dinsdag 27 juli 2010

Havenarbeiders in Harwich dreigen met staking

Arbeiders in de Britse haven Harwich hebben voor aanstaande donderdag en vervolgens ook op dinsdag 10 augustus een 24-uursstaking aangekondigd. De eerste staking zou donderdag om 19.00 uur beginnen.

Volgens de vakbond RMT hebben de havenarbeiders vorig jaar genoegen moeten nemen met een bevriezing van hun lonen 'en ligt er voor dit jaar een volstrekt onaanvaardbaar voorstel op tafel.'

Algemeen secretaris Bob Crow van de RMT: 'Onze leden zijn niet bereid om rustig achterover te zitten en te kijken hoe hun levensstandaard verder terugloopt.' De bond blijft nog wel in onderhandeling met de directie over een mogelijke oplossing om de staking op het laatste moment te vermijden.

(bron: De Lloyd en NT)

Bremerhaven exporteert meer voertuigen

De exportstroom van voertuigen via Bremerhaven is in het eerste semester toegenomen tot 564.000 eenheden. Daarmee is die trafiek in de Duitse autohaven met maar liefst 78% gegroeid in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

DFDS verlegt veerdienst Vlaardingen naar Immingham

DFDS Seaways wijzigt de van Norfolkline overgenomen dienst tussen Vlaardingen en Killingholme. Vanaf 1 augustus zal die ro/ro-dienst een andere Humberhaven aanlopen, namelijk Immingham. DFDS heeft daar een eigen terminal.

CMA CGM vestigt hoop op nieuw uitstel

CMA CGM onderhandelde afgelopen weekend met mogelijke investeerders om een oplossing te vinden voor zijn schuldprobleem. De rederij had tot 26 juli de tijd om de handelsrechtbank van Marseille een herkapitaliseringsplan voor te leggen. Volgens de Franse pers zou de rederij een nieuw uitstel verkrijgen om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen.

CMACMA CGM, dat een schuldenberg van 6,1 mrd USD torst, ziet zijn activiteiten dit jaar fors opveren, met als gevolg dat de rederij in de eerste plaats tijd tracht te winnen.

Extra maatregelen voor natuurcompensatie achterhaven Zeebrugge

Om de verdere uitbreiding van de achterhaven van Zeebrugge mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat de natuur die wordt ingenomen voor havenactiviteiten, elders wordt gecompenseerd. De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams Minister Hilde CREVITS en Vlaams Minister Joke SCHAUVLIEGE maatregelen goedgekeurd om de aankoop en de inrichting van gronden in en om de achterhaven te bespoedigen. Zo kunnen de natuurcompensaties tijdig worden uitgevoerd met oog voor de landbouwactiviteiten in dit gebied. Lees verder op de website van APZI.

CMA CGM neemt Amerigo Vespucci in de vaart

De Koreaanse scheepsbouwer Daewoo heeft donderdag de CMA CGM Amerigo Vespucci afgeleverd aan de Franse rederij. De Vespucci is het tweede uit een serie van acht schepen van 13.830 teu, waarvan de eerste, de Christoph Colomb, eind vorig jaar in de vaart werd genomen.

De onder Franse vlag varende Amerigo Vespucci wordt ingezet in de FAL 5-dienst tussen het Verre Oosten en Noordwest-Europa. De eerste afvaart is op 31 juli. In Europa loopt het schip Le Havre, Hamburg, Rotterdam en Zeebrugge aan.
(bron: NT)

NOL bestelt tien schepen voor APL

Neptune Orient Lines (NOL) uit Singapore heeft bij de Zuid-Koreaanse scheepswerf Daewoo tien postpanamaxschepen van 8.400 teu besteld. Ze worden in 2013 en 2014 opgeleverd en zullen voor de NOL-dochter APL varen. Lees hier verder.

Alle schepen van meer dan 5.000 teu in dienst

De opgelegde containervloot blijft week na week slinken. Volgens de Franse databank Alphaliner zijn alle schepen met een capaciteit van meer dan 5.000 teu intussen weer in de vaart. Maersk, Hanjin en Zim zijn de enige drie rederijen die nog eigen werkloze tonnage kunnen reactiveren.
(bron: NT)

Cosco staat op uitdieping Elbe

Cosco zal minder lading via de haven van Hamburg afwikkelen als de Elbe niet wordt uitgediept. Daarmee dreigde de topman Wei Jiafu van de rederij afgelopen weekeinde op een bijeenkomst in Xian met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Chinese regeringsleider Wen Jiabao. Zonder uitdieping is Hamburg niet geschikt voor de steeds grotere schepen die Cosco in de vaart neemt, berichten Duitse media.

(bron: NT)

Merknamen Norfolkline en Tor Line verdwijnen

Nadat de Europese Commissie op 18 juni de overname van Norfolkline door DFDS had goedgekeurd, werd de transactie gisteren officieel afgerond en kan de integratie van de nieuwe aanwinst binnen de Deense DFDS groep beginnen. Lees hier verder.

donderdag 22 juli 2010

Nieuwe kranen van 129,79 meter hoog komen in Zeebrugge's gezichtsveld

De kranen worden vanuit het Chinese Shanghai aan boord van het gespecialiseerde schip “Zhen Hua 24” aangevoerd en zijn bestemd voor de in aanbouw zijnde nieuwe PSA-containerterminal aan de noordkaai van het Albert II-dok in de westelijke voorhaven. Deze nieuwe terminal zal vanaf eind dit jaar onder de naam Zeebrugge International Port (ZIP) worden uitgebaat.De vier aangevoerde kranen werden gebouwd door de grootste containerkraanconstructeur ter wereld, Zhen Hua Port Machinery Company (ZPMC).

Dat het hier de allergrootste containerkranen ter wereld betreft, moeten enkele cijfers aantonen. Als de voorbalk in opgeheven stand staat zijn de kranen 129,79 meter hoog. De voorbalk is 69,6 meter lang, de achterbalk is 44,6 meter lang. De kranen kunnen tot 26 rijen aan dek gestapelde containers aan. Ze zijn van het ‘dual-hoist’-concept, waarbij twee 40’ containers of vier 20’ containers tegelijkertijd kunnen worden opgetild. De kranen hebben een maximaal hefvermogen onder de spreader van 80 ton. Ze kunnen een container tot 42 meter boven het kaaivlak optillen. De kraandrijver zit in zijn cabine 50 meter boven de grond. De loopkat op de kraan is van het kabelgetrokken type.Eén kraan weegt 2086 ton.

De kranen werden oorspronkelijk gebouwd voor een terminal in Singapore. Maar door de hoogdringendheid dat aan de bouw van de nieuwe ZIP-terminal in Zeebrugge werd gegeven, werden de kranen naar Zeebrugge ‘afgeleid’. Vooraleer ze hier van start kunnen moeten er eerst grondige aanpassingswerken gebeuren aan de elektrische aandrijving van de kranen.

Naast de vier kranen wordt de uitrusting van de ZIP-terminal aangevuld met 22 straddle-carriers en 2 reachstackers (voor het behandelen van het spoor).

maandag 19 juli 2010

Grootste containerkranen op komst: vervolg.

Wegens slechte weersomstandigheden is de geplande aankomst van de 4 containerkranen op donderdag 21 juli voor ZIP (Zeebrugge International Port), aan het Albert-II-dok, vertraagd.

vrijdag 16 juli 2010

Blog met vakantie...

De komende weken gaat dé blog van de kusthavens met vakantie. Normaliter is er gedurende juli en augustus minder nieuws op maritiem vlak. Wilt u toch op de hoogte blijven van wat leeft de komende weken? Via de onderstaande nieuws-feeds kan u een brede waaier van maritiem nieuws raadplegen. De linken openen telkens in een nieuwe pagina. Let op: de 2 onderste linken (voorafgegaan met >>) zijn reclame linken omdat deze service wordt voorzien door een gratis service.

Belangrijke berichtgeving zal natuurlijk wel doorgaan. Want echt helemaal met vakantie zijn wij nooit. Voor de wekelijke maritieme nieuwtjes, die wij voor jullie opsnorren, zie wij elkaar graag terug in de 2 de helft van augustus.

Wij wensen iedereen een toffe en fijne vakantie!




Grootste containerkranen op komst

Als alles naar plan verloopt komen volgende week donderdag de grootste containerkranen ter wereld in Zeebrugge aan.

De kranen worden vanuit het Chinese Shanghai aan boord van het gespecialiseerde schip “Zhen Hua 24” aangevoerd en zijn bestemd voor de in aanbouw zijnde nieuwe PSA-containerterminal aan de noordkaai van het Albert II-dok in de westelijke voorhaven. Deze nieuwe terminal zal vanaf eind dit jaar onder de naam Zeebrugge International Port (ZIP) worden uitgebaat.

Lees hier verder op de website van APZI.

Hamburg Süd scheidt van ZIM

De samenwerking tussen Hamburg Süd en ZIM op de diensten tussen Noord-Europa en Israël loopt ten einde. De Duitse rederij deelde donderdag mee dat ze in oktober haar eigen operatie begint. Het schema van de dienst is nog niet bekend. De huidige gezamenlijke dienst doet in Europa Felixstowe, Hamburg en Antwerpen aan en in Israël Ashdod en Haifa. Tussenstations zijn Alexandria en Limassol.

Erfpacht Zeebrugse visveiling en European Fish Center getekend

Kris Peeters, Vlaams minister-president en tevens bevoegd voor onder meer Landbouw en Visserij en Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en eveneens bevoegd voor de visserijhavens ondertekenden vandaag een erfpacht met de Zeebrugse visveiling en het European Fish Center.

Hierdoor worden zij als nieuwe exploitanten van de vismijn te Oostende aangesteld. De vismijnen van Zeebrugge en Oostende worden onder één beheer gebracht, en de visserij-activiteiten in Oostende worden versterkt.

Lees hier verder op de website van APZI.

Plan van aanpak Vlaamse Baaien 2100

Ongeveer een jaar geleden heeft een groep baggerbedrijven en consultants de toekomstvisie “Vlaamse Baaien 2100” voorgesteld. Het is een inspirerende denkoefening over hoe onze kuststreek er binnen een kleine 100 jaar kan uitzien.

Onze kuststreek is kwetsbaar omwille van het risico op overstromingen. Vandaag is de kust minstens beveiligd tegen een stormvloed die statistisch eens om de 100 jaar (= 100-jarige stormvloed) optreedt. Om de kust weerbaarder te maken besliste de Vlaamse Regering tot uitvoering van het Geïntegreerd Kustveiligheidsplan. Dit moet de kuststreek beschermen tegen een superstormvloed die statistisch eens om de 1000 jaar optreedt (= 1000-jarige stormvloed).

Lees verder op de website van APZI

Working Paper 192

Economisch belang van de Belgische havens: Vlaamse zeehavens, Luiks havencomplex en haven van Brussel – Verslag 2008

De Nationale Bank van België publiceert jaarlijks een bijwerking van de studie over het economisch belang van de Vlaamse zeehavens - Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge - de haven van Brussel en van het Luikse havencomplex.

Lees hier verder.

Antwerpse containertrafiek fors gestegen, conventioneel stukgoed hinkt achterop

De goederenoverslag in de haven van Antwerpen is in de eerste zes maanden van dit jaar met 12,7% toegenomen tot 87 miljoen ton, in vergelijking met het eerste semester van 2009. De containertrafiek steeg met bijna 20% van 42,9 naar 51,3 miljoen ton. In teu bedroeg de groei 16,2% (4,2 miljoen teu).

Norfolkline officieel onderdeel DFDS

De overname van Norfolkline, onderdeel van A.P. Moller-Maersk, door DFDS, is goedgekeurd door de Europese Mededingingsautoriteiten. Daarmee is deze transactie volgens DFDS op 12 juli officieel afgerond. Dit schrijft TLN.

Het nieuwe DFDS vormt een van Europa's grootste maritieme transportnetwerken met passagiers-en vrachtvervoer routes in de Baltische Zee, de Noordzee, de Ierse Zee en het Engelse Kanaal en met weg- en spoorvervoer diensten in het grootste deel van Europa. DFDS telt nu ongeveer 6.000 medewerkers, opereert 63 schepen en heeft een jaarlijkse omzet van circa 1.5 miljard euro.

Op dit moment is DFDS bij haar klanten bekend onder verschillende namen, waaronder DFDS Tor Line, DFDS Lisco, DFDS Lys Line, DFDS Seaways, Speedcargo, Halléns en DFDS Container Line. Met de overname van Norfolkline zal deze naam, evenals de bovengenoemde namen veranderen, zodat het toekomstige DFDS zal opereren onder twee merknamen: DFDS Seaways en DFDS Logistics. De naam van de Groep is DFDS.

DFDS Seaways omvat alle passagiers- en vrachtvervoer routes en schepen met bijbehorende terminals. DFDS Seaways zal op de boeg van alle schepen komen te staan, en zal de naam zijn die bij alle maritieme klanten bekend zal zijn. DFDS Logistics zal de naam zijn van de weg-, spoor- en containeractivititeiten.

Start werken uitkijkpost aan Zweedse Kaai

Op 3 augustus 2010 start het Zeebrugse Havenbestuur met de bouw van een permanente uitkijkpost aan de voet van de Zweedse kaai.

Met het plaatsen van deze vaste uitkijktoren wil het Zeebrugse Havenstuur verhelpen aan het soms ontoegankelijke en onzichtbare karakter van de haven. Dit initiatief moet mens en haven dichter bij elkaar brengen. Een haven is immers fascinerend en biedt vaak unieke en verrassende uitzichten.

Meer op de website van APZI.

Sociale vrede in Le Havre

De directie van de haven van Le Havre en de vakbond CGT hebben een "methode-akkoord" gesloten. Dit akkoord garandeert de betrouwbaarheid van de terminals tot en met het einde van de onderhandelingen over de implementatie van de havenhervorming. Dit meldt de Lloyd.

Het gaat om een akkoord dat de stopzetting garandeert van lokale acties die de activiteiten van de havenbedrijven hebben verstoord. Tegelijkertijd werden de laatste akkoorden ondertekend over de overheveling van het goederenbehandelingsmateriaal van de haven naar de havenondernemingen. Hiermee is een belangrijke fase van de havenhervorming afgerond. Nu moet er enkel nog worden gepraat over de overheveling van het personeel.

CMA CGM loopt kapitaal uit Qatar mis

De kapitaalsinjectie in CMA CGM door investeerders uit Qatar gaat niet door. Dat heeft topman Jacques Saadé gisteren bekendgemaakt bij de doop van de Christophe Colomb, het grootste schip uit de vloot van de Franse rederij. De voorwaarden voor de investering waren te ingewikkeld, aldus Saadé.

CMA CGM maakt financieel een uitstekend jaar door, maar heeft niettemin vers kapitaal nodig om de schuld van meer dan 5 miljard euro te reduceren en het uitgebreide nieuwbouwprogramma te kunnen financieren.

bron: NT

dinsdag 13 juli 2010

Actie tegen zelfafhandeling bij ICO Noordelijk insteekdok


Gisteren werden wij door onze leden geïnformeerd dat de bemanning van de L'Audace terug de unlashing van de lading hadden gedaan. Het schip lag afgemeerd aan het Noordelijk Insteekdok in de achterhaven bij behandelaar ICO.

Na onderzoek, samen met ITF Inspecteur Christian Roos, kon Michael Voet dit enkel maar bevestigen. Ook werd vastgesteld dat de circa 280 auto's door de crew werden losgemaakt en dit op volle zee. Dit in opdracht van Suardiaz. Deze auto's werden voordien in de vorige haven door de bemanning vastgezet.

Er was geen opdracht voor de havenarbeiders om de lading voor Cuxhaven, de volgende haven - 7 maffi's en 28 auto's vast te zetten. Volgens de kapitein was deze taak opnieuw voorbestemd voor de crew. Deze zouden die opdracht uitvoeren na vertrek van het schip.

Bij deze praktijken vragen wij ons het volgende af: Wat met de zeewaardigheid van dit schip bij vertrek en aankomst? Het schip leek gisteren ballast problemen te hebben. Is het veilig en zeewaardig om af te varen met maffi's, geladen met coils, zonder professionele lashing & securing uitgevoerd door getrainde en ervaren havenarbeiders? Stof om over na te denken.

Na overleg werd besloten om samen met Denis Paelinck, van BTB, terug aan boord te gaan om een "dockers & crew meeting" te houden. Michael Voet, Denis Paelinck en Christian Roos gingen rond 18:30 aan boord voor een laatste verificatie van de toestand. De meeting startte kort voor 19:00 uur en nam een dikke 45 minuten in beslag. De kapitein kon in opdracht van de rederij zijn crew geen toestemming geven om deze meeting te volgen. Waarvoor dienen de internationale arbeidsovereenkomsten eigenlijk nog? Er is een internationaal begrip voor een beslissing waarbij men een vakbondsmeeting weigert voor zijn mensen: "UNION BUSTING".

Wij hopen dat dit signaal deze keer bij de betrokken rederijen en stouwers niet in dovemansoren zal vallen. Wij zullen deze rederij van dichtbij opvolgen. Ook wanneer het schip wordt behandeld door SeaRo.

Langs deze weg willen wij jullie vragen om extra waakzaam te blijven en elke inbreuk op de wet op de havenarbeid en elke vorm van crewlashing in de haven en op zee direct aan ons te melden.

Bedankt voor jullie medewerking!
SAMEN STERK!

maandag 12 juli 2010

Webcam Zeebrugge

De webcam bevindt zich op de Leopold II-Dam in de haven van Zeebrugge en is naar het noorden gericht om het rechtstreekse zonlicht tijdens het middaguur te vermijden.

De waarnemingen worden elk uur uitgevoerd en zijn in lokale tijd weergegeven.

Klik op volgende link: Webcam haven Zeebrugge

Zeebrugge groeit in 1ste jaarhelft 2010 met 21%

Gedurende de eerste zes maanden van het jaar steeg de algemene Zeebrugse goederentrafiek met 21 % tot een volume van 24,8 miljoen ton.

De roll-on/roll-off-trafiek blijft zich herstellen. Er werd in de eerste jaarhelft een volume van 6,1 miljoen ton genoteerd. Dit houdt een stijging in van 44,1 % tegenover dezelfde periode in 2009. Er werden 781.709 nieuwe wagens behandeld. Dit is 30 % meer tegenover het eerste semester in 2009. Maar nog steeds een daling van 30 % tegenover het eerste semester in recordjaar 2007.

De containertrafiek groeide met een kwart tot 13,7 miljoen ton. Uitgedrukt in teu’s steeg het volume met 21,8 % tot 1.252.241 eenheden.

Het stukgoed registreerde een stijging van 45,3% tot een volume van 516.623 ton. Er werd vooral meer papierpulp overgeslagen.

De vloeibare bulk kende een daling van 11,1 % tot 3,6 miljoen ton. Dit ten gevolge van een dalende LNG-aanvoer.

De vaste bulk viel terug met 2,7 % tot 862.637 ton.

bron: APZI

A.P. Möller-Maersk verhoogt winstverwachting

Het Deens conglomeraat A.P. Möller-Maersk heeft de winstverwachting voor dit jaar verhoogd, voornamelijk vanwege een sneller dan verwacht herstel bij Maersk Line. Dat dochterbedrijf is de grootste containervervoerder ter wereld.

Maersk haalde in 2008 een nettowinst van 17,6 miljard kroon (2,8 miljard euro), gevolgd door een verlies van 5,5 miljard kroon in 2009. De prognose voor dit jaar stoelt wel op de aanname dat vrachttarieven, de olieprijs en de wisselkoers ten opzichte van de dollar stabiel blijven.

Maersks concurrent Hapag-Lloyd, onderdeel van de Duitse reisgroep TUI, verhoogde vorige week al de winstprognose. Dat bedrijf meldde destijds een aanhoudende verbetering in de transportvolumes en de vrachttarieven.

donderdag 8 juli 2010

Hoezo, zeecontainers te kort?

Een wereldwijd tekort aan zeecontainers dreigt het herstel van de wereldhandel te schaden. Maar volgens Nederlandse verladers is er meer aan de hand dan alleen schaarste. Rederijen hebben belang bij een tekort omdat daardoor hun prijzen stijgen. Lees hier verder.

Opnieuw congestieproblemen in Rotterdam

De vaarschema's van verschillende feedermaatschappijen worden in de war gestuurd door congestieproblemen bij een aantal Rotterdamse containerterminals. Unifeeder meldt vertragingen van 12 tot 36 uur bij de terminals ECT Delta en Euromax. Lees hier verder.

Stukwerkers stapt in Ghent Container Terminal

Stukwerkers is in het kapitaal van Ghent Container Terminal gestapt en zal voortaan de operationele uitbating van die installatie aan het Kluizendok verzorgen. De intrede van de Gentse stouwer moet helpen om de trafiek aan te zwengelen. Lees hier verder.

Meeuwen leggen werkzaamheden PSA-terminal stil

De werkzaamheden aan de nieuwe containerterminal van het PSA zijn afgelopen week gedurende twee dagen stilgelegd door het Agentschap Natuur en Bos. De funderingswerkzaamheden leverden te veel hinder op voor de meeuwen die in de buurt aan het broeden zijn.
Lees hier meer.

Nieuwe Opels via Zeebrugge en Gent naar Zweden

De Europese Afdeling van de General Motors groep heeft voor zijn Zweedse invoerpunt van nieuwe Opelwagens resoluut gekozen voor de haven van Göteborg. Dit schrijft ORO nieuws. In de komende jaren moet het om een Noordzeetrafiek (B,VK,Zweden) van zo'n 15.000 wagens gaan waarvan een groot deel via Gent (DFDS Tor Line) en een kleiner deel via Zeebrugge (Cobelfret) zal lopen. Vanuit Engeland wordt gebruik gemaakt van de haven van Immingham.

dinsdag 6 juli 2010

L'AUDACE van Suardiaz gepakt op crew-lashing

De L'Audace lag gisteren afgemeerd om 13:26 uur bij ICO in het Noordelijk insteekdok. Het schip kwam van Santander - Spanje met als volgende bestemming na Zeebrugge: Cuxhaven - Duitsland. In Zeebrugge werden o.a. Renaults, trailers en High & Heavy gelost.

Toen de ploegen om 16:00 uur aan boord gingen om de lossing te starten werd vastgesteld dat alle lading reeds "unlashed" was. Duidelijk was dat de bemanning alle lashings had losgemaakt. Waarschijnlijk direct na het afmeren van het schip en 16:00 uur.

Er werd via de internationale werking contacten gelegd met de collega's in Cuxhaven. Het schip zal daar met open armen worden ontvangen door de dokwerkers aangesloten bij Ver-Di.

ACV Transcom blijft het dossier "crew-lashing" van dichtbij opvolgen. Wij vragen iedere havenarbeider waakzaam te blijven en iedere onregelmatigheid m.b.t. crew-lashing direct aan ons te melden.

Wordt vervolgd...

Vlaamse feestdag 11 juli:

Op maandag 12 juli 2010 zal de VDAB gesloten zijn.
Er is geen aanwerving.
  • Wie niet werkt op 12 juli krijgt een anciënniteitsdag (af te stempelen bij CEWEZ).
  • Wie op 12 juli in ziekte (Z) of arbeidsongeval (AO) is, heeft GEEN recht op deze dag.
  • Wie werkt op 12 juli kan deze anciënniteitsdag opnemen op een andere dag (volgens de geldende verlofregels).

CMA CGM moet nog beslissen over investeerder

In een reactie op de berichten in sommige publicaties dat CMA CGM zou hebben geopteerd voor Qatari Holding als kapitaalinvesteerder, laat de rederij weten dat tot op heden nog geen beslissing is genomen. Lees hier verder.

Evergreen bestelt tien schepen bij Samsung

Evergreen is de eerste containerrederij die sinds het uitbreken van de crisis weer grote containerschepen bestelt. De Zuid-Koreaanse werf Samsung Heavy Industries kreeg van de Taiwanezen een order voor de bouw van tien schepen van een nieuwe L-klasse (8.000 teu). Lees hier verder.

Eilanden voor Vlaamse kust stap dichterbij

De plannen om in de verre toekomst eilanden aan te leggen voor onze kust en bijvoorbeeld Heist een jachthaven te geven, zijn een (klein) stapje dichterbij. Vlaanderen zal bestuderen wat er haalbaar is van het project 'Vlaamse Baaien 2100'.

De haven van Zeebrugge, die over een enorme afstand verder wordt uitgebreid in zee. Een eiland ter hoogte van Wenduine en Blankenberge met een 'toeristisch resort, volledig met duurzame energie bevoorraad'. Een jachthaven voor Heist, en een lagune met daarrond appartementen die op het zuiden gericht zijn en toch zeezicht hebben. Lees hier verder.

Half miljard euro voor nieuwe zeesluis haven Zeebrugge

Tegen 2014 moet de bouw beginnen van een nieuwe zeesluis voor de haven van Zeebrugge. Kostprijs: een half miljard euro. De sluis moet de oude Visartsluis vervangen, die meer dan honderd jaar oud is en die niet meer aangepast is aan de noden van vandaag. Het hele project kost 478miljoen euro. Lees hier verder.

donderdag 1 juli 2010

Actie tegen Zelfafhandeling bij ICO Bastenaken kaai

Deze ochtend werden wij door onze leden geïnformeerd dat de bemanning van de onder de Spaanse vlag varende SUAR VIGO bezig was met het vastzetten van de lading op het top dek. De aanwezige dokwerker hebben de bemanning gevraagd om deze zelfafhandeling onmiddellijk te stoppen en de reeds vastgemaakte wagens terug los te maken.


Wij zijn ook aan boord gegaan om met de dokwerkers, kapitein en bemanning te praten. Na intern overleg hebben we besloten om ITF Inspecteur Christian Roos te informeren en zijn medewerking te vragen.

Rond 10:30 uur is Eric Inslegers samen met Christian Roos en BTB collega Denis Paelinck terug aan boord gegaan voor een gezamenlijke “Dockers & Crew” meeting. Eerst hebben we de situatie met de kapitein besproken. Die informeerde ons dat ze planden de lading terug vast te zetten nadat het schip was geladen. Onaanvaardbaar en dit werd zo gecommuniceerd naar de kapitein met het verzoek dit over te maken aan zijn eigenaar samen met de boodschap dat de laadactiviteiten enkel zouden worden hervat nadat we de intenties wisten van de rederij.

Tijdens de meeting met de dokwerkers en bemanning hebben wij onderstreept dat “crewlashing” in België niet kan en niet mag. Dat de ITF een duidelijke stelling heeft betreffende “cargo handling” en dat alle vormen van “cargo handling” volgens die stelling werk is voor havenarbeiders. Er werd verteld over de solidariteit tussen dokwerkers en zeevarenden. Een solidariteit die al vele decennia standhoudt.

Na 45 minuten kregen we bericht dat de wagens op het topdek moesten vastgemaakt worden door de dokwerkers die dit prompt deden. De laadactiviteiten werden terug gestart.

Wij hopen dat deze actie een krachtig signaal is voor die rederijen en stouwerijen die niet willen geloven dat zelfafhandeling & “crewlashing” niet kan. Wij vragen jullie om waakzaam te blijven en alle vormen van “cargo handling” door crew direct aan ons door te geven.

Langs deze weg willen wij iedereen danken voor hun medewerking aan een succesvolle actie!

Prijzenslag door Eurotunnel en gerechtelijk toezicht SeaFrance

Terwijl Eurotunnel met een prijzenslag is begonnen, is een van haar grote concurrenten, de Franse rederij SeaFrance, op eigen verzoek door de handelsrechtbank in Parijs financieel gesproken onder gerechtelijk toezicht gesteld.

EurotunnelEurotunnel heeft de afgelopen maanden de prijzen verlaagd om klanten terug te winnen die na de grote brand van september 2008 naar de veerdiensten over het Kanaal zijn overgestapt. Dat is althans de lezing van directeur Christophe Mathieu van veerdienst Brittanny Ferries tijdens het European Shortsea Congress in Dublin. Volgens Mathieu is het totale vervoer over en onder het Kanaal met een miljoen vrachtwagens, ofwel zo'n 20 procent, teruggelopen. De veerdiensten konden vorig jaar nog profiteren van de malaise bij Eurotunnel, maar dat vecht nu terug met een prijzenoorlog. Lees hier verder.

Stena Line verjongt vloot van dienst uit Europoort

Na de introductie van 's werelds grootste ro/pax-ferry's tussen Hoek van Holland en Harwich, verhoogt Stena Line nu ook de capaciteit van de veerdienst uit Rotterdam (Europoort) naar die Britse haven. Lees hier verder.

Seabrex start door als Rotterdam Fruit Wharf

Het failliete Seabrex gaat door als Rotterdam Fruit Wharf. Moederbedrijf Belgian New Fruit Wharf (BNFW) heeft daarover maandag overeenstemming bereikt met de curator van het Rotterdamse fruitoverslagbedrijf. Ongeveer 40 van de 150 personeelsleden gaan over naar de nieuwe onderneming. Lees hier verder.

Nieuws vanaf de kantlijn: Containersector


CMA CGM en CSAV gaan samenwerken op South Atlantic
De Franse rederij CMA CGM stapt uit de vessel sharing agreement (VSA) met MSC op de South Atlantic om medio oktober een eigen dienst naar de US Gulf en Mexico te beginnen in samenwerking met CSAV. Lees hier verder.

Evergreen huurt schepen van 10.062 teu
Hoewel de voorzitter van Evergreen, Chang Yung-fa, altijd heeft gezegd dat hij geen schepen wil exploiteren met een capaciteit van meer dan 8.000 teu, heeft de Taiwanese rederij nu toch twee eenheden van 10.062 teu gehuurd van Zim voor een periode van drie jaar. Lees hier verder.

CMA CGM ruilt MSC in
De Franse rederij CMA CGM stapt uit het vessel sharing agreement (vsa) met MSC op de South Atlantic om medio oktober een eigen dienst naar de Golf van Mexico te beginnen in samenwerking met de nieuwe Chileense partner CSAV.

Het redersduo zal vijf schepen met een capaciteit van 3.000 teu inzetten (drie voor CMA CGM en twee voor CSAV) tussen Le Havre, Antwerpen, Rotterdam, Bremerhaven, Charleston, Miami, Veracruz, Altamira, Houston en Miami. In Rotterdam zullen de schepen behandeld worden bij ECT Home. In Antwerpen viel de keuze op Antwerp Gateway aan het Deurganckdok. Lees hier verder.

Gerechtelijk akkoord voor SeaFrance

SeaFrance heeft van de handelsrechtbank een gerechtelijk akkoord gekregen. Hierdoor krijgt de ferryrederij de tijd om haar nieuwe bedrijfsplan toe te passen, dat onder meer voorziet in het schrappen van 725 jobs. De arbeidsovereenkomst kan nu voor 20 juli worden getekend.
Lees hier verder

Het Nieuwsblad - Geen paniek in Oostendse Haven

Het Nieuwsblad - Geen paniek in Oostendse Haven

Nieuw containerschip

Het gloednieuwe containerschip APL Zeebrugge zal op zaterdag 10juli feestelijk ingehaald worden. Het schip heeft een capaciteit van 8.500TEU en wordt ingezet op de lijn South China Express, tussen Noord Europa en Azië met een tussenstop in Zeebrugge. Twee schepen worden vervangen.