maandag 28 december 2009

OPENINGSUREN ACV-SECRETARIATEN Zeebrugge en Oostkust tijdens de kerstperiode



Ons ACV-Transcom secretariaat te ZEEBRUGGE, Tijdokstraat 18-20, is gesloten van donderdag 24 december tem vrijdag 1 januari 2010

Het ACV Dienstencentrum OOSTKUST, H. Lybaertstraat 44, 8301 Heist is tijdens de kerstperiode geopend op :

Maandag 28 december 8u30 – 12u00 14u00 – 17u00
Dinsdag 29 december 8u30 – 12u00
Woensdag 30 december 8u30 – 12u00 14u00 – 17u00
Donderdag 31 december 8u30 – 12u00
Vrijdag 1 januari GESLOTEN

Voor dringende zaken kan u ons contacteren op onze gekende GSM-nummers

donderdag 17 december 2009

DFDS koopt Norfolkline van Maersk


A.P. Møller-Maersk heeft zijn ferrydochter Norfolkline verkocht aan DFDS. Tegelijkertijd neemt Maersk een aandeel van 31 procent in DFDS. De overeenkomst heeft een waarde van 346 miljoen euro. DFDS en Norfolkline hebben een gezamenlijke omzet van bijna 1,5 miljard euro en zetten 75 schepen in op 32 routes. Dit schrijft Nieuwsblad Transport vandaag.

In hoeverre de overname gevolgen heeft voor het netwerk van beide ferrymaatschappijen, is nog onduidelijk. De routes overlappen elkaar in Rotterdam: zowel Norfolkline als DFDS heeft een dienst op Immingham. Twee weken geleden maakte Norfolkline bekend de twee schepen in die dienst - de Maersk Vlaardingen en de Maersk Voyager - te verkopen om ze te vervangen.

Voor DFDS betekent de overname van Norfolkline een uitbreiding van het netwerk met Het Kanaal en de Ierse Zee.

De overnameprijs is verdeeld in 170 miljoen euro cash en 176 miljoen euro voor 28,8 procent van de aandelen in DFDS. Ook neemt Maersk een klein belang van Lauritzen Fonden over.

Finnlines begint dienst op Bilbao


Finnlines start in januari een ro/ro-dienst tussen het Zweedse Göteborg en de Noord-Spaanse haven Bilbao. Dit schrjft Nieuwsblad Transport vandaag. De dienst loopt ook Antwerpen aan en krijgt een doorlooptijd van drie tot vierëneenhalve dag. Finnlines kondigt ook nieuwe diensten aan tussen Kottka in Finland en Göteborg en tussen Helsinki en Göteborg. Daarmee breidt het zijn activiteiten in het ro/ro-vervoer met ongeveer 20 procent uit. Er komen twee nieuwe schepen in de vaart, de Finnpulp en de Finnmill, met elk 2.680 laadmeters.

Conflict bij SeaFrance beëindigd


Het conflict bij veerrederij SeaFrance lijkt beëindigd, nu de grootste vakbond CFDT uiteindelijk toch akkoord is gegaan met de voorstellen van een bemiddelaar. De CFDT stond er op eerst nog een stemming onder haar leden te houden, waarbij een uiterst kleine meerderheid zich achter de plannen schaarde. De voorstellen houden in dat er 482 van de ongeveer 1.600 banen verdwijnen.

Containervolumes vertonen verder herstel


Uit de jongste cijfers van de European Liner Affairs Association (ELAA) blijkt dat de containervolumes van en naar Europa verder herstel vertonen. Het meest nadrukkelijk is dat op de route tussen Azië en Europa, waar het onevenwicht op de trade enigszins verbetert door een eastbound groei. Dit meldt De Lloyd.

CMA CGM haalt deadline waarschijnlijk niet


De onderhandelingen over de financiële herstructurering van CMA CGM schieten goed op, maar de deadline van 15 december zal niet worden gehaald. Dat meldt het Franse ministerie van Economische Zaken. Het komt er eerst en vooral op aan een kredietlijn van 500 miljoen dollar te bekomen om aan de dringendste behoeften te voldoen. Dit schrijft De Lloyd.

Jacques SaadéNaar verluidt zouden de grote schuldeisers niet geneigd zijn om een inspanning te doen, aangezien de Saadé-groep weigert om de voorwaarden voor een betere governance en de tussenkomst van een andere topman in overweging te nemen.

zaterdag 12 december 2009

Recordschip CMA CGM komt vandaag naar Zeebrugge


De CMA CGM Christophe Colomb van de Franse rederij CMA CGM wordt vandaag om 10 uur in Zeebrugge verwacht. Met een capaciteit van 13.344 teu kunnen we spreken van een nieuw recordschip voor de rederij uit Marseille. Het schip is met zijn maidentrip bezig. Ze komt via Rotterdam uit Bremerhaven. Het schip wordt behandeld bij APM Terminals, omdat dit schip in de AE7 van Maersk Line vaart. CMA CGM levert een van de tien schepen uit deze Verre Oostendienst en beschikt in ruil daarvoor over een vast aantal slots.

Bouw tweede ro/pax P&O Ferries begonnen


In het Finse Rauma werd de kiel gelegd voor het tweede ro/pax-schip dat P&O Ferries door de scheepswerf STX laat bouwen. De twee schepen zijn bestemd voor de route Calais-Dover en worden met een capaciteit van 2.000 passagiers en 2.700 meter vrachtruimte de grootste veerboten op de korte Kanaalroute.

Opening brug verbindingsdok


Op 10 december 2009 werd de nieuwe brug over het Verbindingsdok officieel in gebruik genomen. De brug verbindt de terminals rond het Noordelijk Insteekdok met het zuidelijke deel van de Zeebrugse achterhaven. Dit meldt APZI. Het Zeebrugse Havenbestuur investeerde 5 miljoen euro in deze innovatie en wil hiermee haar autologistiek optimaliseren en versnellen.

Het noordelijke en zuidelijke deel van de achterhaven zijn via de weg maar liefst 12 kilometer van elkaar verwijderd. Deze brug herleidt de afstand nu tot slechts 2 kilometer. Hierdoor worden de operationele kosten en de behandelingstijden teruggedrongen. Ook worden de andere wegen binnen het havengebied ontlast. Havenklanten kunnen tegen vergoeding deze infrastructuur gebruiken. Het gaat hier niet om een openbare weg.

Deze nieuwe infrastructuur zal tevens de CO2-uitstoot in het havengebied en de omliggende gebieden verminderen. Als jaarlijks 50.000 nieuwe wagens over deze brug geshunt worden, zal dit de CO2-uitstoot met niet minder dan 75 000 kg verlagen.

(foto APZI)

Nieuwe codex voor behandeling gevaargoed


Per 1 januari 2010 treedt voor de haven van Zeebrugge een gloednieuwe “Codex voor de behandeling van gevaarlijke goederen” in voege. Met deze handleiding krijgen de havengebruikers voor het eerst een allesomvattend, algemeen referentiekader voor de behandeling van gevaargoed in de kusthaven.

De codex kan men downloaden op de website van APZI

dinsdag 8 december 2009

Sint en Piet op scheepsbezoek


Al een paar dagen op voorhand had ik bij de ACV-ombudsdienst mijn schoen gezet in de hoop Sinterklaas en Zwarte Piet te pakken te krijgen. En ja hoor, op 3 december stonden ze paraat en trotseerden het barre weer om samen met Chris Roos, inspecteur bij ITF (International Transportworkers’ Federation) een paar aangemeerde schepen te bezoeken in de haven van Zeebrugge.

Overal waren zij zeer welkom. Zwarte Piet deelde kwistig kadootjes en lekkers uit en Sinterklaas, toch een man van de wereld, maakte een praatje met de internationale bemanning.

Het viel ons op dat de meeste schepen er een zeer gemengd-internationale crew op nahouden. We ontmoetten er Filipijnen, Litouwers, Oekraïners, Russen, Grieken en zowaar een jonge Duitse stagiair die zelfs een mondje Nederlands sprak.

Zoals het vakbondsmensen betaamt, maakten wij van de gelegenheid gebruik om eens te polsen naar de loons- en arbeidsvoorwaarden van deze bemanning. Het was ons al van meetaf aan duidelijk dat de arbeidsvoorwaarden voor deze lui niet altijd even makkelijk zijn. Sommigen zijn 6 maanden tot 1 jaar weg van huis. Maar bleek nu ook dat de lonen gigantisch kunnen verschillen. Voor eenzelfde job maar op een andere boot kan je loon soms tot meer dan € 1000/maand verschillen.

Reden te meer om dit door Chris, onze ITF-inspecteur te laten vaststellen en in actie te schieten. Want dergelijke wantoestanden zoals die door bepaalde reders worden gecreëerd , moeten de wereld uit geholpen worden.

En de Sint en Piet, die komen volgend jaar weer terug. Maar alleen naar de brave reders. Want de stoute reders die moeten eerst de arbeids- en loonsvoorwaarden voor hun bemanning verbeteren.

(tekst: Nancy Demeulenaere)

vrijdag 4 december 2009

ITF dockers delegatie maakt kennis met de leiding van PSA in Singapore.


Het bedrijf was vertegenwoordigd door mevrouw Caroline Lim, ceo HRM World en lid van de Raad van Bestuur PSA International. ACV transcom was vertegenwoordigd door Michel Claes, Algemeen sectorverantwoordelijke water en coördinator van de containerbehandeling.

De bijeenkomst stond in het teken van de GNT networking die de vakbonden van de verschillende landen in PSA dichter bij elkaar moet brengen. We namen kennis van de krachtlijnen die het bedrijf in de toekomst wil uitzetten en de vakbonden namen hun standpunten in. Belangrijk is de boodschap van een transparante communicatie en samenwerking tussen bedrijf en vakbonden, met respect voor de locale structuren. PSA voelt zich niet geroepen om eenzijdig haar wil op te dringen.

Caroline Lim stelde een samenwerkingsmodel voor tussen werknemers en bedrijf , gekend onder de naam “FISH”. Daarin wordt onderstreept dat de werknemer zich goed in zijn vel moet voelen om goede prestaties af te leveren. Een aantal van deze “tools” werden in een presentatie uit de doeken gedaan.

Met een bezoek aan de nieuwste terminal, de opleidingsafdeling, het planbord en controlekamer werd de eerste ronde afgerond. Nu kan het belangrijke werk van samenwerking en vakbondsplanning beginnen. Graag Uw mening hierover.

De GNT werking is eveneens van toepassing op
DP World, APM en Hutchinson-Whoampoa

Directie Sea Park stopt procedure Wet Renault: een Sinterklaas geschenk ?


In een bijzondere ondernemingsraad op donderdag 3 december 2009 heeft de directie van Sea Park te kennen gegeven de huidige procedure Wet Renault stop te zetten.

In de officiële mededeling staat:
“Sinds de laatste vergadering van 24/11/2009 heeft de directie uitvoerig de overblijvende klanten na het vertrek van CNH geconsulteerd. Sea Park heeft met deze overblijvende klanten geen langdurige contracten.”
“De bestaande klanten hebben hun vertrouwen in Sea Park uitvoerig bevestigd, getuige de extra order op de AGCO-balers die deze week werd binnengehaald. Toekomstige klant Komatsu heeft bevestigd het vertrouwen in Sea Park te behouden en mogelijk zelfs opportuniteiten te zien in het wegvallen van CNH als klant binnen Sea Park.”

“Gezien het bevestigde vertrouwen van de bestaande klanten in Sea Park en de potentiële nieuwe klanten in de markt hoopt de directie op middellange termijn opnieuw voldoende volumes High & Heavy via Sea Park te kunnen behandelen om tewerkstelling te garanderen.”

Voor de 13 havenarbeiders van het aanvullend contingent meent de directie een oplossing gevonden te hebben om hen in dienst te houden. Op korte termijn zouden een aantal arbeiders (4) bij zusterbedrijf Sea Tech NV tewerkgesteld kunnen worden doordat dit bedrijf het onderhoudscontract heeft verworven voor Cobelfret Trailers NV.

Daarnaast onderzoekt de directie de mogelijkheden om het onderhoud en de checking voor Cobelfret Containers NV te kunnen uitvoeren. De directie ziet ook arbeidskansen in het onderhoud en de checking op het “line equipment” (maffi’ s, schragen,..) van de rederij Cobelfret Ferries NV.

Tenslotte heeft de directie ook de wens uitgesproken dat het personeel het werken in een 2-ploegenstelsel hervat, conform de afgesloten bedrijfscao.

Of het personeel deze mededeling als een vroegtijdig Sinterklaasgeschenk zal beschouwen, zal blijken na de personeelsvergadering op vrijdag 04/12/2009 om 14 u.

donderdag 3 december 2009

Economische groei in de haven van Zeebrugge levert geen extra tewerkstelling op.


Na een periode van dalende volumes kan de haven van Zeebrugge eindelijk nog eens uitpakken met goed nieuws. Volgens “De Lloyd” is Zeebrugge de eerste Europese haven die weer aanknoopt met groei. Met een volume van 32.5 miljoen ton over een periode van 9 maanden in 2009, is Zeebrugge de enige Noord-Europese haven die een positief resultaat kan voorleggen. Deze groei, een stijging van 1.5% tegenover dezelfde periode vorig jaar, weerspiegelt zich vooral in de gas- en containersector.

De containertrafiek groeide in de eerste negen maanden met 10.6%, hetgeen in schril contrast staat met de haven van Antwerpen waar de containersector zware klappen kreeg.

De vloeibare bulk is met een stijging van 32.6% de best scorende sector ; hoofdzakelijk dankzij de groei van de aanvoer van LNG.

Anders is het gesteld met de rorosector. Daar werd een terugval van 33.8% vastgesteld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de autotrafiek leed zware verliezen: een daling van 45% t.o.v. de volumes van 2008.

MAAR…

Naar tewerkstelling toe, levert deze economische groei niet hetzelfde positieve resultaat op. De graad van tewerkstelling is in grote mate sectorgebonden. De behandeling van vloeibare bulk is, in tegenstelling tot roroactiviteiten, weinig arbeidsintensief. Voor de eerste drie kwartalen van 2009 werden door havenarbeiders 25.85% minder shiften gepresteerd dan tijdens dezelfde periode in 2008. Als dan uit de cijfers van 2008 blijkt dat 70.26% van alle uitgevoerde taken in de haven van Zeebrugge gepresteerd werden in de rorosector, dan mag men besluiten dat een heropleving van de tewerkstelling in de haven van Zeebrugge vooral gekoppeld is aan een herstel van de groei in de rorosector en meer specifiek in de autobranche.

In tijden van economische recessie blijkt nog maar eens dat diversiteit van sectoren in een haven de impact van de crisis op o.a. tewerkstelling kan beperken.