zondag 30 augustus 2009

Havenvoorzitter Joachim Coens misnoegd over strenge milieurichtlijnen


PSA moet 20 hectare vrijhouden voor meeuwen

Als het havenbedrijf PSA haar nieuwe containerterminal wil bouwen in de Zeebrugse haven, moet het 20hectare vrijhouden zodat er meeuwen zouden kunnen broeden. Dit schrijft Het Nieuwsblad.

Aan het Albert II-dok heeft PSA een concessie om een 51hectare grote nieuwe terminal te bouwen, op een stuk grond dat nu nog braak ligt. Er zullen acht kranen worden gebouwd die de grootste containerschepen ter wereld kunnen laden en lossen.

'Maar een meeuwenkwestie zorgt al lange tijd voor vertraging', zegt havenvoorzitter Joachim Coens. 'De Vlaamse overheid wil dat PSA tien hectaren van haar terrein voorbehoudt voor de zilvermeeuwen, en ook op het dak moet nog eens tien hectaren worden voorbehouden om plaats te bieden aan broedplaatsen. Daar gaan ze niet mee akkoord, dus blijft alles aanslepen.

PSA Zeebrugge zelf wil niet veel kwijt over de zaak. 'Wij hopen zo snel mogelijk met de bouw van de terminal te kunnen starten, maar de start kan pas doorgaan als de vergunningenproblematiek volledig is opgelost', zegt een woordvoerder. 'We zijn er zeker van dat we tot een oplossing kunnen komen.'

donderdag 27 augustus 2009

Dokwerkers in Dublin staken nog altijd


Morgen vrijdag 28 augustus gaan onze collega's in Dublin hun negende week staken in. Eerder deze week waren er voor de ingang van de MTL terminals in Dublin succesvolle acties.

Aanpassen of Buiten
Peel Ports, 1 van de grootste terminal operators in het Verenigd Koninkrijk, nam vorig jaar Marine Terminals Limited (MTL) over. Direct na de overname werd een nieuwe stempel gezet. De tewerkgestelde dokwerkers werden er geconfronteerd met eerste ontslagen en dreigementen tot meer ontslagen indien ze de voorstellen om te werken tegen mindere arbeidsvoorwaarden (minder loon) niet zouden aanvaarden.
Kort beschreven: aanpassen of buiten.

Stakingbrekers
Tezelfdertijd werden de eerste stakingbrekers tewerkgesteld. Niet gesyndikeerde goedkopere arbeidskrachten werden tewerkgesteld in plaats van dokwerkers die bij een vakbond waren aangesloten. Begin deze zomer werden nog een extra 23 gesyndikeerde dokwerkers buitengezet en vervangen door nog meer stakingbrekers. De werknemers die nu nog tewerkgesteld zijn op de terminal moeten loon inleveren die dan weer zou gebruikt worden om de ontslagpremies te betalen.

ACV Transcom heeft de voorbije week meerdere acties ondernomen om de Ierse collega's te steunen. Naast solidariteitsberichten en steunberichten aan de stakers werden er de voorbije week door jullie delegues meerdere schepen, ook schepen met lading geladen door stakingbrekers, bezocht. Daarbij werden schriftelijke en verbale waarschuwingen overgemaakt aan de rederijen, operators en BG Freight. Tijdens gesprekken met de bemanningen werd duidelijk gemaakt wat er gebeurt in Dublin en ook gevraagd om solidair te zijn met de stakende dokwerkers.

Ondertussen hebben de gezamenlijke acties er toe geleid dat Peel Ports - MTL Dublin met onze collega's een dialoog willen starten. Tot nu werden alle uitnodigen en pogingen tot dialoog uit de weg gegaan maar nu zijn ze bereid om volgende maandag aan tafel te zitten.

Ondertussen worden er verdere protestacties voorbereid in Dublin en blijven wij op vraag van onze Ierse collega's stand-by om onze collega's in Dublin te steunen.

Wordt vervolgd.

vrijdag 21 augustus 2009

APZI lanceert videopagina


Op de videopagina vindt u heel wat video's van toen en nu over de haven van Zeebrugge.

Peel Ports Dokwerkers in Dublin staken reeds 7 weken


De staking die sinds 3 juli aan de gang is op de Marine Terminals in Dublin heeft geen rechtstreekse gevolgen voor de goederentransit in de haven, laat exploitant Peel Ports weten. Noch de maritieme trafiek, noch het vrachtwagenverkeer in en uit het havengebied zou enige hinder ondervinden van de acties.

De bij de ITF aangesloten transport vakbond SIPTU (Services, Industrial, Professional and Technical Union), de vakbond van de misnoegde havenarbeiders, heeft ook havenarbeiders in andere havens gevraagd om solidair te zijn met de Ierse stakers. Daarbij werd gevraagd om voornamelijk de activiteiten van Peel Ports dochter BG Freight Line en schepen die door stakingsbrekers worden behandeld te targetten.

ACV Transcom heeft ondertussen reeds deze solidariteitsoproep positief beantwoord en al eerste stappen ondernomen. Tevens heeft ACV Transcom de stakende havenarbeiders steun en solidariteit toegezegd.

Wordt vervolgd...

Belwind-werf aan Albert II dok

Aan de overkant van APM Terminals, de kaai die normaal voorzien is voor containertrafiek, bereidt Belwind een werf voor. Belwind bouwt een tweede windmolenpark in zee.

Bedoeling is om de eerste funderingen al over twee weken al in zee te brengen. Belwind bouwt 55 turbines 46 kilometer uit de kust. Later volgt nog een tweede fase met evenveel molens.

“Die funderingen zijn gemaakt in Duitsland en komen hier aan per schip. Ze worden hier in Zeebrugge dan afgewerkt en drijvend gemaakt. Dan zullen we ze drijvend naar zee brengen, waar ze zullen worden geheid”, verduidelijkt Frank Coenen van Belwind.

Begin september al zullen sleepboten de eerste funderingen in zee brengen. Volgende zomer volgen dan de turbines van Deense makelij.

Later volgt dan een tweede fase met nog eens 55 windmolens. De eerste fase alleen kost ruim 600 miljoen Euro, één van de grootste investeringen ooit in ons land. Aan de bouwfase werken bijna 2.000 mensen mee in verschillende landen. Hier in Zeebrugge en op zee zijn dat er meer dan 100.

vrijdag 7 augustus 2009

Wilhelmsen gelooft in heropleving maritiem autovervoer

De Noorse rederij Wilhelm Wilhelmsen heeft zich bij het bekendmaken van haar halfjaarresultaten gematigd positief uitgelaten over een herneming in de sector van het autovervoer. De rederij denkt dat het dieptepunt voorbij is en verwacht een verhoogde autoproductie in de tweede jaarhelft, wat de vraag moet aanzwengelen.

maandag 3 augustus 2009

Kusthavens-sprokkels juli 2009


P&O Ferries gaat zijn verliesgevende activiteiten in Zeebrugge, Hull en Rotterdam herstructureren. Daarbij werd gemeld dat de ferrymaatschappij werkt aan een jaarlijkse besparing van ruim € 14 miljoen. In Zeebrugge zou één baan worden geschrapt.

Terminal-operator Sea-Ro in Zeebrugge heeft aan zijn personeel, dat werkte voor de schepen van rederij Wallenius-Wilhelmsen, laten weten dat ze op 3 augustus met de meubelen en het andere materiaal mee verhuizen naar Wallenius-Wilhelmsen. Die rederij zal vanaf 3 augustus haar stevedoring zelf organiseren. De vakbonden zijn furieus dat de vijftien arbeiders en bedienden de speelbal zijn tussen de twee bedrijven.

Er is sociale onrust bij goederenbehandelaar Sea-Ro in Zeebrugge. Aanleiding is het beëindigen van het contract voor het lossen van de autoschepen van Wallenius volgende maand.

De containeroverslag en de toegenomen aanvoer van vloeibaar aardgas hebben het volumeverlies in Zeebrugge tijdens de eerste zes maanden van dit jaar beperkt. Van januari tot juni werd 20,5 miljoen ton behandeld in Zeebrugge. Dat is 3,8 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL) heeft het stouwerijcontract met Sea-Ro Terminal in Zeebrugge stopgezet en zal vanaf 3 augustus zelf het laden en lossen van haar autoschepen organiseren.

De haven van Oostende kent donkere tijden. In de eerste helft van het jaar werd 3,120 miljoen ton vracht vervoerd. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat een daling van 29,7procent. Het aantal schepen dat Oostende de eerste zes maanden van 2009 aandeed, tikte af op 1.707, een daling van 28,1procent. De vrachttrafiek daalde het gevoeligst: van 148.154 eenheden naar 96.142, een daling van 35procent. De aanvoer van bulkgoederen en general cargo daalde met 11procent tot 789.393 ton.

Het Zeebrugse havenbestuur pakt uit met een nieuw logo en een nieuwe havenfilm. Na acht jaar was de oude film gedateerd en liet het havenbestuur een nieuwe film aanmaken. De film is beduidend korter dan de vorige en geeft een beknopt en actueel beeld van de activiteiten van de haven. Voor de video, klik hier

Bedienden Sea-Ro vandaag met deurwaarder naar werkgever


Elf bedienden van Sea-Ro Terminals hebben zich vanochtend met een deurwaarder aangeboden bij hun werkgever Sea-Ro Terminals en bij het bedrijf dat een deel van die activiteiten heeft overgenomen, Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL). Bij geen van de twee ondernemingen konden de bedienden aan de slag. Beide bedrijven worden vandaag door hen nog in gebreke gesteld.

"Het is een vreemde situatie", zegt Etienne Claes van de LBC-NVK. "Sea-Ro Terminals heeft zijn activiteiten op de Canadakaai in Zeebrugge sinds vandaag overgedragen aan WWL. Over de materiële zaken is er overleg gepleegd. Het personeel moet WWL er volgens Sea-Ro Terminals automatisch bijnemen. WWL betwist dat. Het gaat om elf bedienden."

Contractbreuk
De getroffen werknemers gaan nu de twee bedrijven in gebreke stellen wegens het niet verschaffen van werk. "Als ze niet binnen de drie dagen reageren, plegen ze contractbreuk. De bedienden zullen dan hun contract beëindigen en een ontslagvergoeding eisen. Ik vrees dat de afhandeling daarvan door een juridische procedure lang zal aanslepen", zegt Claes.

"Het gaat volgens onze berekening om een bedrag tussen 500.000 en 600.000 euro. Geen van beide bedrijven wil dat betalen. De arbeidsrechtbank zal moeten uitmaken bij wie van de twee het personeel nu is tewerkgesteld."