vrijdag 16 maart 2012

Spliethoff in papiertrafiek van Zeebrugge naar VS

Rederij Spliethoff vervoert sinds 5 januari papierladingen van Zeebrugge naar Philadelphia in de Verenigde Staten. Elke 20 dagen meert er een schip af in het Wielingendok in de Zeebrugse voorhaven.
De Suomigracht komt papier laden in het Wielingendok. De prognose is dat de vernieuwde dienst voor de papierconcerns StoraEnso en Norske Skog in volume zal groeien van 150.000 naar 250.000 ton per jaar.
De papiervolumes van Norske Skog worden vanuit Noorwegen aangevoerd in Zeebrugge via DFDS Lys Line en vanuit Duitsland en Oostenrijk per vrachtwagen en per spoor. De lading van StoraEnso wordt vanuit Zweden aangevoerd per StoraEnso Cargo Unit en vanuit Finland per RoRo-schip.
Voor de dienst worden S-type-schepen (sidedoor) ingezet, die specifiek zijn gebouwd voor het transport van papier. Dit type schip kan ongeveer 15.000 ton zwaar papier laden. Maar er kan ook projectlading, hout, staal, bulk, stukgoed en containers worden geladen.
Op dezelfde terminal aan het Wielingendok waar de Spliethoff-schepen laden, worden ook de ConRo-schepen van Spliethoff's dochter Transfennica behandeld. Transfennica verzorgt in Zeebrugge een dienst naar Bilbao in Noord-Spanje. Speciale lading, zoals projectlading, maar ook staalladingen en containers kunnen hierdoor gemakkelijk vanuit Noord-Spanje, via Zeebrugge, naar de Oostkust van de Verenigde Staten worden vervoerd. Zeebrugge fungeert hier als draaipunt voor beide diensten.
In Zeebrugge is de trafiek van cellulose, pulp, papier en karton jaarlijks goed voor ruim 2,2 miljoen ton. Bron : www.schuttevaer.nl

donderdag 15 maart 2012

Maersk stuurt AE9-dienst naar Fuzhou

De Deense rederij Maersk Line heeft begin deze maand de Chinese haven Fuzhou opgenomen in het vaarschema van zijn AE9-dienst tussen Noord-Europa en het Verre Oosten.
De AE9 is de eerste dienst uit Europa die deze haven in Zuid-Oost China rechtstreeks zal aanlopen. Vorig jaar behandelde de Fuzhou International Container Terminal 754.000 teu (+16,6%). De haven wordt al langer aangelopen door diensten op de trans-Pacific en ontvangt ook heel wat intra-Aziatische lijndiensten. Maersk behandelde er vorig jaar 132.000 teu.
De Deense rederij zet negen schepen in zijn AE9-dienst in. Het gaat om acht eenheden van 7.250 tot 7.471 teu en de iets kleinere ‘Maersk Kushiro’ van 6.478 teu. In Noord-Europa lopen zij achtereenvolgens Rotterdam, Bremerhaven, Felixstowe en Zeebrugge aan.

Vanuit die Belgische kusthaven gaat het via Algeciras en Tanger naar Xiamen en Ningbo. Daar begint dan de westbound rotatie die via Shanghai, Fuzhou, Yantian en Tanjung Pelepas terug naar Rotterdam leidt.Bron : www.nieuwsbladtransport.nl

vrijdag 9 maart 2012

Auckland Wharfies afgedankt !


Het ziet er niet goed uit daar in Nieuw Zeeland voor onze collega's. De plannen om de 300 gesyndiceerde dokwerkers in Auckland af te danken zijn bevestigd. Iedereen die de voorwaarden van het bedrijf weigert, stampen ze buiten. Die dokwerkers die de haven van Auckland hebben gemaakt tot wat ze vandaag is. In Vlaamse termen: ze hebben hun C4 gekregen.

In een persmededeling gisteren hebben de havenbazen geboft met de 2200 containers die ze vorige week hebben behandeld. Ondanks de staking. En bedanken ze nog eens fijntjes hun trouwe klanten die ondanks de staking toch nog hun boten brengen.

Dokwerkers in een andere Nieuw Zeelandse haven die weigerden een schip te behandelen die eerder in Auckland door "ratten" werd behandeld, zijn nu door de rechtbank verplicht alsnog het schip te behandelen.


Vorige week nog voerden dokkers van ACV Transcom in Antwerpen en Zeebrugge een korte solidariteitsactie voor de Auckland Wharfies.

Lees het artikel over de Auckland Wharfies in onze nieuwste Transcom Info op blz 11 en word dan even stil bij dit filmpje dat het verhaal vertelt van de families die achter de dokkers staan. Er is ook een mogelijkheid om de online petitie te tekenen.



Vandaag in "down under", waar morgen ? Meer info op onderstaande linken:
www.saveourport.com
en
Fighting for a Fair Deal, we support Auckland Wharfies

dinsdag 6 maart 2012

CMA CGM biedt zeven Verre Oostendiensten

CMA CGM blijft ook na de start van vier gezamenlijke Verre Oostendiensten met MSC samenwerken met Evergreen en China Shipping.De Franse rederij kan op die manier onder de naam ‘CMA CGM Advantage’ een netwerk aanbieden met zeven wekelijkse afvaarten tussen Noord-Europa en de Far East. Voor westbound lading komt daar ook nog de Nemo Service naar Australië bij, die via Zuid-Oost Azië naar Noord-Europa terugkeert.Vier diensten worden vanaf deze maand samen met MSC verzorgd. CMA CGM behoudt zijn FAL1- en FAL3-diensten, waarvan de rotatie wel wordt aangepast en krijgt UASC als extra partner met twee schepen in de FAL1. De Silk en Lion Services van de Zwitserse collega zullen verkocht worden onder de namen FAL6 en FAL7.
Voorts behouden de Fransen de tripartiete met China Shipping en UASC (FAL2) en hun allocatie op de gezamenlijke AEX1/CEM Service van China Shipping en Evergreen (FAL10). Via de slots op China Europe Shuttle van Evergreen (CES of FAL15), kan CMA CGM onder andere Kaohsiung en Taipei rechtstreeks bedienen.De samenwerking met The New World Alliance (TNWA) wordt stopgezet. Tot voor kort bood CMA CGM ook de diensten FAL8, 11 en 12, die in feite slotcharters waren op drie van de vier loops die TNWA onderhield.Het netwerk ‘CMA CGM Advantage’ bevat heel wat aansluitingen voor feederbestemmingen. Voor Scandinavië en de Baltische Staten blijft Hamburg de belangrijkste draaischijf. Alleen Oslo en Moss worden via Rotterdam bediend. Ook de lading voor Bilbao zal in Rotterdam worden overgeslagen.Voor de bediening van Sint-Petersburg worden de taken verdeeld. Containers van de FAL1-dienst worden in Hamburg overgeladen. Voor de andere diensten worden dat Zeebrugge en Rotterdam. Zeebrugge wordt ook de doorvoerhaven voor lading uit het Verre Oosten naar Immingham, Teesport en Grangemouth.Le Havre blijft de hub voor de containers met eindbestemming Liverpool, Belfast, Dublin en een reeks Franse havens langs de Atlantische kust. CMA CGM zal Duinkerke rechtstreeks kunnen blijven aanlopen via de Lion Service (FAL7) van partner MSC.CMA CGM en MSC hebben intussen ook de terminals gekozen voor hun gezamenlijke diensten. In Rotterdam blijven alle diensten waar ze nu al behandeld worden. Voor MSC is dat aan de noordkant van de ECT Delta, terwijl de schepen van CMA CGM in de Amazonehaven blijven afmeren.In Antwerpen blijven de twee diensten van de rederij uit Genève de MSC Home Terminal gebruiken. In Zeebrugge krijgen de FAL1 en FAL3 het gezelschap van MSC’s Silk Service, die net als de twee andere lijndiensten bij Container Handling Zeebrugge (CHZ) zal afmeren.
Bron:www.nieuwsbladtransport.nl.