienst was de laatste op de route die nog door acht schepen verzekerd werd. Er komt nu een extra schip bij om aan ‘slow steaming’ te kunnen doen en zo de brandstofkosten te drukken. China Shipping levert voortaan zes schepen en de Taiwanese partner de overige drie. Er wordt vooral tijdens de eastbound reizen trager gevaren, maar ook de westbound transittijden worden nu een paar dagen langer.

Van de 32 wekelijkse containerdiensten op het vaargebied zijn er nu negen met een vloot van negen schepen. Al vijftien diensten gebruiken telkens tien schepen, waardoor een volledige rondreis zeventig dagen in beslag neemt. Zes loops worden zelfs al door elf eenheden verzorgd.

De overige twee diensten hebben nog meer schepen in hun vloot, omdat het pendulumdiensten zijn die meerdere vaargebieden afdekken. In de B-loop van de Grand Alliance varen bijvoorbeeld zestien schepen van Hapag-Lloyd, omdat zij na een reis van Europa naar het Verre Oosten eerst nog de Pacific oversteken, alvorens terug te keren.

Volgens de Franse databank Alphaliner varen er in een gemiddelde directe Verre Oostendienst nu 9,9 schepen. Eind 2007 bedroeg dat gemiddelde nog 8,2. Toen waren er 36 loops op het vaargebied, waarvan er 26 door zeven of acht eenheden verzekerd werden. Alphaliner merkt op dat de trade tussen Europa en het Verre Oosten de eerste is waarop alle aanwezige carriers hun snelheid hebben aangepast.De Lloyd NV > Alle Verre Oostendiensten doen nu aan 'slow steaming'

vrijdag 1 april 2011

Belgische havens nemen extra voorzorgen voor Japanse schepen

De havenautoriteiten in Zeebrugge bereiden momenteel procedures voor bij de ontvangst van mogelijk radioactieve schepen. Schepen die sinds de recente aardbeving uit de buurt van Japan komen, worden ten vroegste half april verwacht.

"We plegen overleg met onder meer de federale overheid en de andere havens", zegt havencommandant Alain Van Mullem. "De procedures zijn nog niet rond en daarom kan er niet extern over worden gecommuniceerd. Een schip dat in Zeebrugge wordt geweigerd, zal echter hoe dan ook niet voldoen voor andere havens. We zijn waakzaam en houden contact met het Ministerie van Volksgezondheid." (belga/sps)
Lloyd NV > Belgische havens nemen extra voorzorgen voor Japanse schepen

Belgische havens nemen extra voorzorgen voor Japanse schepen

Het Antwerpse Havenbedrijf, de douane en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zullen extra voorzorgsmaatregelen nemen voor schepen die afkomstig zijn uit Japan.

Elk schip dat de Antwerpse haven aanloopt, zal volgens de ISPS-regelgeving (International Ship and Port Facility Security Code) een lijst moeten voorleggen met de tien laatste aanloophavens. Als een van die laatste tien gelegen is in de buurt van Japan, dan zal men bijkomende metingen uitvoeren om de aanwezigheid van radioactiviteit te onderzoeken. Indien er abnormale waarden worden vastgesteld, dan zal het schip verder worden opgevolgd door het FANC.

In de Antwerpse haven worden vooral Japanse containers en auto's ingevoerd, maar het aandeel van Japan in de totale goederenstroom in Antwerpen is volgens Annik Dirkx, woordvoerster van de haven van Antwerpen, niet zo groot. Ze wijst er ook op dat alle containers in de haven reeds dagelijks gescreend worden op de aanwezigheid van radioactief materiaal. Dit gebeurt door middel van de meetpoorten Megaports, die geïnstalleerd werden na de aanslagen van 9/11.

Ook bij de haven van Zeebrugge is men extra voorzichtig. Deze haven wordt namelijk frequenter aangelopen vanuit Japan en vooral door autocarriers. Havenbaas Joachim Coens verklaarde dat de haven samen met de douane en de privébedrijven een draaiboek aan het opstellen is voor het behandelen van Japanse vracht.

De Nederlandse havens zijn eveneens op hun hoede. Behalve in Rotterdam wordt ook in de havens van Amsterdam, Vlissingen en de Eemshaven de komende tijd scherp opgelet. Maar het leeuwendeel van de lading uit Japan wordt in de Rotterdamse haven aangevoerd. Volgens cijfers van het Havenbedrijf bedraagt de overslag van Japanse goederen in Rotterdam rond de 1% van de totale overslag.

Zowel Antwerpen, Zeebrugge als Rotterdam verwachten de eerste Japanse schepen midden april.