dinsdag 30 juni 2009

Onderhandelingen met ZFL in goede richting


Vandaag werd het voorstel van bedrijfsovereenkomst met Zeebrugge Food Logistics verder besproken onder partijen.

Het standpunt van de sociale partners, dat opslag en overslag van goederen in het havengebied, waarbij laad- en losactiviteiten worden uitgevoerd, vallen onder het PC van de haven, werd door het bedrijf ZFL bijgetreden.

ACV-TRANSCOM is voorstander voor een duidelijk afgelijnde CAO. Op basis van de ontwerptekst kunnen we al enkele duidelijke afspraken meedelen.

Naar aanleiding van de situatie in “gelijkaardige” bedrijven, werden activiteiten zoals laden en lossen van vrachtwagens en containers, markage en palletiseren van uniforme goederen vastgelegd voor havenarbeiders algemeen contingent.

Eens deze bedrijfsovereenkomst volledig op papier staat, zal de getekende cao aan het Paritair Subcomité overgemaakt worden.

Het bedrijf maakt zich sterk om vanaf 13 juli havenarbeiders van het algemeen contingent te werk te stellen. De verdere praktische afspraken naar aanwerving toe zullen heel binnenkort volgen. Hierna zullen de onderhandeling omtrent de arbeidsvoorwaarden voor de havenarbeiders van het logistieke contingent binnen de diepvriesloods opgestart worden.

Deze bedrijfsovereenkomst zal kort opgevolgd en geëvalueerd worden onder partijen.

ACV dringt aan op kanaalverbreding


De christelijke vakbond ACV Brugge zegt dat ze zal blijven aandringen bij de Vlaamse regering om het Schipdonkkanaal te verbreden. Die verbreding moet de haven van Zeebrugge beter bereikbaar maken voor de binnenvaart. Dit schrijft de krant Het Nieuwsblad vandaag.

'We vragen de politieke partijen, die straks deel zullen uitmaken van de Vlaamse regering, om een positieve beslissing te nemen in dit dossier', zegt stafmedewerker Eric Van Poucke. 'We zouden ook willen dat alle sociaal-economische organisaties - vakbonden en werkgevers - en alle verantwoordelijken van de politieke partijen zich voorstander zouden verklaren van dit project, dat van essentieel belang is voor een duurzame oplossing van de mobiliteit in de Brugse regio. De socialistische vakbond ABVV toont zich in vele vergaderingen bijvoorbeeld voorstander van de kanaalverbreding, maar tot op heden hebben zij dat standpunt nog nooit publiek bekendgemaakt.'

Van Poucke zegt 'verbaasd' te zijn dat zowel de West-Vlaamse Open VLD als de SP.A Brugge 'al dan niet om puur opportunistische redenen' in de aanloop naar de verkiezingen lieten weten dat ze niet langer voorstander waren van de plannen. 'Totaal onbegrijpelijk, als je weet dat de Vlaamse regering, waarvan de Open VLD toen nog deel uitmaakte, nog maar een paar maanden daarvoor had beslist om een aantal dure aanvullende studies te laten uitvoeren', zegt Van Poucke. 'Van een consequente houding gesproken.

zaterdag 27 juni 2009

Nationale CAO onderhandelingen

De onderhandelingen, over het nationale eisenprogramma, gaan verder op 28 juli 2009.
De eerste ronde op dinsdag 23 juni, veranderde niets aan de standpunten van zowel de patroons als van de vakbonden.

Klik hier om de update op de ACV Transcom Water- Havens blog te lezen.

ACV-TRANSCOM HOUDT U OP DE HOOGTE

woensdag 24 juni 2009

Nieuwe wending dossier ZFL:


Op een bijeenkomst bij CEWEZ deze namiddag om 14 u heeft de directie van ZFL een ontwerp van CAO aan de sociale partners overgemaakt.

In deze tekst heeft het bedrijf zich in grote lijnen akkoord verklaard met de tewerkstelling van havenarbeiders van het algemeen contingent bij bepaalde activiteiten. De sociale partners hebben hiervan akte genomen en legden voor het begin van volgende week een vergadering vast om dit dossier af te ronden.

Het bedrijf heeft van de sociale partners de garantie gekregen dat nieuwe acties, tot de volgende vergadering, zullen uitblijven.

Wij blijven jullie informeren en vragen jullie om de ordewoorden van jullie vakbond op te volgen.

dinsdag 23 juni 2009

ZFL (Zeebrugge Food Logistics)


Gisterenmorgen verzamelden de Zeebrugse havenarbeiders bij de ingang van het bedrijf ZFL. De onderhandelingen vorige vrijdag hebben niks opgeleverd. Na een bezoek van de inspectie, toezicht op de Sociale Wetten, was het bedrijf dan toch bereid de vertegenwoordigers van ACV en ABVV te ontvangen voor een korte mededeling.

Het bedrijf zou dan toch bereid zijn om de laad-en losactiviteiten te laten uitvoeren door havenarbeiders van het algemeen contingent. De besprekingen worden terug opgestart woensdagnamiddag.

Meer duidelijkheid na de bespreking van woensdag.

Terminalco: kroniek van een aangekondigde dood (slot)


Op maandag 23 juni 2009 om 16 u heeft de bestuurder van Terminalco N.V. de sluiting van het bedrijf aan het voltallig personeel aangekondigd.

Dit leidt tot het collectief ontslag van 12 arbeiders en 29 bedienden. De 34 havenarbeiders die er permanent te werk worden gesteld, vallen op de losse pool. De uitleg van het bedrijf dat de oorzaak van het ontslag van het personeel met een contract van onbepaalde duur te wijten is aan het halsstarig vasthouden van het standpunt (lees: zelfafhandeling) van een derde partij (lees: havenarbeiders van het algemeen contingent), raakt kant noch wal. De overname van Ferryways door Cobelfret, bijna 2 jaar geleden, lijkt ons nu meer en meer op de kroniek van een aangekondigde dood: de uitschakeling van een concurrent en het overhevelen van de traffieken van Oostende naar Zeebrugge.

Een symbolische actie van de havenarbeiders van het algemeen contingent, maandag avond, leidde tot het immobiliseren van het schip de Ranine.
De toekomst zal uitwijzen wat er met deze concessie zal gebeuren.

Wij houden jullie op de hoogte!

zondag 21 juni 2009

Betere cijfers voor Zeebrugge


In de maand mei noteerde de haven een stijging met maar liefst 19% in het containervervoer en ook de LNG trafiek gaat er weer op vooruit. De autosector zon wel nog in het slop.

Joachim Coens: "de cijfers in de autosector zijn beduidend minder slecht dan in de maand april, we verwachten dat de herleving zich zal doorzetten in de komende maanden..."

De haven als geheel noteerde in mei een trafiekstijging met 2%

Nieuwe diensten CMA CGM


CMA CGM biedt vanaf volgende maand tien wekelijkse diensten tussen Noord-Europa en het Verre Oosten aan. Dit schrijft Nieuwsblad Transport.

Daarvan zijn er zeven gebaseerd op slotcharters bij Maersk, Evergreen, China Shipping en de New World Alliance. De Fransen exploiteren zelf drie loops, waarvan één in samenwerking met China Shipping (FAL2). In de eerste French Asia Line (FAL1) worden extra aanlopen in Yantian en Xiamen ingelast voor de eastbound-reizen.

In de FAL3 komt er een westbound stop in Chiwan bij. De FAL2 zal eastbound terug via het Suezkanaal varen en dus niet langer via de Kaap gaan. Daardoor kan de vloot weer beperkt worden tot acht schepen.

Nieuw zijn twee diensten met schepen van de Deense partner Maersk Line. CMA CGM krijgt niet alleen zoals eerder aangekondigd ruimte op de AE7 waarin Maersks grootste schepen varen, maar zal ook containers kunnen laden op de AE9 die Zeebrugge en Rotterdam met Zuid-Oost Azië verbindt. De twee Deense diensten zullen door de Fransen als FAL7 en FAL9 verkocht worden. Als gevolg van de samenwerking met Maersk kan CMA CGM nu rechtstreekse afvaarten bieden naar Laem Chabang en Tanjung Pelepas.

Een andere nieuwe bestemming in het netwerk is de Chinese haven Fuqing die door de SCX Service van de New World Alliance zal worden aangelopen. Voor de Fransen is dit de FAL8. CMA CGM gebruikt ook de twee andere diensten van die alliantie voor transporten naar Korea en Japan (FAL11 en 12).

In deze vaarschema's komt Zeebrugge voor in FAL 1, 2, 3, 7, 8, 9 en 10.

Efico en SeaBridge voorgesteld


Sinds mei 2008 werkt Efico aan de ontwikkeling van een nieuw Europees distributiecentrum SeaBridge, voor de geautomatiseerde ontvangst, veredeling, verwerking, opslag en distributie van groene koffie in de haven van Zeebrugge. Dit is te lezen op de website van APZI.

De voorstelling van het project vond plaats in de loodsen van SeaBridge Zeebrugge. De site is in volle ontwikkeling en zal de eerste koffiebonen en cacao ontvangen vanaf de tweede helft van augustus 2009. De totale investeringen worden geraamd op € 30 miljoen.

Efico is een handelshuis dat sinds 1926 koffie invoert en verhandelt uit 37 producerende landen. De koffie wordt, meestal vanuit Vlaamse havens, verdeelt naar meer dan 650 Europese koffiebranders. Met SeaBridge knoopt Efico terug aan bij haar historische activiteiten – de eigen opslag, behandeling, veredeling, stockage en distributie van groene of ruwe koffie.

SeaBridge is een afzonderlijk en onafhankelijk bedrijf binnen de groep en opereert volgens een hoogtechnologisch en duurzaam model. De vennootschap bestaat uit 2 divisies: Logistics en Ecopower.

Patrick Installé, gedelegeerd bestuurder van Efico: "SeaBridge zal als een afzonderlijk en onafhankelijk bedrijf binnen onze groep opereren volgens een volledig nieuw duurzaam model waarbij op zo klimaat-neutraal mogelijke wijze de economische activiteit en haar expansie volledig worden losgekoppeld van de impact op het milieu".

SeaBridge Logistics heeft als activiteit het het beheren van de inkomende en uitgaande goederenstroom. Het betreft oner meer het ontvangen, bemonsteren, verschonen, mengen, drogen, sorteren, herzakken en of verbulken van koffie.

SeaBridge Ecopower voorziet het gebouw en de aanpalende kantoren van 19.900 m² photovoltaïsche cellen. Daarmee heeft het bedrijf de ambitie om op eigen geproduceerde groene energie te functioneren. Bij verdere groei heeft het bedrijf plannen om energie met windturbines te produceren.

vrijdag 19 juni 2009

Geen akkoord tussen ZFL (Zeebrugge Food Logistics) en sociale partners


De zoveelste poging om bij CEWEZ tot een vergelijk te komen onder partijen is mislukt. Het standpunt van de sociale partners is steeds duidelijk geweest: de opslag en overslag van goederen in het havengebied, waarbij laad- en losactiviteiten worden uitgevoerd, vallen onder het PC van de haven. Deze stelling staat lijnrecht tegenover het standpunt van ZFL dat meent dat deze activiteiten ressorteren onder het PC van de voedingsnijverheid. De mening van het bedrijf dat in de toekomst wel activiteiten zullen ontwikkeld worden die vallen onder het PC van de voeding doet hier niets ter zake.

Wij houden je op de hoogte en volg de ordewoorden van je vakbond.

Nationale Cao-onderhandelingen


De onderhandelingen in de Belgische havens zijn terug vlot getrokken. Gisteren zaten de partijen terug rond de tafel en kwamen ze een onderhandelingsagenda overeen.

Volgende dinsdag komen de partijen terug bij elkaar en buigen ze zich over de standpunten van de havenwerkgevers. Een ervan bestaat erin belangrijke onderdelen van de CAO over te hevelen naar de lokale onderhandelingen. De vakbonden toonden weinig begrip voor dit standpunt van de werkgevers, die opnieuw een poging doen om de solidariteit tussen de havens te breken. Deze maal zouden de Gentse en Zeebrugse havenwerkgevers aan de basis liggen van dit standpunt. Ondertussen wordt over de werkgeverseisen niet verder onderhandeld.

Ondertussen lijkt de Oostendse haven in moeilijk vaarwater te komen. Na de aangekondigde afslanking van de terminaloperator "terminalco", docher van COBELFRET, worden twee afvaarten naar Engelse havens geschrapt. Hierdoor dreigen 35 van de 55 Oostendse havenarbeiders in de havenarbeiderspool terecht te komen. Daarnaast gaan er eveneens jobs verloren bij aanverwante logistieke diensten.

woensdag 17 juni 2009

Haven Oostende verliest deel van traffiek


Vandaag vaart de laatste ferry tussen Oostende en Killinghome en Purfleet in Groot-Brittannië. Dit heeft Cobelfret bevestigd. De dienst tussen Oostende en Ipswich blijft bestaan naar rato van één afvaart per dag. De Purfleet dienst zou worden voortgezet vanuit Zeebrugge.

Wij zijn verrast en betreuren dat ACV Transcom deze beslissing moet vernemen via de media en onofficiele kanalen.

dinsdag 16 juni 2009

ZFL vraagt bedenktijd tot vrijdag 19/05/2009


Om de druk in het dossier van ZFL op te voeren hebben ACV-Transcom en ABVV/BTB samen met een 100-tal Zeebrugse havenarbeiders vandaag een prikactie uitgevoerd op de terreinen van ZFL. De pertinente weigering van ZFL om erkende havenarbeiders van het algemeen contingent in te schakelen voor activiteiten die vallen onder het PSC van de haven van Zeebrugge-Brugge, heeft tot een volledige stilstand in het sociaal overleg rond dit dossier geleid.

Op vraag van het gemeenschapelijk vakbondsfront werden de délégué's van beide vakbonden door de directie van het betrokken bedrijf ontvangen. Na overleg engageerde het bedrijf zich om de eis van de havenarbeiders opnieuw intern te bespreken en hun standpunt tegen uiterlijk vrijdag namiddag 19/06/2009 aan het gemeenschappelijk vakbondsfront over te maken.

Indien deze studieronde niet tot een bevredigend resultaat leidt, worden door het gemeenschappelijk vakbondsfront toekomstige acties niet uitgesloten.

Wij houden jullie op de hoogte omtrent de verdere ontwikkelingen in dit dossier.

Bedankt voor jullie aanwezigheid!
Volg de ordewoorden van jullie vakbond!

maandag 15 juni 2009

Nederland wilt einde aan verdiepingen Westerschelde


De Nederlandse Tweede Kamer wilt dat er een eind komt aan het steeds verder verdiepen van de Westerschelde ten behoeve van de haven van Antwerpen.

De SP gaat daarin het verst. Kamerlid Hugo Polderman wil dat de derde verdieping wordt stilgelegd. ,,Niet voor niets worden havens zoals Rotterdam in zee uitgebreid. Het is niet reëel om vast te houden aan de gedachte dat de allergrootste containerschepen naar Antwerpen moeten kunnen doorvaren. De Belgen hebben een alternatief, namelijk de haven van Zeebrugge.

Voor Kamerlid Lia Roefs (PvdA) gaat het te ver om de derde verdieping nu ter discussie te stellen. ,,Maar ik vind wel dat we dit jaar elkaar diep in de ogen moeten kijken. Het wordt hoog tijd dat we gaan discussiëren over hoe het verder moet met de Westerschelde. Verder verdiepen ligt niet voor de hand."

Ook het CDA vindt verder verdiepen 'niet logisch'. Ad Koppejan: ,,De grootste containerschepen zou je aan de monding van de rivier, in dit geval de Westerschelde, moeten ontvangen. Daarom pleit ik voor de aanleg van de Westerschelde Container Terminal."

vrijdag 12 juni 2009

Containertrafiek houdt relatief goed stand in Zeebrugge


De Lloyd rapporteert vandaag dat in tegenstelling tot de gemiddelde Europese haven, die haar containertrafiek dit jaar ziet dalen met 15 à 20%, de containertrafiek in Zeebrugge vrij goed standhoudt. In het roroverkeer verliezen ook de containers terrein, maar in het lolo-containerverkeer was er 3% groei na vier maanden. Zeebrugge heeft kunnen vermijden dat de diepzeediensten afhaakten in de containersector. De haven kon het verlies na vier maanden dan ook beperken tot -7% voor het totale trafiekvolume, ook al krijgt Zeebrugge bijzonder harde klappen in het roro-verkeer.

Havenwerkgevers binden in


De Lloyd - 12 juni 2006

Klik op de foto om het artikel te lezen, op de terugtoets in je browser om achteraf terug te keren naar deze pagina.

donderdag 11 juni 2009

Brugge blijft vechten voor Seine Schelde West


Dit staat vandaag in Het Nieuwsblad geschreven. Burgemeester Patrick Moenaert: "Ik feliciteer De Craemer met zijn duidelijke standpunt en zijn publieke steun voor de verbreding van het Schipdonkkanaal. De aanleg van een verbinding van de haven van Zeebrugge met het hinterland is van essentieel belang, niet alleen voor de verdere ontwikkeling van de haven, maar ook voor de leefbaarheid en de bereikbaarheid van onze stad Brugge"

Het volledig artikel lees je hier .

woensdag 10 juni 2009

Havens : prikacties omtrent CAO-onderhandelingen stopgezet


PERSBERICHT ACV Transcom

De prikacties die in de verschillende Belgische havens werden gevoerd naar aanleiding van de patronale tegeneisenbundel die vorige week bij de start van de CAO-onderhandelingen werd voorgelegd, werden stopgezet. De raad van bestuur van het Werkgeversverbond der Belgische Havens heeft zich immers vandaag opnieuw over de situatie in de Belgische havens beraden en heeft unaniem besloten om af te zien van de koppeling van de werkgeversvoorstellen aan de nationale vakbondseisen.

Op 29 april 2009 werd door de 3 havenvakbonden een eisenbundel 2009-2010 ingediend bij de havenwerkgevers volledig in lijn met het Interprofessioneel Akkoord. Pas op 2 juni waren de werkgevers bereid om de besprekingen aan te vatten, waarbij werkgeversvertegenwoordiger Paul VALKENIERS, een patronaal tegeneisenbundel voorlegde met volgende 5 punten:
  • Elektronische aanwerving, waarbij havenarbeiders zich meerdere malen per dag kunnen aanmelden;
  • Bepaalde havenarbeidersfuncties onderbrengen onder het bediendenstatuut;
  • Beperking van de bestaanszekerheidsvergoeding;
  • Afbouw van de weekend- en nachttoeslagen;
  • Uitbreiding statuut havenarbeiders logistiek contingent ten koste van het statuut havenarbeiders algemeen contingent.
Met verschillende prikacties gedurende de voorbije twee dagen wilden wij ons ongenoegen tonen omdat de werkgevers onze vraag om de cao-onderhandelingen los te koppelen van deze maatregelen niet wilden beantwoorden. Vandaag kwam er toch een positief antwoord waardoor de acties onmiddellijk werden stopgezet.

Pamflet laatste ontwikkelingen CAO onderhandelingen


Scheiding onderhandelingen nationale CAO en 5 punten eisenbundel van de werkgevers blijkt een feit. Volgende week starten de onderhandelingen voor de nationale CAO. Daarom worden alle acties nu stopgezet.

Klik op de foto om het pamflet te lezen, op de terugtoets in je browser om achteraf terug te keren naar deze pagina.



BEDANKT VOOR JULLIE STEUN !!!

50 000 handtekeningen voor de verbreding


Dit moet mogelijk zijn wordt in Het Nieuwsblad vandaag geschreven:'Er worden te veel leugens verspreid rond de verbreding van het Schipdonkkanaal. De grote groep voorstanders van dat project zwijgt, terwijl ze makkelijk evenveel handtekeningen zouden kunnen verzamelen als 't Groot Gedelf.'

Na lange tijd nog eens een artikel die pleit voor de verbreding van het Schipdonkkanaal. Klik hier om het artikel te lezen.

dinsdag 9 juni 2009

Vlaams front havenwerkgevers dreigt in te storten


De Lloyd schrijft dat, niettegenstaande de raad van bestuur van het werkgeversverbond der Belgische havens pas morgen bijeenkomt om een nieuw officieel standpunt in te nemen, het nu al duidelijk is dat het front van havenwerkgevers wellicht uit elkaar zal vallen. Zeebrugge en Gent willen het spel in het conflict met de havenbonden niet hard spelen, in Antwerpen is die bereidheid nog wel aanwezig.

De Lloyd meldt dat de havenwerkgevers in Gent en Zeebrugge een escalatie willen vermijden en zeggen tevreden te zijn met een verklaring van de bonden dat hun eisenbundel later, na het afsluiten van de CAO, aan bod zullen komen.

In Antwerpen is men niet geneigd dat te geloven en blijft men de koppeling eisen.

60.000 Mazda's per jaar


De Streekkrant meldt dat via de haven van Zeebrugge, zo’n 60.000 Mazda’s per jaar zouden worden verscheept. De Mazda’s voor de Engelse markt komen aan in Zeebrugge waar ze gewassen en geïnspecteerd worden alvorens verscheping naar drie bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk.

Rederij ICO is erg blij met die nieuwe klant Want het gaat slecht met de autotrafiek in de haven. In deze tijden van economische crisis worden niet veel nieuwe wagens meer verkocht, en dat is te voelen in autohaven Zeebrugge.

Volgens De Streekkrant zal een derde van de Mazda’s bij ICO extra opties krijgen. De wagens worden daarna met drie ferrylijnen tot bij de verdelers in Engeland gebracht. De nieuwe trafiek is goed voor 80 arbeidsplaatsen : niet allemaal nieuwe jobs, want omwille van de terugval in de autotrafiek is ook met mensen geschoven binnen het bedrijf.

De Japanse rederij ICO investeerde in Zeebrugge 2,7 miljoen Euro in de nieuwe inspectielijn en ook nog eens 5,5 miljoen om de parking uit te breiden.

Pamflet Gemeenschappelijk Vakbondsfront Havens van België


Klik op de foto om het pamflet te lezen, op de terugtoets in je browser om achteraf terug te keren naar deze pagina.

maandag 8 juni 2009

Standpunt werkgevers Zeebrugge


Deze middag werd er na onze informatievergadering aan de losse pool en een informatievergadering op P&O, een onderhoud gepland met de vertegenwoordiger van de werkgevers op CEWEZ om het standpunt van de Zeebrugse werkgevers te kennen.

De vraag van de werknemers, havenarbeiders, was zeer duidelijk :

Distanciëren de Zeebrugse werkgevers zich van de patronale tegeneisenbundel met de 5 punten?

Zopas kregen wij volgend mondelinge bevestiging :

De Zeebrugse werkgevers distanciëren zich van het 5 puntenprogramma van het nationaal werkgeversverbond. Dit Zeebrugs standpunt zal woensdag op de vergadering van het nationaal werkgeversverbond meegedeeld worden.

Tot aan dit overleg met het nationale werkgeversverbond, roepen wij onze leden op om de verdere ordewoorden van uw vakbond op te volgen om de Zeebrugse werkgevers de kans te geven om hun standpunt in het nationale werkgeversverbond kenbaar te maken.

Wij danken allen die hieraan meegewerkt hebben.

Vlaamse havenarbeiders plannen "wurgacties"


De Vlaamse havenarbeiders zullen niet het werk neerleggen maar ze plannen wel stiptheidsacties. ACV-Transcom heeft het over "wurgacties". Volgens de vakbonden hebben ze nog geen enkele reactie gekregen van de werkgevers op hun vraag om de cao-onderhandelingen los te koppelen van een aantal maatregelen die de werkgevers willen doorvoeren.

"Er is vanmorgen beslist dat we in de havens informatievergaderingen zullen organiseren. Daarmee zijn we intussen gestart in Antwerpen en Zeebrugge. Gent en Oostende zou deze namiddag volgen. We leggen niet meteen het werk stil, omdat er zo weinig werk is en veel mensen werkloos zijn", aldus de vakbond.

Gelezen in de Gazet Van Antwerpen op 5 juni




Klik op de foto om het artikel te lezen, op de terugtoets in je browser om achteraf terug te keren naar deze pagina.

vrijdag 5 juni 2009

Nieuwe containerlijn tussen Zeebrugge en West-Afrika


Met de aanloop van het containerschip MOL Triumph vandaag krijgt Zeebrugge een nieuwe rechtstreekse verbinding met West-Afrika. Dat deelt het havenbestuur MBZ mee. Het schip zal op zaterdag 5 juni in de namiddag aanmeren bij APM Terminals in het Albert II-dok. Zaterdag zet het koers naar West-Afrika. MOL zet 3 schepen van 2.000 TEU in op deze 14-daagse dienst.

'Uiteraard zal de nieuwe containerlijn ook Europese exportproducten meenemen', zegt havenvoorzitter Joachim Coens.



(Bron: BELGA)

Nog geen acties voor behoud 'kot' dokwerkers


Er komen in de havens geen acties voor maandag, zegt Michel Claes van ACV-Transcom over de stakingsdreiging bij de Vlaamse havenarbeiders. De vakbonden ACV, BTB en ACLVB delen donderdag wel nog de hele dag pamfletten uit in de havens.

Als er zondagavond geen witte rook is over de loskoppeling van de cao-onderhandelingen en de werkgeverseisen over onder meer elektronische aanwerving ter vervanging van de huidige aanwervingslokalen, plannen de vakbonden maandag in gemeenschappelijk front prikacties.

"De werkgevers hebben nog tot zondagavond de tijd om een oplossing te zoeken", zegt Claes. "Zoniet beraden we ons maandagmorgen over acties."

De vakbonden zijn niet van plan meteen het werk neer te leggen. "Er is veel werkloosheid", legt Claes uit. "We plannen gerichte acties. Dat kan in alle havens. Dus zowel in Antwerpen, Brussel, Gent, Oostende als Zeebrugge." Claes zegt nog dat de werkgevers nog deze week zouden overleggen. Donderdag waren al vergaderingen belegd met een sociaal bemiddelaar.

(Bron: BELGA)

donderdag 4 juni 2009

Komen er acties in de havens?


De cao-onderhandelingen tussen de werknemers en werkgevers in de havensector zitten vast. Eind april dienden de drie havenvakbonden een eisenbundel in, maar eergisteren kwamen de werkgevers op hun beurt op de proppen met een tegeneisenbundel waarin vijf punten staan die op onbegrip van de werknemers stoten. De vakbonden geven de werkgevers nog tot zondagavond tijd om een oplossing te vinden. Maandagochtend beraden ze zich dan over acties.

Marc Soens, nationaal secretaris van ACV Transcom Havens, is verrast door de tegeneisenbundel. “De werkgevers leggen nu plots een prioriteitenplan voor, op het moment dat de cao-onderhandelingen beginnen. Ze zijn ook zeer algemeen gebleven in hun tegeneisenbundel. Dat kwam hard aan voor de vakbonden.”
Ook in de havensector voelt men duidelijk de crisis. Soens getuigt: “De havens ontsnappen daar niet aan. Ik denk dat de werkloosheid door de crisis drie maal erger geworden is.”

In de bundel van de werkgevers staan vijf punten die ze willen uitklaren. Ze willen erover ‘praten’ met de werknemers. Want volgens Paul Valkeniers (werkgevers) is er vooral een engagement nodig om te praten. “Toen de cao twee jaar geleden goedgekeurd was, werd er niet meer gepraat en zijn we nul centimeter opgeschoten.” Dat zei Valkeniers aan de krant De Standaard. Soens vindt nochtans dat er wel voldoende gepraat wordt. “Een paar keer in een maand wordt er toch overlegd met de werkgevers.”

De vijf punten die de havenwerkgevers samenvatten in hun tegeneisenbundel zijn de volgende:
1) Streven naar een elektronische aanwerving, waarbij de havenarbeiders zich meerdere keren per dag kunnen aanmelden. Concreet: het ‘kot’ afschaffen en dat vervangen door een elektronisch systeem om het werk in de haven te verdelen.
Soens: “Wij vragen ons af waarom de werkgevers het systeem van ‘het kot’, ons ‘aanwervingslokaal’ willen afschaffen. Enerzijds heb je de aanwervingzittingen, waar de mensen aangeworven worden voor de taken die op de haven moeten gebeuren. Anderzijds is er een stempelcontrole van de VDAB. De werkgevers willen blijkbaar de volledige zitting van de aanwervingen automatiseren. In twee havens is er al een vorm van elektronische aanwerving. Dat we niet openstaan voor modernisering kan je ons dus niet verwijten. De mensen moeten zich registreren met een badge als ze aankomen bij het aanwervinglokaal. Enkel in Gent is er nog een volledig manuele aanwerving.”

2) De werkgevers willen bepaalde havenarbeidersfuncties onderbrengen onder het bediendenstatuut.
Soens: “Werkgevers willen net met een bediendenstatuut een vast maandloon aanbieden, maar dat betekent ook dat er geen rekening gehouden wordt met weekendwerk of overuren. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen verbonden aan een bediendenstatuut. Maar havenarbeiders worden betaald aan de hand van een uurloon dat vastgelegd is via een arbeidersovereenkomst. In een haven werkt men bij wijze van spreken 24 op 24 uur. Vaak gebeurt het dat arbeiders overuren moeten werken of moeten inspringen in het weekend. Dat zijn allemaal uren die extra vergoed moeten worden.”

3) De werkgevers willen de bestaanszekerheidsvergoeding beperken
Soens: “Een havenarbeider is een dagloner. Als hij werkloos is, dan krijgt hij een werkloosheidsuitkering, maar daarbovenop wordt er een supplement betaald door de werkgever ter compensatie van het loonverlies. Normaal gezien is dat nu onbeperkt. Men zou daar beperkingen willen op zetten, gezien de situatie vandaag. Maar dat is voor ons totaal onbespreekbaar.”

4) Afbouw van de weekend- en nachttoeslagen
Soens: “In welke mate men die toeslagen wil afbouwen, weten we niet. We hebben weinig details gekregen over de punten die ze in de bundel gezet hebben. Ze hebben gewoon gezegd dat die vijf punten moeten behandeld worden. Maar wij vermoeden dat de 50 en 100%-regel die in de weekends toegepast wordt, voor hen te veel is.”

5) Uitbreiding van het statuut voor havenarbeiders logistiek contingent ten koste van het statuut havenarbeiders algemeen
Soens: “Enerzijds zijn er losse havenarbeiders, namelijk de havenarbeiders van het algemeen continent die de schepen lossen en laden, magazijnwerk doen en dergelijke meer. Anderzijds zijn er havenarbeiders van het logistieke contingent. Zij werken in loodsen waar bijvoorbeeld goederen verwerkt worden. Waar er dus een meerwaarde gecreëerd wordt. Het zijn allemaal havenarbeiders, maar beide groepen hebben andere statuten, waardoor ze ook verschillende lonen hebben. De werkgevers willen nu natuurlijk de uitbreiding van het logistieke contingent om dan een aantal activiteiten veel goedkoper te kunnen uitvoeren.”


(Bron: Nick @ indymedia.be)

woensdag 3 juni 2009

Extra wekelijkse afvaart Zeebrugge - Bilbao


Tijdens een persconferentie vandaag tijdens de SIL tentoonstelling in Barcelona heeft Transfennica aangekondigd een derde schip in te zetten op de snel groeiende Zeebrugge - Bilbao route.

Het derde schip zal toetreden tot de dienst van 15 september. Transfennica startte de dienst 1 ½ jaar geleden met 2 schepen die actief zijn in een patroon van 3 afvaarten per week in elke richting.

Meer op de website van Transfennica .

NATIONALE CAO-ONDERHANDELINGEN HAVENS VAN BELGIE LOPEN VAST !


Op 29 april 2009 werd door de 3 havenvakbonden een eisenbundel 2009-2010 ingediend bij de havenwerkgevers volledig in lijn met het Interprofessioneel Akkoord.

Pas op 2 juni waren de werkgevers bereid om de besprekingen aan te vatten.

Werkgeversvertegenwoordiger Paul VALKENIERS, legde ons een patronaal tégeneisenbundel voor met volgende 5 punten:
  1. Elektronische aanwerving, waarbij havenarbeiders zich meerdere malen per dag kunnen aanmelden;
  2. Bepaalde havenarbeidersfuncties onderbrengen onder het bediendenstatuut;
  3. Beperking van de bestaanszekerheidsvergoeding;
  4. Afbouw van de weekend- en nachttoeslagen;
  5. Uitbreiding statuut havenarbeiders logistiek contingent ten koste van het statuut havenarbeiders algemeen contingent.
De vakbonden wijzen een koppeling van deze werkgeversprioriteiten aan onze nationale CAO-onderhandelingen kordaat af !!

Indien nodig, zullen wij onze havenarbeiders te gepaste tijde oproepen tot gerichte acties !

VOLG DE ORDEWOORDEN VAN DE VAKBOND
SAMEN ZIJN WE STERK

dinsdag 2 juni 2009

CSCL en Evergreen gaan samenwerken


Het Taiwanese Evergreen en het Chinese CSCL zouden vanaf midden juni samenwerken op twee containerroutes.

De CEM-loop van Evergreen en de AEX1 van CSCL worden gefuseerd tot een loop. Deze zal worden uitgebaat met acht containerschepen van 8.000 teu die achtereenvolgens Qingdao, Shanghai, Ningbo, Felixstowe, Hamburg, Rotterdam, Zeebrugge en Hongkong zullen bedienen.

Zeebrugge krijgt daardoor een dienst erbij. Maar het is niet uitgesloten dat de UAE-loop van Evergreen Zeebrugge zal verlaten.

Door samen te werken kunnen de twee rederijen negen schepen van ruim 8.000 teu op het vaargebied weghalen.

Invullen van je belastingsaangifte via het ACV verbond Brugge


Dit jaar is het ACV genoodzaakt om de ondersteuning bij het invullen van de belastingsaangifte in een beperkte vorm aan te bieden. We werken dit jaar uitsluitend via telefonische afspraak en éénmaal het aantal dat kan ingevuld worden bereikt is, kunnen we helaas geen verdere afspraken regelen.

U kunt vanaf heden bellen :
- Voor de leden wonende te Torhout, Ruddervoorde en Groot-Zedelgem naar het nummer 050/444155
- Voor de leden wonende te Oostkamp, Waardamme, Hertsberge en Groot-Beernem naar het nummer 050/444140
- Voor de leden wonende te Brugge, St-Andries, St-Michiels en Groot-Jabbeke naar het nummer 050/444145
- Voor de leden wonende te St-Kruis, Assebroek, Groot-Damme, Knokke-Heist, Blankenberge, Dudzele, Lissewege en Zeebrugge naar het nummer 050/444125.

Wat brengt u best mee op de afspraak :
- kladversie en origineel aangifte (indien partner of echtgenote: origineel reeds laten ondertekenen)
- uw identiteitskaart en pincode
- uw vorig aanslagbiljet (inkomsten 2007/ aanslagjaar 2008)
- alle fiscale fiches 2008
- alle fiscale attesten uitgaven 2008 (pensioensparen; kosten kinderopvang; dienstencheques; giften; voorafbetalingen; gegevens hypothecaire lening en levensverzekering(jaarlijks attest en het eerste jaar van de lening het éénmalig attest); facturen energiebesparende investeringen; betaalbewijzen onderhoudsgeld;
- …

ACV Belastingsservice Verbond Oostende


Dit jaar zet het ACV, uit noodzaak, de ondersteuning bij het invullen van de belastingsaangifte op een lager pitje.

Het ACV zal dit jaar géén brieven invullen voor leden die geen afspraak hebben gemaakt. Eénmaal de zitdagen volzet zijn, kunnen wij geen bijkomende service aanbieden in geen enkele van onze diensten of dienstencentra.

Maak een afspraak!

Om een afspraak te regelen, kun je op volgende data bellen:
· donderdag 28 mei van 8.30 tot 12 en van 13.30 tot 18 uur
· vrijdag 29 mei van 8.30 tot 12 en van 13.30 tot 16 uur
· dinsdag 2 juni van 8.30 tot 12 en van 13.30 tot 17 uur
· woensdag 3 juni van 8.30 tot 12 uur
· donderdag 4 juni van 8.30 tot 12 en van 13.30 tot 18 uur
· vrijdag 5 juni van 8.30 tot 12 en van 13.30 tot 16 uur.

Afhankelijk van de gemeente waar je woont, dien je een welbepaald telefoonnummer te contacteren.

Woon je in… bel dan…
· Alveringem, De Panne, Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Lo-Reninge, Nieuwpoort, Veurne of Zarren: 059 56 04 36
· Bredene, De Haan, Gistel, Ichtegem, Middelkerke, Oostende, Oudenburg of Westende: 059 55 25 60

Tijdens dit gesprek vragen wij je naar:
· je ACV- en CM-lidmaatschap;
· het aantal belastingsbrieven dat je meebrengt;
· indien het een belastingsbrief met of zonder lening betreft.

Mee te brengen :
Wat breng je mee naar die afspraak:
- kladversie + originele aangifte – indien partner of echtgeno(o)t(e) moet je de originele aangifte laten ondertekenen
- bewijs lidmaatschap ACV en een kleefvignet van CM
- je vorige aangifte en aanslagbiljet (inkomsten 2007, aanslagjaar 2008)
- fiscale fiches inkomsten 2008:
o wedden en lonen, vakantiegeld, werkloosheids- of ziekte-uitkeringen, pensioenfi ches (ook Franse);
o aanslagbiljet van onroerende voorheffi ng / grondlasten (kadastraal inkomen);
o fiche of strookje eindejaarspremie
- Fiscale attesten uitgaven 2008:
o pensioensparen, kosten kinderopvang, PWA-cheques, dienstencheques, giften, voorafbetalingen, ….;
o gegevens hypothecaire lening en levensverzekering: jaarlijks fiscaal attest en het eerste jaar van de lening het éénmalig attest;
o facturen energiebesparende investeringen;
o betaalbewijzen van onderhoudsuitkeringen
- attesten indien een gezinslid meer dan 66% gehandicapt of invalide is
- indien je een nieuw rekeningnummer wenst te vermelden: IBAN-rekeningnummer meebrengen
- …

Voor wie geen afspraak kon regelen willen we de zitdagen van de belastingsdiensten op de keerzijde nog eens op een rij zetten zodat ACV-leden zich uitzonderlijk bij die diensten kunnen aanmelden.