vrijdag 28 mei 2010

Stand van zaken dossier mutatie Oostendse havenarbeiders naar Zeebrugge

In de eerder gestelde voorwaarde (toekenning rang A aan Zeebrugse havenarbeiders rang B - klik hier voor een eerder bericht) hebben de werkgevers van de haven van Zeebrugge - Brugge hun standpunt duidelijk gemaakt in de contactcommissie van 27 mei 2010.

Hieronder volgt een verkorte opsomming van hun voorwaarden:

1. De werkgevers zien een samenvoeging van beide paritaire subcomités momenteel niet zitten.

2. De omzetting van HA rang B naar rang A zal stapsgewijs gebeuren: om de 3 weken een andere groep, te beginnen met HA met de grootste anciënniteit in rang B (d.i. met erkenningsdatum 19/02/2007). Deze HA die in aanmerking komen, moeten aan de voorwaarde voldoen van 85% van het gemiddeld aantal shiften van de groep waartoe ze behoren (de referteperiode voor deze evaluatie zal beperkt worden tot de laatste 6 maanden van hun periode als HA rang B). Bovendien behouden de werkgevers zich het recht om bij een nieuwe slechte economische toestand van de haven, deze omzetting stop te zetten.

3. De werkgevers zijn bereid om Oostendse havenarbeiders te laten muteren onder welbepaalde voorwaarden:

a. De tewerkstelling van deze HA zal vooral gericht moeten zijn op de containersector en BNFW,

b. De kandidaten zullen door de arbeidsgeneesheer van de CBMT hier in Zeebrugge moeten gekeurd zijn,

c. De kandidaten zullen eerst 16 maanden onder het B-statuut moeten werken. Deze periode komt overeen met de periode van 16 maanden waarop de HA rang B in Zeebrugge op hun A-boek hebben moeten wachten,

d. Er zal een gesprek zijn tussen CEWEZ en CEWO waarbij de kandidaten zullen besproken worden,

e. De uitbreiding van het contingent beperkt zich enkel tot Oostendse HA. De werfreserve van Zeebrugge komt momenteel niet in aanmerking voor uitbreiding van het contingent.

f. De kandidaten zullen kunnen muteren met behoud van functies onder de voorwaarde dat deze HA hun opleiding via de cel BO in Zeebrugge hebben gevolgd. Zoniet, dan zal door de cel BO een test van betrokken HA worden afgenomen.

g. De overname van anciënniteit zal door de werkgevers bekeken worden. Er zal hierbij rekening worden gehouden met de financiële gevolgen voor het fonds voor bestaanszekerheid.

Eerstdaags zullen afspraken gemaakt worden omtrent de geleidelijke toekenning van A boeken aan Zeebrugse havenarbeiders rang B. Wij houden jullie verder op de hoogte in dit dossier.

woensdag 26 mei 2010

Shanghai International Port Group investeert 25 % in APMT

Shang­hai In­ter­na­ti­o­nal Port Group neemt een participatie in de Zee­brug­se con­tai­ner­vestiging van APM Ter­mi­nals. De Chinese deelname hangt al vier jaar in de lucht en zal 25 procent van de aandelen bedragen. Het in­ves­te­rings­be­drag is niet ge­kend. De overeenkomst zal nu vrijdag worden ondertekend in Shanghai.

Reders halen miljoen teu uit mottenballen

Het volume van de opgelegde containervloot is de afgelopen maanden met bijna één miljoen teu afgenomen, van 1.522.000 teu begin december tot 549.000 teu op 24 mei. Reders openen in snel tempo nieuwe diensten en breiden de capaciteit van bestaande diensten uit. ‘Ze doen dat om te voldoen aan de toenemende vraag en de verwachte zomerpiek', stelt het in Parijs gevestigde maritieme informatiebureau Alphaliner.

Lees hier verder.

Nieuwe uitbaters voor Westerschelde Container Terminal gezocht

Zeeland Seaports bekijkt of er andere kandidaten zijn voor de uitbating van de Westerschelde Container Terminal in Vlissingen. PSA Antwerp maakte voor 1 mei immers geen gebruik van zijn exclusieve rechten op de terminal. Lees hier meer.

Evergreen verhoogt capaciteit naar Verre Oosten

De Taiwanese rederij Evergreen gaat twee schepen leveren voor de gezamenlijke FAL2/AEX7 dienst van CMA CGM en China Shipping tussen Noord-Europa en het Verre Oosten. Daardoor verhoogt Evergreen zijn capaciteit op de route met ongeveer 17 procent. Dit schrijft De Lloyd.

In de praktijk neemt Evergreen een stuk allocatie van CMA CGM over. De Franse rederij begint volgende maand samen met Maersk Line een nieuwe FAL5 met grote schepen van ruim 13.000 teu en wil daarom haar aandeel in de FAL2 verminderen.

French Asia Line

De Franse rederij CMA CGM start met een nieuwe containerlijn op Zeebrugge. Het gaat om de French Asia Line, die vaart tussen Azië en Europa en daarbij de havens van Le Havre, Rotterdam en Hamburg zal aandoen, naast Zeebrugge. Het schip vertrekt telkens vanuit de Chinese havenstad Ningbo.

dinsdag 25 mei 2010

"Port Package III langs de achterdeur"


Maritieme vakbonden, aangesloten bij ITF, hebben op 27 April 2010 tijdens een meeting in Rotterdam een strategie uitgewerkt en positie genomen tegen wat wordt beschouwd als een derde “Ports Package” oefening, maar deze keer langs de achterdeur. Alle aanwezige vakbonden hebben bevestigd dat ze nog dit jaar een campagne zullen starten tegen “Crew Cargo Handling” en voor faire loons- en arbeidsvoorwaarden voor havenarbeiders en zeevarenden die aan boord werken van ferry-schepen in Europa.

Tegenwoordig ervaren we, vooral nu wanneer we de naschokken van de crisis nog voelen, dat zeevarenden meer en meer worden gevraagd om de lading vast te zetten of los te maken (lashing and unlashing). Werkgevers worden vindingrijker bij het ontlopen van de mogelijke contoles en bemoeienissen van vakbonden in deze havens waar een goede vakbondswerking heerst.

Zeevarenden worden vaak gevraagd om de lading los te maken vooraleer het schip aanlegt, of om de lading vast te zetten wanneer het schip de kade heeft verlaten. Soms vindt deze vorm van “Crew Cargo Handling” zelfs plaats in de havens, wanneer het schip nog tegen de kade ligt, met de rampen en ruimen afgesloten voor ongewenste bezoekers.

Jullie bedrijf zal door de vakbonden, van het land waar jullie schip behandeld wordt, worden uitgenodigd om rond de tafel te zitten om te praten over de “crew lashing” onder de bepalingen van de ITF Athens Policy.

De laatste jaren hebben havenarbeiders de strijd gewonnen tegen 2 Europese Richtlijnen, Ports Package I & II. Zeevarenden hebben de havenarbeiders tijdens deze strijd ondersteund. Nu lijkt het meer en meer dat deze strijd naar de kades in de havens wordt gebracht. En met dit komt ook de volgende vraag: Probeert men de solidariteit die tussen de 2 bondgenoten heerst, zeevarenden en havenarbeiders, te breken?

Het is van extreem belang voor het succes van onze ITF Campagne, die jullie rechten en voorwaarden moet verbeteren, dat havenarbeiders en zeevarenden elkaar ondersteunen. Ben je een zeevarende, doe a.u.b. geen havenarbeiderwerk. Ben je een havenarbeider, informeer iedere vorm van uitbuiting of sociaal onrecht - aan boord van de schepen waarop je bent tewerkgesteld, aan je vakbond.


HELP US TO HELP YOU
DOCKERS & SEAFARERS, TOGETHER WE ARE STRONG


donderdag 20 mei 2010

Maritieme industrie wil piraterij aan banden leggen

Met een nieuwe campagne onder de slogan "Piracy, enough is enough" wil de maritieme industrie de overheid aansporen efficiënter op te treden tegen piraterij, vooral voor de kust van Somalië. Speerpunt van de campagne is een petitie op het web, waarbij gerekend wordt op een half miljoen ondertekenaars. Dit schrijft De Lloyd.

De dertien beroepsorganisaties en belangengroeperingen uit de maritieme industrie die de campagne ondersteunen - een nooit eerder geziene coalitie van bonden, redersverenigingen en verzekeraars - willen de petitie overhandigen aan een aantal overheden bij de IMO op 23 september, World Maritime day.

Bedoeling is die overheden te overhalen meer middelen in te zetten in de strijd tegen piraterij, gevangen genomen zeelui te bevrijden en internationaal beter samen te werken om een vredevolle toekomst van Somalië te verzekeren.

Links van dit artikel vind je een link naar de petitie.

'Schipdonkkanaal niet voor morgen'

Minister van Openbare Werken Hilde Crevits wil een 'onafhankelijk' team samenstellen dat moet bestuderen hoe de haven van Zeebrugge het best extra kan worden ontsloten via het water. Lees meer in Het Nieuwsblad.

Haven Zeebrugge gaat nauwer samenwerken met Taiwan

De haven van Zeebrugge gaat op 10 juni een zogenaamd 'sister port agreement' ondertekenen met de Haven van Keelung in Taiwan. Het akkoord heeft als doel technische knowhow uit te wisselen inzake havenontwikkeling, marktkennis te delen, de visibiliteit van beide havens te verhogen en gezamenlijk seminaries en commerciële contacten te organiseren. Ook moet het zusterakkoord nieuwe goederenstromen tussen beide havens genereren en beide culturen dichter bij elkaar brengen.

De ondertekening kadert in de Azië-strategie van het havenbestuur. Dat wil het marktaandeel van Zeebrugge, als snel groeiende diepzeecontainerhaven, in Azië vergroten.

In het licht van de ondertekening ontvangt het havenbestuur vanmiddag een belangrijke delegatie van de Taiwanese rederij Evergreen in het Pierre Vandammehuis onder leiding van voorzitter Raymond Lin. Evergreen speelde een kapitale rol in de positionering van Zeebrugge op de internationale containermarkt.

VDAB uitzonderlijk gesloten op vrijdag namiddag 28/05/2010 vanaf 13u30:

Wegens sluiting van het VDAB stempelloket op vrijdag 28 mei 2010 om 13u30, zal de afstempeling van de werkloosheid voor time-tables UITZONDERLIJK doorgaan in de kantoren van CEWEZ.
Time-tables die op de fax staan van hun firma of die door de firma 's morgens werden afgebeld, kunnen dus die dag hun werkloosheidsstempel gaan halen bij CEWEZ tot uiterlijk 16u30.
De aanwerving van 13u00 gaat zoals gewoonlijk door in het lokaal van de VDAB.

dinsdag 18 mei 2010

WWL onthult plannen voor emissievrije roroterminal

Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL) heeft zopas zijn ontwerp voor de roroterminal van de toekomst voorgesteld. De "Castor Green Terminal", zoals het beestje heet, zal dankzij een reeks milieuvriendelijke technologieën en operationele verbeteringen volledig CO2-neutraal worden. Tegen 2020 moet hij een feit zijn. Lees hier verder...

Scheepvaartpolitie dient stakingsaanzegging in

De scheepvaartpolitie heeft een stakingsaanzegging ingediend. Ze klaagt onder meer over onderbezetting, gebrekkig materieel en slechte behuizing. De politie-eenheid telt 420 leden.

Brussel neemt overname Norfolkline onder de loep

De Europese Commissie onderzoekt momenteel de overname van ferryoperator Norfolkline door de Deense scheepvaartgroep DFDS. Concurrenten van beide marktpartijen hebben daarbij vorige week de kans gekregen om bezwaren tegen de deal in Brussel te melden.

De transactie is mogelijk in strijd met de Europese spelregels. Daarom hebben ‘derde partijen de kans gekregen om mogelijke aanmerkingen te formuleren'. Over de uitkomst van die bevraging is nog niets bekend.

Maersk en Hapag schrijven weer zwarte cijfers

Maersk Line en Hapag-Lloyd maken weer winst. Hogere volumes en tarieven hebben beide rederijen uit de rode cijfers gehaald. Dat bleek woensdag bij de presentatie van de financiële cijfers over de periode januari-maart.

CMA CGM en Maersk starten nieuwe Verre Oostendienst

De Franse rederij CMA CGM start met een jaar vertraging de eerder geplande FAL5 dienst tussen Noord-Europa en het Verre Oosten. De Deense partner Maersk Line doet ook voor de helft mee. Het gaat om een belangrijke capaciteitsuitbreiding voor beide rederijen, want de nieuwe dienst zal verzekerd worden door tien nieuwe schepen met een capaciteit van 13.092 tot 13.830 teu. Dit schrijft NT.

De eerste afvaart zal volgende maand geboden worden door de CMA CGM Christophe Colomb (13.830 teu), die vorig jaar werd opgeleverd.

De FAL5 zal in Noord-Europa achtereenvolgens Le Havre, Hamburg, Rotterdam en Zeebrugge aanlopen. In het Verre Oosten zullen de schepen eerst de voor Zuid-Oost Azië bestemde lading lossen in Port Kelang en Singapore. Daarna wordt koers gezet naar de Chinese havens Ningbo, Shanghai en Yantian. Op de terugweg naar Le Havre zal zowel gestopt worden in Tanjung Pelepas (hub voor Maersk) als in Port Kelang (hub voor CMA CGM).

dinsdag 11 mei 2010

ACV-dienstencentrum Heist op vrijdag 14/05/2010 gesloten:

Het dienstencentrum in Heist zal op vrijdag 14 mei gesloten zijn.
Het ACV-Transcom kantoor in de Tijdokstraat 18-20 in Zeebrugge zal in de voormiddag open zijn tussen 8u 30 en 12u.

Le Havre verhoogt containercapaciteit

Terminal de France heeft zopas vier nieuwe super post panamax portieken ontvangen en brengt daarmee het totaal op 10. De toestellen zullen vanaf de zomer operationeel zijn. Lees meer hier.

‘Antwerpen op den duur geen optie'

‘Als België toegankelijk wil blijven voor grote containerschepen, dan is er maar één optie en dat is de haven van Zeebrugge dusdanig aan te passen dat deze schepen daar kunnen worden ontvangen.' Lees hier verder.

P&O Ferries mag schepen geen Olympische naam geven

P&O Ferries mag de twee nieuwe veerboten voor de route Dover-Calais geen Olympische naam geven. De rederij had de schepen 'Olympic Spirit' en 'Olympic Pride' willen noemen, maar dat kan grote problemen opleveren met de zwaar beschermde naamrechten. De schepen zijn, nog voor ze in de vaart komen, omgedoopt tot "Spirit of Britain" en "Spirit of France".

Open Havendag Vlissingen

5 juni a.s is het weer tijd voor de Open Havendag van Zeeland Port Promotion Council en het havenbedrijf Zeeland Seaports. Klik hier voor meer info.

CMA CGM

De Franse rederij CMA CGM, die zojuist een totaalverlies van 1,4 mrd USD voor 2009 bekendmaakte, ontkent ooit een euro steun te hebben gekregen van de Franse overheid. Dit meldt De Lloyd. De rederij beschuldigt in Lloyd's List wel Duitsland, China en Korea ervan rederijen financieel geholpen te hebben en zo de markt te hebben vervalst.

Ceo Philippe Soulié verklaarde aan de Britse krant ook dat de rederij wellicht de rest van de met de bank onderhandelde kredietlijn van 500 mln USD - tot dusver werd nog maar 80 mln USD opgenomen - niet nodig zal hebben. Toch zijn de besprekingen hierover nog niet volledig stopgezet.

Het blijkt ook dat een deel van de eenmalige kosten in totaal 548 mln USD provisies zijn voor voorschotten die de rederij al betaalde voor nieuwbouworders, die het nu wil afzeggen.

Verder schrijft Nieuwsblad Transport dat de rederij voor het einde van de zomer verwacht de onderhandelingen met nieuwe investeerders af te ronden. CMA CGM sloot 2009 af met een netto verlies van 1,025 miljard euro. In 2008 bleef er nog een winst van 84 miljoen euro over.

CMA CGM is tevreden over het verloop van het eerste kwartaal van 2010. Het volume ligt met 2,1 miljoen teu 22 procent boven dat in 2009 en zelfs 4 procent boven dat in 2008, toen er van crisis nog geen sprake was. De rederij schrijft inmiddels weer zwarte cijfers.

Ondanks het herstel blijft CMA CGM bij het voornemen om via nieuwe aandeelhouders de financiële positie te versterken.

Maersk: Rotterdam en Bremerhaven de beste

Rotterdam en Bremerhaven zijn de best presterende havens in Noordwest-Europa. Hamburg, Antwerpen en Le Havre zijn minder productief of duurder. Met name Hamburg prijst zich uit de markt, omdat het beide is. Dat zei Maersk Line-topman Morten Engelstoft vorige week op een bijeenkomst van de Verein Bremer Spediteure. Meer...



Oostendse vismijn moet subsidies terugbetalen

De Europese Commissie eist dat de Oostendse vismijn onrechtmatig uitbetaalde subsidies teruggeeft. De beslissing is een uitloper van een klacht van de vismijn van Zeebrugge vijf jaar geleden. De schepen van de vismijn in Oostende relativeert het oordeel van de commissie en zegt dat het geen zo’n vaart loopt met die terugbetaling. Gemeenteraadslid Jean-Marie Dedecker, die zich al jaren vastbijt in het vismijndossier van Oostende, spreekt van een boete van 7 miljoen euro.

Zeebrugge start logistieke samenwerking met Venlo

De haven van Zeebrugge en het logistieke platform van Venlo hebben een verregaande samenwerking aangekondigd. Dit meldt Express.be . De twee partners willen naar eigen zeggen hun complementariteit uitspelen om op die manier een duurzame Oost-West-corridor in het leven te roepen.

Venlo vormt het derde belangrijkste logistieke platform van Nederland en is vooral gericht op Duitsland en Oost-Europa. De haven van Zeebrugge is daarentegen sterk gericht op Frankrijk en Engeland. De samenwerking zou in eerste plaats gericht zijn op de landbouwsector in Nederland en West-Vlaanderen. Vooral de diepvriessector en de voedingsindustrie zouden van het samenwerkingsverband moeten kunnen profiteren, maar op termijn zouden ook anderesectoren hun voordeel moeten kunnen halen uit het gemeenschappelijke aanbod.

woensdag 5 mei 2010

Nieuws van op de werkvloer BNFW Zeebrugge

We vernemen dat de beruchte cargo’s op de kaai 402-404 worden afgebroken.

Zo verdwijnt er weer een stuk nostalgie en een machine die zeer veel werk opbracht voor de havenarbeid. In de ouderwetse loodsen zijn de banden reeds verdwenen.

Opvallend is wel dat Sea-Invest enorm investeert in Antwerpen, Vlissingen en de Franse fruitterminals.

Federale jobkorting zorgt voor hoger loon voor werknemers in mei 2010

Wat?
Voor het 5de jaar op rij kunnen werknemers die hun beroepskosten niet bewijzen, genieten van een 'aanvullende vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor beroepsinkomsten'. De 'federale jobkorting' wordt net zoals de vorige jaren, voor heel 2010 eenmalig verrekend in mei via de bedrijfsvoorheffing. De korting varieert tussen de 51,36 euro en 102,84 euro, afhankelijk van het brutomaandloon. Door deze korting zal het nettoloon in mei hoger liggen dan in de andere maanden. (In juni en de volgende maanden geldt die jobkorting niet een daalt het nettoloon terug.)

Voor wie?
Deze federale jobkorting geldt zowel voor inwoners als niet-inwoners. In tegenstelling tot vorig jaar wordt ze enkel toegepast op werknemers ( en niet op bedrijfsleiders).

Hoe gaat het in zijn werk ?
Op het gewone loon die betrekking voor mei 2010 wordt een eenmalige vermindering van bedrijfsvoorheffing toegepast. (Op eindejaarspremies, vakantiegelden, opzegvergoedingen… zal geen supplementaire bedrijfsvoorheffing toegepast worden. Ook inkomsten die tegen een speciale aanslagvoet worden belast ( vb. uitzendkrachten) komen niet in aanmerking.)
Het bedrag van de vermindering voor beroepskosten wordt bepaald door de loonschijf waarin de werknemer zich bevindt. (zie “Bedrag van de jobkorting” hieronder)

Bedrag van de jobkorting?
Onafhankelijk van de gezinstoestand bedraagt de jobkorting…