vrijdag 30 oktober 2009

Intermimarbeid in de haven van Zeebrugge


Infoavond op maandag 16 november om 19 uur in het Seamen Centre, Ploegstraar 24, 8380 Zeebrugge.

Klik op de foto om de flyer in een nieuw blad te openen.

Maersk stuurt Verre Oostendienst naar Gdansk

Maersk Line start als eerste een directe dienst tussen Polen en het Verre Oosten. De haven van Gdansk wordt opgenomen in het vaarschema van de AE10 Service, die ook al Zeebrugge bedient. De nieuwe Poolse aanloop gaat ten koste van die van Duinkerke.

P&O zoekt in Boulogne uitweg voor blokkades in Calais


P&O Ferries heeft zopas zijn 'freight only' ferry "European Seaway" op proef naar de haven van Boulogne laten varen. De rederij wil daarmee vaststellen of haar ferry's naar deze haven kunnen uitwijken als de haven van Calais opnieuw wordt geblokkeerd door stakende werknemers van concurrent SeaFrance. In het verleden werden deze schepen tijdens stakingen afgeleid naar de P&O terminals in Zeebrugge.

"Over vijf jaar weer meer grotere schepen nodig"


Maersk Line verwacht dat er over vijf jaar weer meer grotere schepen nodig zullen zijn. De Deense rederij zal dan opnieuw voor grote schepen kiezen omdat de schaalvoordelen enorm zijn. Dit rapporteert De Lloyd.

In een gesprek met De Lloyd heeft ceo Eivind Kolding niet uitgesloten dat er nog grotere schepen dan de "Emma Maersk" zullen worden gebouwd. Tot nu toe was vooral de kracht van de scheepsmotor een cruciaal element om de maximale grootte van een containerschip te bepalen. Nu er wereldwijd trager wordt gevaren, is het theoretisch mogelijk om nog grotere eenheden te bouwen met één motor. Kolding verwacht overigens dat trager varen geen voorbijgaande trend is.

Japanse rederijen tuimelen in het rood


MOL, K Line en NYK melden alle drie verliezen in het eerste halfjaar van hun lopend boekjaar. Vooral het containervervoer ging zwaar in het rood, ook al meldden zowel MOL als NYK en K Line een verhoging van de vrachten in het tweede kwartaal. Dit meldt de Lloyd.

MOL leed in de eerste helft van het boekjaar een verlies van 108 mln USD op een omzet van 6,75 mrd USD. NYK deed niet onder met een verlies van 325 mln USD op een omzet van 8,8 mrd USD, maar K Line rapporteerde de grootste verliezen over die periode en ging 479 mln USD in het rood, op een omzet van 4,4 mrd USD.

Maersk Line biedt Europese Zeelieden vrijwillig ontslag


487 Deense dekofficieren en machinisten bij Maersk Line hebben iets aangeboden gekregen om over na te denken. AP Moller - Maersk, 's werelds grootste containerrederij, stuurt deze week een aanbod voor vrijwillig ontslag per post naar hen. Maersk plant om hen te vervangen door goedkope Aziatische bemanning.

Ook 113 Britse officieren van Maersk Line moeten worden vervangen door goedkopere Aziatische bemanning. Hetzelfde lot wacht nog een onbekend aantal officieren op Nederlandse schepen.

Container rederijen zien onweerswolken wegtrekken


De wereldwijde neergang in de scheepvaart blijkt de bodem van het dal te hebben bereikt. Prijzen voor verscheping bereiken terug het "breakeven" niveau. Terug naar de goeie oude tijd zit er nog niet in. Het kan nog jaren duren alvorens de transportprijzen terug het niveau van voor de wereldwijde recessie halen. Dit meldt Reuters.

Grimaldi wil oude roroschepen laten slopen


Reder Emanuele Grimaldi stelde tijdens de Euromed-conferentie "From land to sea" in Cagliari voor om alle roroschepen van meer dan 30 jaar oud naar de sloophamer te verwijzen. Het gaat om 39% van de huidige rorovloot.

donderdag 22 oktober 2009

Staking MTL Dokwerkers Dublin ten einde


Na 111 dagen is de staking in Dublin beëindigd. Gisteravond informeerde het MTL terminals management de aanbevelingen van de arbeidsrechtbank te aanvaarden. Rest enkel nog enkele zaken die via onderhandelingen of via bindende arbitrage moeten worden opgelost.

Deze uitkomst betekent een grote overwinning voor de plaatselijke werknemers. Hun toewijding en inzet gedurende deze lange en moeilijke staking is niet enkel inspirerend, het is tevens een krachtig voorbeeld voor andere werknemers.

Rekening houdende met de houding van MTL / Peel Ports, hun anti-vakbond reputatie en geschiedenis, de bijna onbeperkte middelen tot hun beschikking is het des te opmerkelijker dat ze uiteindelijk hebben toegestemd met de aanbevelingen van de arbeidsrechtbank.

De steun afkomstig van de lokale gemeenschappen Eastwall - Irishtown & Ringsend, politieke groeperingen, andere werknemers en vakbondsleden was cruciaal voor deze overwinning.

De rol van de ITF samen met de internationale solidariteit afkomstig uit Europa, Australië en de Verenigde Staten was een belangrijke factor in de totstandkoming van deze succesvolle uitkomst.

De werknemers uiten op hun website hun oprechte dank worden aan iedereen voor hun steun:
"WE COULDN'T HAVE DONE IT WITHOUT YOU!".

De voorbije 15 weken heeft ACV Transcom de stakers ondersteund met meerdere solidariteitsacties.

Gelukwensen en/of felicitaties kunnen gepost worden op de website van de MTL Dockers. De website vinden jullie hier .

woensdag 21 oktober 2009

Nieuws van CMA CGM


Verlies van 515 miljoen US dollar in de eerste helft
CMA CGM heeft een verlies gemaakt van 515 miljoen dollar in de eerste helft van 2009 op een omzet van 4,8 miljard dollar. In 2008 maakte het bedrijf 123 miljoen US dollar winst op een omzet van 15 miljard dollar. Het bedrijf informeerde nog dat de totale schulden 5,6 miljard dollar bedragen. Het gaat om voornamelijk leningen voor de financiering van nieuwe containerschepen.

CMA CGM heeft een vloot van 91 eigen en 272 gecharterde schepen met een gezamenlijke capaciteit van meer dan een miljard TEU.

Uitstel levering containerschepen

CMA CGM zal in het raam van zijn schuldherstructurering onderhandelen met de Koreaanse werven om de levering van 49 containerschepen die tegen 2012 opgeleverd zouden moeten worden uit te stellen. De Franse rederij heeft de vaartuigen op zo'n korte termijn niet nodig.

Verkoop activa
Er wordt tevens een kapitaalsverhoging overwogen, waarbij nieuwe aandeelhouders, met name investeerders, banken en het Fonds stratégique d'investissement de l'Etat, aangetrokken zouden worden. De groep overweegt ook de verkoop van activa zoals minderheidsbelangen in terminals.


Evergreen gooit roer helemaal om


Evergreen wil honderd nieuwe containerschepen bestellen. Dat heeft voorzitter Chang Yung-Fa gezegd in een interview met de Taiwanese krant United Daily Express. De uitspraak van de 81-jarige Chang is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De voorbije jaren was hij zowat de enige die geen nieuwe schepen bestelde en een paar maand geleden kondigde hij nog aan dat Evergreen zijn capaciteit fors zou beperken door alle schepen van de G- en GX-klasse uit de vaart te nemen.

In het interview zei Chang dat je een rederij niet zoals een kruidenierswinkeltje moet besturen. ‘Je moet een visie hebben', aldus de oprichter van Evergreen. Chang verwacht dat de staalprijzen zullen dalen en gaat daarom volgend jaar aankloppen bij Japanse en Zuid-Koreaanse werven.

Nieuws van AP Moller- Maersk


AP Moller-Maersk plant om 55 schepen uit te vlaggen uit het Britse register en ze naar het Deense scheepsregister over te hevelen. De maatregel is ingegeven door administratieve redenen en moet de registratiestructuur van Maersk, in de hoedanigheid van scheepseigenaar, vereenvoudigen. Voor Maersk zou het om de tweede uitvlagging uit het Britse register gaan.

Verder heeft Maersk Line beslist om in december de TA3 dienst over de Noord-Atlantische Oceaan stop te zetten. Daardoor wordt de capaciteit op het vaargebied met gemiddeld 4.900 teu per week en per richting verminderd. Antwerpen profiteert van de wijzigingen, want de Scheldehaven zal voortaan rechtstreeks bediend worden door de APX/TA1 en de TA4 naar Montreal.

Staking haven Piraeus opgeschort


Zaterdag hebben de vakbonden in de haven van Piraeus hun acties opgeschort. Sinds begin oktober werden stakingen afgewisseld met langzaamaanacties. Dit schrijft de Lloyd.

Het stopzetten van de acties kwam er na onderhandelingen tussen de nieuwe minister bevoegd voor de havens en de vakbonden. De minister stelde voor om de havenactiviteiten gedurende vijftien dagen aan de havenautoriteiten toe te vertrouwen, in afwachting van het afronden van de heronderhandelingen met SEP, dat onlangs de concessie voor een van de drie terminals in Piraeus kreeg toegewezen.

maandag 19 oktober 2009

Goederenoverslag Zeebrugge stijgt met 1,5 procent


De goederenoverslag in de Zeebrugse haven is tijdens de eerste drie kwartalen van 2009 met 1,5 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De totale overslag bereikte de 32,5 miljoen ton. Vooral de containers en gas zorgden voor het positief resultaat.

De containertrafiek in Zeebrugge kende in de periode januari tot en met september een groei van 10,6 procent tot 17,8 miljoen ton. De stijging is vooral te danken aan de toename van het intercontinentaal verkeer met Azië.

De rijdende vracht kende een terugval met 27,2 procent tot 6,8 miljoen ton. De terugval is het gevolg van de verminderde economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk.

De grootste terugval is er binnen het segment nieuwe wagens. De autotrafiek daalde met 44,9 procent tot 920.000 stuks.

De vloeibare bulk met daarbij het aardgas liet een stijging van 32,6 procent noteren tot bijna 6 miljoen ton. De vaste bulk daalde met 18,5 procent tot 1,3 miljoen ton. Het stukgoed steeg met 1 procent tot 635.000 ton.

bron: BELGA

vrijdag 16 oktober 2009

Staking havenarbeiders in Piraeus


Havenwerkers in Piraeus hebben besloten tot zondag door te staken, ondanks onderhandelingen met de nieuwe Griekse regering in het conflict over de privatisering van de containerterminal in de haven. De actievoerders willen de overname van de terminal door het Chinese Cosco Pacific ongedaan maken. De staking duurt nu al bijna drie weken.

Staking bij SeaFrance


Volgens De Lloyd ziet het ernaar uit dat er vandaag geen veerschepen van SeaFrance zullen uitvaren tussen Calais en Dover. De krant meldt dat de twee vakbonden CGT en CFDT hun leden hebben opgeroepen om van vrijdagochtend 8 uur tot zaterdagochtend te staken.

Met deze actie willen ze de benoeming van een sociale bemiddelaar afdwingen. Bonden en directie van SeaFrance onderhandelen al lang over een drastisch herstructureringsplan dat de zware verliezen bij de SNCF-dochter moet stelpen.

De bonden hebben hun leden opgeroepen om het werk neer te leggen, maar sluiten niet uit dat er zeelui tot een blokkade van de haven van Calais zullen overgaan. In dat geval zouden ook de schepen van P&O Ferries gegijzeld worden.

Extra schip op Zeebrugge-Tilbury dienst


P&O Ferries zet eind deze maand een extra schip in op lijn Zeebrugge-Tilbury
De route wordt voortaan ook bevaren door de ferry Norqueen naast het zusterschip Norking. Beide schepen zullen dagelijks een heen- en terugreis maken. De rederij nam deze beslissing omdat de vraag naar transport van onbegeleide vrachten toeneemt.

Zeebrugse Zeemanshuis neemt nieuwe havenbus in gebruik


Het Zeebrugse zeemanshuis heeft recent een nieuw havenbusje in gebruik genomen. Deze week ontving de voorzitter van het “zeemanshuis”, Marc Desmet, de sleutels van het nieuwe busje uit handen van de plaatselijke ITF Inspecteur Christian Roos.

ITF is de internationale overkoepelende organisatie van alle transportvakbonden wereldwijd. Binnen ITF is er de ITF Seafarers’ Trust actief. In diverse havens over gans de wereld verspreid, steunt dit fonds plaatselijke initiatieven ten voordele van zeelui. Ook het havenbusje, essentieel om zeelui te vervoeren tussen schip en zeemanshuis, kwam er door de uitdrukkelijke bijdrage van de ITF Seafarers’ Trust.

Een eerste busje kwam er in 2001. Na 183.000 kilometer trouwe dienst was het busje aan vervanging toe. De vzw “Seamen Centre Zeebrugge” diende bij het ITF een dossier in en kon rekenen op de volle steun van Christian Roos, de plaatselijke vertegenwoordiger van de ITF in Zeebrugge. Ook Michel Claes, algemeen sectorverantwoordelijke bij ACV Trancom, zijn schouder onder het project zette.

Naast de chauffeur kan het busje acht zeelui vervoeren. Dagelijks worden de verschillende Zeebrugse terminals aangedaan om de zeelui op te pikken en hen in ons zeemanshuis af te zetten. ’s Avonds brengen wij hen terug naar hun schip. Deze dienstverlening is volledig gratis en wordt door menig zeeman heel erg gewaardeerd. Heel vaak is ons zeemanshuis de enige plek waar ze via e-mail of via de telefoon contact hebben met het thuisfront,” aldus Marc Desmet.

De werking van het zeemanshuis wordt gedragen door een groot aantal vrijwilligers, die zich hiervoor dagelijks inzetten. Vorig jaar brachten 8.743 zeemannen van zestig verschillende nationaliteiten, opvarenden van 1.905 verschillende schepen, een bezoek aan ons zeemanshuis. Onze gratis busservice legde in 2008 in de haven 28.779 km af, waarbij 5.692 zeelui van hun schip naar het zeemanshuis werden gebracht en 6.120 zeelui de terugweg aan boord vonden. Dat is en gemiddelde van 33 zeelieden per dag.

(gebaseerd op APZI nieuwsbericht)

Zeeland herstart procedure WCT


Volgens Nieuwsblad Transport heeft de provincie opnieuw de procedure om de Westerschelde Container Terminal (WCT) in Vlissingen aan te leggen opgestart. Als eerste stap worden de stukken over de containerterminal binnenkort ter inzage gelegd. De start van de procedure betekent niet dat het definitieve politieke besluit tot aanleg van de WCT al genomen is.

dinsdag 13 oktober 2009

Verkeersellende Pierre Vandammesluis


Een aannemer gaat er tussen 8 en 20 uur de toplaag van de rijbaan vernieuwen tussen sluisbruggen 1 en 2 (de twee bruggen die het meest landinwaarts liggen) en de Minervarotonde. Dit meldt Het Nieuwsblad.

Het verkeer op de Isabellalaan, dat van Blankenberge komt en naar Knokke moet, wordt omgeleid via de Zeesluisstraat naar brug 3 (de brug aan de kant van de sluis die dichtst bij zee ligt). Ook het verkeer vanuit Knokke richting Blankenberge wordt langs brug 3 gestuurd.

Alle verkeer moet dus via één brug in plaats van vier gebeuren, want brug 4 is óók afgesloten omdat er schilderwerkzaamheden aan bezig zijn.

dinsdag 6 oktober 2009

Nationale startdag groep water


Schot in de roos. Belangengroep water, onderdeel van ACV transcom, heeft het nieuwe werkjaar op gang geschoten.

In Bazel verzamelden meer dan 200 militanten en sympathisanten voor de nationale startdag. Deze stond in het teken van de crisis en probeerde een brug te slaan tussen de sectoren en de regio’s.

Het was de eerste maal in de geschiedenis dat de dokkers, schippers, vissers bij elkaar kwamen. We rekenen volgende maal op meer volk, want alle nieuwe dingen wennen.

De crisis snijdt als een mes door onze activiteiten. Maatschappelijk verdeelt ze de leden in have's and have nots. Toch is naar proportie een groter deel van onze leden getroffen dan in andere sectoren, en dit vanaf de eerste dag van de crisis.

Het financieel plaatsje in de scheepvaart kleurt donderrood omdat de schulden zich opstapelen. Vele rederijen kunnen hun financiële verplichtingen niet langer nakomen en dit dreigt voor een sneeuwbal te zorgen in de havens, zowel voor de dokwerkers, logistiekers als de dienstverleners zoals de sleepdiensten.

Een prijzenslag kondigt zich aan en de concurrentie tussen de havens zal niet aan de dokkers voorbijgaan. Enkel een solidaire houding tussen de havenarbeiders in de verschillende Vlaamse havens zal het verschil maken. Dit werd bewezen in de nationale onderhandelingen waarbij de dokkers van de diverse havens schouder aan schouder de aanvallen van het patronaat kon weerstaan.

Er is geen plaats in de Vlaamse havens voor sociale dumping en uitbuiting. Dokkers en zeevarenden staan schouder aan schouder in hun strijd tegen uitbuiting. De tewerkstelling van goedkope zeelui in de ons omliggende havens laten we niet toe en samen met onze internationale partners ETF (Europa) en ITF (wereld) laten we niet toe dat zeelui in de havens dokwerkers hun taken overnemen. De startdag sloot af met een BBQ en vis van de Oostendse Visbakkers.

We roepen alle militanten op volgende keer opnieuw aanwezig te zijn.

zaterdag 3 oktober 2009

‘Fusie haven Zeebrugge en Oostende is bespreekbaar'


Maar dan alleen als zo'n eengemaakte haven efficiënter is dan wanneer de twee havens apart blijven werken. Dat zegt Zeebrugs havenvoorzitter Joachim Coens in Het Nieuwsblad.

‘Er wordt daar al jaren over gesproken'
, reageert de Zeebrugse havenvoorzitter Joachim Coens. ‘We willen dat zeker eens bekijken, er zijn daar trouwens al gesprekken over geweest. We werken op dit moment ook al samen met Oostende op het vlak van cruisevaarten.'

Kusthavens-sprokkels september 2009


De Britse rederij Mann Lines is met het roroschip "Borden" een wekelijkse dienst begonnen die Santander met Zeebrugge en Cuxhaven verbindt.

Er wordt een oplossing gezocht voor de problemen met de "Toyota" kaaimuur in de achterhaven van Zeebrugge. Dat heeft Vlaams minister van openbare werken Hilde Crevits gezegd tijdens een werkbezoek aan Zeebrugge.

UECC biedt voortaan drie afvaarten per week uit Zeebrugge naar de Spaanse haven Santander. De nieuwe veerdienst wordt een rechtstreekse concurrent van de ro/ro-dienst van Transfennica tussen Zeebrugge en Bilbao.

Transfennica zet een derde schip in op de regelmatige veerdienst tussen Zeebrugge en Bilbao. Door de komst van het derde schip 'M/V Caroline Russ' zullen voortaan vijf afvaarten plaatsvinden per week in beide richtingen.

Shanghai Ports wil dan toch belang nemen in APM Terminals Zeebrugge. De onderhandelingen werden onlangs heropgestart en de Chinezen zouden het dossier eind dit jaar willen afronden.

De havens van Zeebrugge en Oostende gaan onze kust wereldwijd promoten bij cruiserederijen. Drie dagen lang organiseerden ze samen een cruiseconferentie. Beide havens willen samenwerken om de internationale markt sterker te bespelen.

Er komt een nieuwe vaste lijndienst tussen de containerterminal in de Brusselse voorhaven en de haven van Zeebrugge. Er bestond ook al een dienst tussen de Brusselse containerterminal en de Antwerpse haven.

De Vlaamse regering gaat het Seabridge-project in Zeebrugge subsidiëren. De logistiekdochter van koffiehandelaar Effico krijgt 1 miljoen euro overheidssteun.

De haven van Zeebrugge wil in de toekomst meer hoofdkwartieren van scheepvaartondernemingen in de omgeving van de haven gevestigd zien. Dat zegt havenvoorzitter Joachim Coens. Volgens Coens zitten heel wat van die headquarters nu met hun burelen in de buurt van Londen, in Engeland. Maar de havenfunctie van Londen is de afgelopen jaren sterk gedaald, en dus zitten die burelen daar niet echt meer op hun plaats.

Onderhoudswerkzaamheden brug 4 Pierre Vandammesluis zijn begonnen.

In de Zeebrugse voorhaven zijn de voorbereidingswerken gestart voor de realisatie van het windmolenpark Belwind, op 45 kilometer buiten de kust. Geen enkel Belgisch park ligt zover in zee.

In de haven van Zeebrugge is het gloednieuwe autoschip de Tirranna gedoopt Het gigantische vaartuig is eigendom van de Scandinavische rederij Wallenius Wilhelmsen, die al langer actief is in de kusthaven. De Tiranna kan 8.000 auto's vervoeren en zal ingezet worden tussen Europa en Oceanië.

De bijna tweeduizend havenarbeiders van Zeebrugge en Oostende krijgen voortaan hun praktijkopleidingen op een afzonderlijk terrein in de haven van Zeebrugge.

Cobelfret en C2C Lines kondigen aan dat ze hun diensten op Ierland grondig gaan herschikken. De containerdienst tussen Zeebrugge en Waterford/Warrenpoint wordt een roro-dienst op Dublin vanaf november.