donderdag 28 juli 2011

Bargedienst verbindt Liège Container Terminal met CHZ in Zeebrugge

Liège Container Terminal heeft een bargeverbinding opgestart met de CHZ-terminal van PSA in de haven van Zeebrugge. De binnenvaartshuttle vervangt de spoorverbinding in het kader van de Cortax-dienst.Bron : www.lloyd.be

CMA CGM wil weer op overnamepad

In een interview met de Britse krant Lloyd’s List heeft topman Jacques Saade gezegd dat hij verwacht dat CMA CGM dit jaar winst zal maken.Ondanks de lage tarieven tussen het Verre Oosten en Europa, lijdt de rederij volgens zijn voorzitter nog geen verlies. Hij verwacht wel dat een aantal kleinere carriers het lastig zal krijgen. Saade sluit niet uit dat hij volgend jaar opnieuw zo’n carrier zal kopen. CMA CGM nam in het verleden al onder andere MacAndrews, Delmas en CNC Line over.Omdat de rederijvoorzitter verwacht dat de markt volgend jaar zal aantrekken, wordt in China over nieuwe scheepsbouworders onderhandeld. Een eerste order heeft betrekking op acht schepen van 8.000 teu die mogelijk nog in 2013 worden opgeleverd.Er wordt ook met Chinese werven gesproken over de bouw van tien schepen van 9.000 teu met een hoge koelcapaciteit. Deze schepen zouden worden uitgerust met 1.400 reeferplugs. Al deze nieuwe tonnage zou van een Chinese eigenaar in langetermijncharter worden genomen.Saade is niet van plan om het voorbeeld van Maersk te volgen met orders voor eenheden van 18.000 teu. Hij liet wel orders voor zes schepen van 12.500 en 13.830 teu die nog gebouwd moeten worden, omzetten in schepen van 16.000 teu. Het gaat om drie eigen orders en drie eenheden die van de Duitse eigenaar Claus-Peter Offen worden gehuurd. De 16.000 teu grote schepen zullen tussen de Far East en Europa worden ingezet in een gezamenlijke dienst met Maersk Line.CMA CGM wil tot slot ook nog blijven investeren in terminals op strategische locaties. Om dat te kunnen doen, worden wellicht belangen in bestaande terminals verkocht, die minder strategisch zijn voor de groep.Bron : www.nieuwsbladtransport.be

Containerschepen huren wordt goedkoper

Het aantal nieuwe chartercontracten neemt sedert april af. Ook de tarieven dalen.
De vraag van containerrederijen naar gehuurde tonnage is de voorbije maanden dudielijk verminderd. Als gevolg daarvan zijn de chartertarieven sedert april met 11% gedaald. De daling is het grootst bij de schepen met panamax-afmetingen.
De Franse consultant Alphaliner verwacht dat de tarieven later dit jaar nog verder zullen zakken omdat steeds meer containerschepen zonder werk zitten. Nu vertegenwoordigt de capaciteit van de opgelegde vloot nog 120.000 teu, maar dat kan tegen het einde van het jaar volgens Alphaliner oplopen tot 400.000 teu.
Vorig jaar bleken Maersk Line, MSC, CMA CGM en CSAV de meest actieve huurders op de markt te zijn. Zij waren samen goed voor 28% van alle transacties.
CSAV heeft het roer intussen omgegooid en tal van diensten gestaakt, waardoor de capaciteit van de vloot met ongeveer 100.000 teu verminderd wordt. CSAV bood zelf zeventien schepen op de chartermarkt aan, waardoor de druk op de huurprijzen nog groter werd.
Omwille van de onzekere marktvooruitzichten, wordt de gemiddelde duurtijd van de charterovereenkomsten steeds korter. De voorbije week werden enkele schepen van 2.500 teu voor een periode van amper drie tot vijf maanden gehuurd voor bedragen van 13.600 dollar per dag. De gemiddelde looptijd van de charters daalde volgens Alphaliner dit jaar van tien naar zeven maanden. Bron : www.nieuwsbladtransport.nl.

dinsdag 26 juli 2011

P&O Ferries verhoogt capaciteit in Zeebrugge

De Britse ferrymaatschappij P&O Ferries heeft de nieuwbouw ‘Bore Song’ gehuurd van de Finse rederij Bore Ltd.
De nieuwe freighter zal vanaf september ingezet worden tussen Zeebrugge en Teesport ter vervanging van de iets kleinere ‘Norstream’. De ‘Bore Song’ kan 2.863 lijnmeter vracht laden en kan dankzij een hoogte van 7,4 meter op het hoofddek ook veel containers meenemen, die twee hoog op mafi worden gestapeld.
De nieuwbouw heeft dankzij een beweegbaar dek ook een grote flexibiliteit wat de samenstelling van de lading betreft. P&O Ferries zegt een combinatie van ongeveer 250 vrachteenheden en een paar honderd auto's te kunnen inschepen.
Het inhuren van het nieuwe schip komt ook de dienst tussen Zeebrugge en Tilbury ten goede, want de ‘Norstream’ met een capaciteit van 2.520 lijnmeter zal daar de kleinere ‘Norqueen’ (2.100 lijnmeter) vervangen.
P&O Ferries kampt al een tijdje met een tekort aan capaciteit op deze Theemsroute. De komst van de ‘Norstream’ zal de Britse rederij toelaten om jaarlijks 10.000 vrachteenheden meer op deze verbinding te vervoeren.
De ‘Norstream’ zal samen met de ‘Norking’, een zusterschip van de ‘Norqueen’, de veerdienst tussen Zeebrugge en Tilbury verzorgen. De ‘Norqueen’ werd ook gehuurd van Bore en wordt door P&O Ferries aan de Finse rederij teruggeleverd.
Bron:www.nieuwsbladtransport.nl

Haventrafiek Zeebrugge licht teruggelopen in eerste semester

In de eerste helft van dit jaar is de trafiek in de haven van Zeebrugge met 1,6% gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling situeert zich bij de containeroverslag.
Volgens de havenautoriteiten ligt de oorzaak bij een aantal herschikkingen in de deepsea diensten en de daaraan gekoppelde feederdiensten. Daar bovenop is er een groeivertraging op de route Europa-Verre Oosten. Daardoor liep de containertrafiek in de eerste zes maanden met 6,8% in teu terug. Ook het stukgoed viel terug met 6,6%.
Anderzijds kende de short- en deepsea roro-trafiek een sterke groei (+9,2% tot 6,7 miljoen ton). Het aantal behandelde nieuwe wagens steeg ondanks de gevolgen van de aardbeving in Japan met 15%.
Bij de stijgers waren ook de vaste bulk (+5,9%) en de vloeibare bulk
+18,2%).Bron :www.lloyd.be

woensdag 20 juli 2011

MBZ en Finiwo richten vennootschap Portfineco op

Duurzaam ondernemen is voor het Havenbestuur van Zeebrugge een prioriteit. Het Havenbestuur van Zeebrugge wil de ecologische voetafdruk van de kusthaven verkleinen en geeft daarom de havenbedrijven de kans om gebruik te maken van zelfgeproduceerde groene stroom uit windenergie om deze doelstelling te bereiken. Door ondermeer het bevorderen van walstroom wil het havenbestuur de CO2-uitstoot verminderen. Met eigen groene energie kan daarenboven de energiefactuur dalen en dus versterkt de haven zo haar marktpositie.
Duurzame energiebevoorrading is voor FINIWO een prioriteit.
FINIWO, de Financieringsintercommunale voor investeringen in Oost- en West-Vlaanderen, een vereniging van 42 gemeenten uit het noordoosten van West-Vlaanderen en het noordwesten van Oost-Vlaanderen, met inbegrip van de provinciehoofdplaatsen Brugge en Gent, wil, samen met haar steden en gemeenten, een steentje bijdragen bij het halen van de Kyoto-doelstellingen om voor het jaar 2020 20 % van de elektriciteit te halen uit hernieuwbare bronnen. Met haar investeringsbeleid in de productie van elektriciteit op basis van hernieuwbare bronnen wil FINIWO binnen haar werkgebied nieuwe windenergieprojecten zien ontstaan.
Windproject Zeebrugge
Beide partners hebben elkaar gevonden en bundelen de krachten door de oprichting van de joint-venture PORTFINECO. De naam is niet toevallig gekozen, het is de samentrekking van PORT of Zeebrugge enFINiwo investeren in ECOlogie.
PORTFINECO wordt het instrument waarmee de partners een financiële participatie zullen nemen in projectvennootschappen die de private havenbedrijven zullen oprichten om de windturbines effectief te bouwen en uit te baten op de terreinen die ze innemen in de Zeebrugse achterhaven. De partners willen op die manier alvast de financiële drempels verlagen zodat de private ondernemingen effectief de nodige initiatieven zouden ontwikkelen.
Op korte termijn wordt gewerkt aan de realisatie van een eerste fase. Hiermee worden 6 windturbines gerealiseerd in de achterhaven. Telkens twee windturbines op de terreinen van Toyota, CdMZ (Cobelfret) en Wallenius Wilhelmsen Logistics.
In een latere fase kan het windmolenpark in de achterhaven verder worden uitgebreid.
Bijval op de algemene vergadering
Met dit initiatief worden de gezamenlijke doelstellingen van verschillende partijen samen gebracht: zowel het havenbestuur als de havenbedrijven willen met de nieuwe windturbines hun ecologische voetafdruk verkleinen, de steden en gemeenten van FINIWO zetten een eerste stap in de realisatie van haar investeringsbeleid in hernieuwbare energie.
Het initiatief kon op een unanieme goedkeuring door de steden en gemeenten van FINIWO rekenen op de algemene vergadering van FINIWO op maandag 27 juni 2011 en de Raad van Bestuur van MBZ op woensdag 22 juni 2011. Bron : www.poz.be

Uitkijkpost elke dag open

De uitkijkpost aan de voet van de P. Vandammesluis is vanaf 4 juli elke dag open voor het publiek. De post is toegankelijk van 10.00u tot 20.00u.
Met het permanente uitzichtpunt wil het Zeebrugse Havenbestuur verhelpen aan het soms ontoegankelijke en onzichtbare karakter van de haven.
Dit initiatief moet mens en haven dichter bij elkaar brengen. Een haven is immers fascinerend en biedt vaak unieke en verrassende uitzichten.
Uitkijkpost elke dag openBezoekers kunnen vanop het terras bovenop de uitkijkpost genieten van een uniek zicht. Het uitzichtpunt is immers gelegen op het scharnierpunt tussen de voor- en achterhaven. Mensen kunnen hier de cruiseschepen bewonderen of ze kunnen een gigantisch autoschip dat de P. Vandammesluis binnenvaart van dichtbij aanschouwen. De uitkijkpost biedt ook een mooi zicht op de uiteinden van de twee strekdammen die ongeveer 3,5 km in zee liggen.
Binnenin de uitkijkpost geeft een tentoonstellingsruimte de bezoeker tekst en uitleg over de havenomgeving.
Er zijn zitbanken en fietsrekken voorzien. De tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers, met uitkijk op de voorhaven, is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Dit uitzichtpunt kadert binnen het project ‘Leefbare Haven Zeebrugge’, in coördinatie van de provincie, dat voorziet in flankerende maatregelen ten behoeve van de omgeving in en rond de zeehaven.
De totale kostprijs van de uitkijkpost bedroeg 180.000 euro. Dit werd gefinancierd door het Zeebrugse Havenbestuur en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling/EFRO.Bron : www.poz.be

Belgische havens verliezen marktaandeel aan Nederlandse concurrentie

De Belgische havens hebben de voorbije drie jaar een belangrijk gedeelte van hun handelsoverschot moeten inleveren. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Onder meer het Belgisch aandeel in de handel met Japan, India, China en Zuid-Korea viel terug. Alleen in de handel met Rusland werd een lichte stijging opgetekend. Het handelsoverschot van de Nederlandse havens kende tijdens diezelfde periode daarentegen een groei. Dat betekent volgens Evrard Claessens dat de Nederlandse havens marktaandeel van hun Belgische concurrenten inpikken. Claessens merkt op dat de Nederlandse havens onder meer profiteren van de Belgische wegeninfrastructuur. Vooral de havens van Zeebrugge en Antwerpen worden met zware Nederlandse concurrentie geconfronteerd. Omdat Gent geen containerhaven is, wordt daar de concurrentie van de Nederlandse sectorgenoten minder zwaar gevoeld.Bron : www.express.be