vrijdag 23 april 2010

Toch samenwerking APM en SIPG?

Shanghai International Port Group heeft zijn voorstel om een aandeel in APMT Zeebrugge te nemen, 25 %, terug op tafel gelegd. Dit idee was in de herfst van vorig jaar in de koelkast geplaatst wegens de economische crisis.

Eerste Zespri kiwi’s maandag 26 april

Op maandag 26 april wordt bij BNFW het Zespri kiwiseizoen gestart. Het vrachtschip MV Lady Rosebay komt maandag aan in de haven van Zeebrugge. Ze brengt de eerste pallets GREEN en GOLD kiwifruit naar Europa. Het schip komt een week eerder dan verleden jaar aan.

Zeebrugse ferry’s brengen gestrande passagiers naar huis

De afgelopen dagen hebben de Zeebrugse ferrydiensten een tandje bijgestoken om gestrande passagiers ten gevolge van de vulkaanascrisis naar huis in Groot-Brittannië te brengen. Dit schrijft APZI.

Passagiers komen namelijk dezer dagen in groten getale aan in Zeebrugge, na een reis met de trein of de bus in Europa, met de bedoeling om vanuit de kusthaven een ferry te nemen richting Groot-Brittannië.

De rederij P&O Ferries die dagelijks met vracht en passagiers naar Hull/Engeland vaart, vervoert naar verluidt ongeveer 30 % meer passagiers.

Ook de ferrydienst van Norfolkline naar Rosyth/Edinburgh in Schotland vervoert dezer dagen 35 % meer passagiers. Op deze ferry wordt onder meer de bioscoopzaal gebruikt om passagiers van een zitplaats te voorzien.

Omgekeerd komen ook passagiers vanuit Groot-Brittannië naar Zeebrugge om hun terugreis verder te zetten op het Europese continent.

Antwerpen verliest contract aan Vlissingen

In de havencommissie van de Antwerpse gemeenteraad is bevestigd dat de Scheldehaven opnieuw een zware klap in het conventionele stukgoedverkeer krijgt. De Braziliaanse woudproductengroep Fibria, ontstaan uit de fusie van Aracruz en Votorantim Celulose e Papel, verhuist de import van Braziliaanse pulp naar Vlissingen. Dit schrijft NT.

Dit verkeer is op jaarbasis goed voor een volume van 600.000 tot 750.000 ton en wordt aangevoerd door grote conbulkers van Saga Forest Carriers. Zij gingen op de Antwerpse Linkeroever lossen bij Europort (ex-Westerlund), maar zullen vanaf eind mei bij Verbrugge Scaldia Terminals in Vlissingen afmeren.

Havendelegatie uit Estland op bezoek

Een 18-koppige delegatie van de Estse havens Talinn en Sillamae zal op dinsdag 4 mei een bezoek brengen aan de haven van Zeebrugge. Ze zullen een rondleiding krijgen aan de haveninstallaties en kennis kunnen maken met de Zeebrugse havensector.

woensdag 21 april 2010

Zeebrugse goederenoverslag groeit met kwart in eerste kwartaal

De haven van Zeebrugge behandelde gedurende de eerste drie maanden van 2010 een totaal goederenvolume van 11,9 miljoen ton. Dit betekent een groei van 25,3 % in vergelijking met het eerste kwartaal van crisisjaar 2009. Lees verder op de website van APZI

Maersk: Rotterdam en Bremerhaven de beste

Rotterdam en Bremerhaven zijn de best presterende havens in Noordwest-Europa. Dit schrijft NT. Hamburg, Antwerpen en Le Havre zijn minder productief of duurder. Met name Hamburg prijst zich uit de markt, omdat het beide is. Dat zei Maersk Line-topman Morten Engelstoft vorige week op een bijeenkomst van de Verein Bremer Spediteure.

De havenkosten zijn goed voor 28 procent van de totale aanloopkosten voor een rederij, aldus Engelstoft in de Britse vakkrant.

Overigens prijst de Maersk-topman vooral het zusterbedrijf APM Terminals, die de schepen van Maersk Line in Rotterdam en Bremerhaven behandelt.

CKYH wordt groene alliantie

De vier rederijen Cosco, "K" Line, Yangming en Hanjin hebben tijdens een bijeenkomst in het Chinese Zhenjiang besloten om hun samenwerking voortaan de naam 'CKYH - The Green Alliance' te geven. Het Aziatische rederskwartet komt jaarlijks samen en geeft achteraf traditioneel een verklaring vrij waarin de rederijen hun voornemen bevestigen om nauwer samen te werken. Dit schrijft NT.

Met de keuze van de naam 'Green Alliance' wil CKYH bewijzen dat milieuzorg voor de partners een belangrijk thema is. De vier rederijen schakelden al over op 'super slow steaming' en kondigen ook plannen aan om de uitstoot van de schepen te beperken.

CKYH biedt op de oost/west-routes momenteel 26 gezamenlijke diensten. Dat zijn er zeventien op de Pacific (waarvan twaalf naar de Amerikaanse westkust en de andere vijf naar de oostkust), acht tussen Europa en het Verre Oosten (waarvan vijf naar Noord-Europa) en tenslotte een trans-Atlantische dienst (in samenwerking met Evergreen).

Chinese export piekt opnieuw

In het eerste kwartaal hebben alle Chinese containerhavens samen 31,87 miljoen teu behandeld. Dat is niet alleen 22,1 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2009, maar ook meer dan de 29 miljoen teu uit 2008.

Dat het Chinese containerverkeer een nieuw recordniveau bereikt, is uiteraard goed nieuws voor de lijnvaart. De economische groei van de Verenigde Staten en Europa blijft echter ver achter. Ook dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de grootste containerhavens.

Transfennica vaart van Bilbao naar Tilbury

Transfennica heeft besloten om een directe wekelijkse afvaart van Bilbao naar Tilbury aan de Iberia service toe te voegen. Een aantal relaties vroeg naar deze mogelijkheid en om de markt tegemoet te komen heeft men tot deze uitbreiding besloten. Vanaf 7 mei zal de vrijdag afvaart uit Bilbao koers zetten richting Tilbury waar de schepen op zondag om 14.00 uur aankomen. Daarna gaan de schepen richting Zeebrugge. Dit schrijft SSS.

De directe verbinding tussen Bilbao en Tilbury heeft veel voordelen. Met name gezien het feit dat de export naar de UK zich concentreert op de laatste dagen van de week, stelt vervoerders in staat om in een onbegeleide structuur efficiënter te werken. Een groot deel van de lading die op donderdag en vrijdag wordt opgehaald in Spanje kan al maandagmorgen in heel Engeland en Schotland worden gelost. De service is ook zeer geschikt voor lange, brede en zware lading en gevaarlijke stoffen.

Dhr. Michael van den Heuvel, Directeur van Transfennica, licht toe: "De 48-urige werkweek is in toenemende mate een probleem voor internationale transportbedrijven. Hoe langer de afstand, hoe groter het verlies aan productiviteit. Onze dienst biedt vervoerders een veel betere mogelijkheid hun productiviteit beter te managen omdat ze over lange afstand onbegeleid kunnen verschepen. Terwijl een trailer, op zee, naar de bestemming onderweg is, kunnen trekkers en chauffeurs ander werk doen".

vrijdag 16 april 2010

Gent

Ook de haven van Gent deed het beter in de eerste drie maanden van 2010. Er werd 27,5% meer goederenoverslag geregistreerd dan in dezelfde periode van 2009. De goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart zijn samen goed voor ruim 11 miljoen ton. De positieve ontwikkeling die eind 2009 werd ingezet duurde de voorbije maanden voort. Opmerkelijk is de stijging van de export van goederen.

Is Antwerpen containerdip teboven?

De containertrafiek in de haven van Antwerpen benaderde in het eerste kwartaal van dit jaar bijna het niveau van 2008. Daar staat tegenover dat het aandeel van het traditionele stukgoed nog steeds verder afkalft. In maart 2010 werd in Antwerpen 46% minder stukgoed overgeslagen dan in maart 2008. Dit schrijf Schuttevaer.

Eddy Bruyninckx noemde tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers Antwerpen ‘een haven met twee snelheden'. De teruggang in het stukgoed wijt hij niet aan de crisis alleen, maar is ook van structurele aard: de strenge arbeidsreglementering gaat ten koste van de flexibiliteit en dat maakt de overslag van stukgoed (ijzer en staal, fruit, woudproducten, enzovoorts) te duur; de hogere productiviteit van de havenarbeiders ten spijt. Hierdoor wordt marktaandeel verloren aan omringende havens.

De havenwerkgevers en de vakbonden voeren onderhandelingen om de negatieve trend om te buigen. Maar de bereidheid om in te leveren op de samenstelling van de ploegen en de arbeidstijd zijn nagenoeg nihil bij de werknemers.

Naast de groeiende containerstroom zijn er in Antwerpen nog andere tekenen van herstel. Zo noteerde het dokloodsen en bootmannenbedrijf Brabo in het eerste kwartaal 9% meer opdrachten voor dokloodsen. Op bootmannen werd 8% vaker een beroep gedaan. Maar in beide gevallen gold het vooral containerschepen.

Meer oveslag in Rotterdam

De overslag in de haven van Rotterdam is in het eerste kwartaal van 2010 met 14 procent gestegen tot 107 miljoen ton. Daarmee scoort Rotterdam alweer beter dan over de eerste drie maanden van het recordjaar 2008, toen er 105 miljoen ton aan goederen werd behandeld.

Het herstel deed zich in vrijwel alle goederensoorten voor, behalve agribulk en kolen. De stijging was het grootst in de ijzererts en schroot (+77 procent), oplopend met de toenemende benutting van de hoogovens in Europa.

De toename in de containeroverslag nam in gewicht met 20 procent toe tot 22 miljoen ton, en in aantallen met 16 procent tot 2,6 miljoen teu.

PSA HNN ruimt plaats voor PSA Antwerp

De naam Hesse-Noord Natie ging gisteren op 15 april definitief de geschiedenisboeken in. Op die dag doopte PSA zijn Antwerpse dochter om tot PSA Antwerp. De Singaporese goederenbehandelaar wil daarmee zijn engagement voor de Scheldehaven in de verf zetten. Dit schrijft De Lloyd.

HNN is het vlaggenschip van de groep buiten Singapore. PSA nam het bedrijf acht jaar geleden over. "Aan het begin van dit nieuwe decennium bevestigen we nogmaals ons engagement om van Antwerpen Your Portal to Europe te maken. ", zegt de groep in een communiqué.

Qatar heeft 740 miljoen Euro klaar voor CMA CGM

In de Engelstalige maritieme pers wordt geschreven dat een investeringsgroep uit Qatar, Qatar Investment Authority, 1 miljard dollar wil investeren, in de vorm van garanties, in CMA CGM.

CMA CGM wenst niet te reageren. Een akkoord tussen de partijen wordt tegen volgende zomer verwacht.

donderdag 15 april 2010

ACV organiseert infoavond over EINDELOOPBAAN

Hebt u interesse in de pensioenreglementering of hoe de toekomst eruit ziet voor brugpensioenen en pensioenen?

Dan wordt U uitgenodigd op dinsdag 20 april 2010 om 19u30, CM-lokaal - Stadhuisstraat 32, 8301 Knokke-Heist

Gastsprekers:
• Niko Gobbin, adj. directeur kenniscentrum CD&V:
Hoe ziet de toekomst eruit voor brugpensioenen en pensioenen?

• Luc Van Brugge, diensthoofd pensioendienst CM: De pensioenreglementering

Organisatie ACV-bestuur Knokke-Heist

woensdag 14 april 2010

Transfennica verlaagt capaciteit op Bilbao

De shortsea-operator Transfennica heeft beslist om het aanbod op de lijnen vanuit Zeebrugge aan te passen en de capaciteit op de verbinding met Bilbao te verlagen.

Vanaf volgend week wordt vanuit Zeebrugge naar Bilbao in plaats van vijf vertrekken drie vertrekken per week aangeboden. In omgekeerde richting zullen vier vertrekken per week worden aangeboden.

Cobelfret verlaat Ipswich

Cobelfret zet een punt achter de dienst die de Belgische kusthaven verbindt met Ipswich. De door Cobelfret verscheepte ladingen op de route naar Ipswich worden overgeheveld naar de diensten van de Belgische rederij van en naar Purfleet en Killingholme.

zaterdag 10 april 2010

Maritieme Info m.b.t. de haven van Zeebrugge

Haven Info:
Een oude bekende: ZEDIS
Op deze webpagina vind je linksboven linken naar de schepen die in de haven liggen, verwacht zijn of reeds vertrokken zijn. Inloggen is niet nodig.

Marine Traffic Havenfiche.
O.a. met grafieken en informatie over de schepen die in de haven liggen.

AIS Info:
Ship-Hunters
Webpagina is heel duidelijk opgesteld. Voor een overzichtsfoto van de schepen die in de haven zijn klik hier.

MarineTraffic Scheepskaart
Voor meer gegevens over de namen van de schepen moet je enkel met de schermaanwijzer over het schip gaan (groene, blauwe ruitjes etc...)

Samskip start dienst tussen Zeebrugge en Teesport

Vanaf week 15 start Samskip Multimodal Container Logistics een wekelijkse dienst tussen Zeebrugge (België) en Teesport (UK). Dit schrijft APZI.

Het schip meert af in Zeebrugge op vrijdagavond en vertrekt vanuit Teesport op zondagnamiddag. Op maandag meert het schip opnieuw aan in Zeebrugge.

Samskip biedt voorlopig diensten aan tussen Rotterdam en de havens Tilbury, Hull and Grangemouth. "De nieuwe dienst is een waardevolle uitbreiding op de bestaande diensten van en naar de UK" volgens Diederick Blom, Directeur bij Samskip Multimodal Container Logistics. De haven van teesport is centraal gelegen tussen de havens Grangemouth en Hull.

Met de nieuwe dienst heeft Samskip de ambitie de UK beter te bedienen en hun positie in België, Noord-Frankrijk en Zuid-Duitsland verder te verstevigen.

Cruiseseizoen gestart

Ongeveer 60 cruiseschepen meren af tijdens het cruiseseizoen 2010 in Zeebrugge. Zeebrugge is hiermee veruit de koploper van de Vlaamse havens. Dit schrijft APZI.

Jaar na jaar stijgt het aantal cruiseschepen die Zeebrugge op hun vaarschema zetten. De kusthaven is dan ook bijzonder attractief zowel voor de cruiserederijen als voor de passagiers. De rederijen kiezen graag voor Zeebrugge omwille van de snelle en gemakkelijke nautische aanloop. Cruisepassagiers kunnen vanuit Zeebrugge landexcursies ondernemen naar het middeleeuwse stadscentrum van Brugge maar ook naar andere steden als Gent, Antwerpen en Brussel.

De volledige lijst van de cruiseschepen die dit en volgende jaren in Zeebrugge verwacht worden, kan hieronder gedownload worden.

Zeebrugge heeft permanente vertegenwoordiger in India

De haven van Zeebrugge heeft vanaf nu een permanente vertegenwoordiger in India. Sven De Wachter moet de haven promoten vanuit Pune, de industriële hoofdstad van India. De Wachter komt uit de automobielindustrie, een belangrijke sector voor de haven van Zeebrugge. India wint immers almaar aan belang als autobouwer. De stad Pune is het centrum van de automobielindustrie in India.

Meer containerschepen voor meer lading

Het aantal nieuwe containerschepen dat deze maanden in de vaart komt, is veel hoger dan vorig jaar. Alleen al in april worden 150.000 nieuwe slots aan de vloot toegevoegd. Dat blijkt uit cijfers van AXS-Alphaliner. Dit schrijft De Lloyd.

Volgens deze Franse databank zal de containervloot dit jaar een nettogroei van 9,6% kennen. Op basis van de nieuwe prognoses van de World Trade Organisation voorspellen de Fransen dat het ladingaanbod in de lijnvaart dit jaar meer dan 10% zal toenemen.

zaterdag 3 april 2010

SHIP-project duurt tien jaar

MBZ investeert dit jaar 100 miljoen euro in haveninfrastructuur en wil snel werk maken van het SHIP-project. Dat voorziet in het vervangen van de Visart-sluis door een brede vaargeul, het dempen van twee oude dokken en de aanleg van een nieuwe zeesluis ter hoogte van de kaai van de "Cokes Frabriek".

Dankzij die ingreep maakt Zeebrugge zijn voorhaven een stukje groter. Er komt dus een beperkte open getijzone, waarrond MBZ 118 ha bedrijfsterreinen ter beschikking zal kunnen stellen. Spoor- en lokaal verkeer zullen via een brug over de 85 m brede vaargeul geleid worden, weg- en tramverkeer via een tunnel eronder.

Net voor het Verbindingsdok komt een nieuwe zeesluis van 40 x 310 m, waardoor de toegang tot de achterhaven ontdubbeld wordt. Het Boudewijnkanaal wordt ten zuiden van de nieuwe sluis en het Verbindingsdok verbreed tot 200 meter.

De eerste fase van de werken moeten al starten in 2013; de tweede fase in 2019 en alles moet klaar zijn in 2022. Kostprijs: 478 miljoen Euro.

Coens verwacht dat het bouwproject voor de nieuwe sluis klaar moet zijn tegen 2022, en hij is ervan overtuigd dat het enorme prijskaartje geen probleem zal vormen. ‘De gesprekken met de Vlaamse overheid zijn begonnen', zegt Coens. ‘Maar met een regering die op één avond beslist om 5miljard uit te trekken voor de mobiliteit in Antwerpen, moet dat lukken.'

Meer info over het SHIP project vind je hier.

Flanders Port Area zwaar ziek

Flanders Port Area is zwaar ziek en dringend aan reanimatie toe. Dat heeft Erna Vienne gezegd op de lentereceptie van APZI, de koepelorganisatie van de privésector in Zeebrugge. De voorzitster pleitte voor het nauwer aanhalen van de banden tussen de Vlaamse havens. Dit schrijft De Lloyd.

Vienne: "De samenwerking tussen sommige Vlaamse havens lijkt wel tien jaar teruggedraaid. De crisis zal niet vreemd zijn aan de neiging zich terug te trekken achter de eigen stellingen. Nochtans blijft een gemeenschappelijke, goed overlegde opstelling van de Vlaamse havens een noodzaak om hun toekomst te verzekeren".

Prins Filip terug naar Frankrijk

De "Norman Spirit" is tijdelijk ingezet op de Dover - Boulogne dienst. Ze vervangt daar de Norman Bridge die op haar beurt de Norman Arrow vervangt die eerder deze week schade opliep na een aanvaring met een dolfijn.

Sociale onrust bij ECT Rotterdam

Werknemers van het containeroverslagbedrijf ECT hebben hun eerste acties gevoerd in de Rotterdamse haven. Zowel vrijdag als zaterdagochtend zijn er korte werkonderbrekingen geweest. ECT zegt niet veel schade van de acties te hebben ondervonden. Dit schrijft Nieuwsblad Transport.

De werkonderbrekingen volgden op het aflopen van een ultimatum van FNV Bondgenoten op 1 april. Onderhandelaar Niek Stam van vakbond FNV Bondgenoten sprak zaterdag van 'verrassingsaanvallen'. Onderhandelingen met ECT over een nieuwe cao voor de ongeveer 2.200 medewerkers zijn vastgelopen.

Naar verwachting zullen de komende dagen meer werkonderbrekingen plaatsvinden. Het actiecomité van FNV Bondgenoten komt dinsdagavond bijeen om te bepalen of de acties worden opgevoerd.

ECT, dat staat voor Europe Container Terminals, is het grootste containeroverslagbedrijf in de haven van Rotterdam. Containers worden er 24 uur per dag gelost. De onderneming is eigendom van het Hongkongse conglomeraat Hutchison Whampoa, dat ook elders in de wereld grote belangen in havens heeft.

FNV Bondgenoten heeft bij ECT voor een nieuwe cao een eisenpakket neergelegd waar het bedrijf niet op in wil gaan. De bond eist onder meer een cao die de arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers bij overslagbedrijven gelijk trekt. Daarnaast wil FNV een betere pensioenregeling, meer loon en inspraak in zaken als veiligheid en scholing.

ECT heeft naar eigen zeggen niet veel schade van de acties te hebben ondervonden omdat het erin zou zijn geslaagd de ontstane vertragingen bij het laden en lossen van schepen in te halen. 'Het gaat nu vooral om imagoschade', aldus een woordvoerder.

Eventuele werkonderbrekingen bij ECT zullen plaatsvinden als er schepen voor de kant liggen en als de Paasdagen voorbij zijn. Dat zegt bestuurder Niek Stam van FNV Bondgenoten vandaag tegen het ANP.

Acties op kleinere schaal zijn morgen en vrijdag niet uitgesloten, zegt bestuurder Albert van Damme van CNV Bedrijvenbond.

ECT-directeur Jan Westerhoud wacht af. 'We zullen zien wat er gebeurt'. Hij vreest voor grote imagoschade als de boel inderdaad plat gaat. 'Als het lang gaat duren, kan het niet zonder schade blijven'.

Begin van herstel economie?

De haven van Antwerpen is het jaar 2010 goed begonnen. 'De Antwerpse haven pikt opnieuw aan met de volumes van begin 2008. De voorlopige cijfers over het eerste kwartaal komen heel dicht in de buurt van die uit dezelfde periode twee jaar geleden', aldus directeur Eddy Bruyninckx van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

De containerschepen vanuit Azië naar Rotterdam zitten ‘tjokvol'. Met name de import van elektronica en supermarktproducten zit sterk in de lift. Eerder deze week liet ook presidentdirecteur Hans Smits van Het havenbedrijf Rotterdam weten dat het herstel in de containeroverslag de eerste maanden van het jaar sterk heeft doorgezet.

Dat herstel volgt op een desastreus 2009, waarin Antwerpen ruim 15 procent van zijn containerlading kwijtraakte en Rotterdam bijna 10 procent.

Sterk volumeverlies bij Europese havens

Uit eigen statistieken van ESPO blijkt dat de leden van de Europese havenorganisatie vorig jaar samen 1,79 miljard ton goederen behandelen. Dat is bijna 12% minder dan in 2008, toen de rapporterende havens nog goed waren voor een volume van meer dan 2 miljard ton. Dit schrijft De Lloyd.

Aan de statistieken van ESPO verlenen 52 Europese havens hun medewerking, maar negen hebben nog geen cijfers gerapporteerd voor 2009.

Het zwaarst getroffen is de sector van de droge bulk, waar een verlies van 24,1% het volume herleidde tot 313,77 miljoen ton. Het stukgoed verloor 13,2% en kwam uit op 773,19 miljoen ton. Het vloeibare massagoed hield nog het best stand met een volume van 707,73 miljoen ton (-3,4%).

Los Angeles test electrische tugmasters

In de haven van Los Angeles worden elektrische tugmasters getest. Na 6 uur opladen kan er, afhankelijk van de belasting, tussen de 80 en 150 km mee worden gereden. De maximum snelheid bedraagt 40 km per uur. De tugmasters kosten in de VS 200.000 US Dollar wat daar het dubbel is van een dieselmotor aangedreven tugmaster. De elektrische tugmasters hebben wel minder onderhoud nodig dan de diesels wat de hogere kostprijs op termijn compenseert. De eerste indrukken van de havenarbeiders die de tugmasters testten, waren positief.

CMA CGM schip aan de ketting in Rotterdam

Het containerschip CMA CGM Mimosa werd in Rotterdam aan de ketting gelegd. De reden daarvoor is een dispuut met de firma Petroval over de kwaliteit van een vroeger geleverde partij bunkerolie. CMA CGM weigerde die factuur te betalen.

De CMA CGM Mimosa arriveerde dinsdagmiddag in Rotterdam.Volgens de Franse rederij werd er intussen een bankwaarborg verstrekt, zodat het schip Rotterdam kan verlaten.

Maersk beboet lading die niet opdaagt

MaerskLine wil het probleem van overboekte schepen aanpakken door een vergoeding aan te rekenen voor containers die niet tijdig voor de geboekte afvaart op de terminal aangeleverd worden. Omgekeerd willen de Denen hetzelfde bedrag als korting geven voor lading die op de kade blijft staan.

CMA CGM verkoopt schepen

De in geldnood verkerende Franse rederij CMA CGM heeft 105 miljoen dollar gekregen voor drie containerschepen van 6.700 teu schrijft NT. De negen jaar oude CMA CGM Ravel, Bizet en Debussy werden voor een bedrag van telkens 35 miljoen dollar verkocht aan de Griekse reder Embiricos.

De verkoop van de schepen betekent niet dat de Fransen het trio laat gaan. Deze tonnage wordt immers ingezet tussen het Middellandse Zeegebied en het Verre Oosten. CMA CGM zal de drie schepen voor een periode van minstens drie jaar charteren van Embiricos aan een tarief van 25.000 dollar per dag.

De schepen zijn voor de haven van Zeebrugge geen onbekenden.

Safmarine en Maersk hervatten Indiadienst

De zusterrederijen Maersk Line en Safmarine hervatten de ME3 dienst tussen het Middellandse Zeegebied en India. Dat heeft ook gevolgen voor de ME1 tussen Noord-Europa, het Midden-Oosten en India. Die ME1 gaat nu opnieuw Aqaba direct aanlopen. Dit schrijft Nieuwsblad Transport.

In oktober vorig jaar besloten Maersk en Safmarine om de ME3 tijdelijk stop te zetten en dat op te vangen met extra aanlopen van de ME1 in Gioia Tauro en Port Said.

De nieuwe ME3 zal de Turkse haven Ambarli (Istanboel), Gioia Tauro en Port Said met Jebel Ali, Pipavav, Nhava Sheva en Salalah verbinden. De eerste afvaart is voorzien voor 11 april uit India met de 3.604 teu grote Nedlloyd Asia.

In de ME1 worden de aanlopen van Gioia Tauro en Port Said geschrapt ten voordele van Algeciras en Aqaba. De dienst wordt verzekerd door zeven schepen met een capaciteit van 6.478 tot 6.788 teu die in Felixstowe, Zeebrugge, Bremerhaven en Rotterdam laden voor Aqaba, Jeddah, Jebel Ali, Nhava Sheva en Pipavav.