zaterdag 30 oktober 2010

Vlaamse havencommissie keurt advies tweede LNG steiger Zeebrugge goed

De Vlaamse Havencommissie (VHC) heeft op 28 oktober 2010 een advies “over een tweede LNG-steiger in de voorhaven van Zeebrugge” unaniem goedgekeurd. Het project voorziet in de bouw van een tweede steiger in het LNG-dok, in de voorhaven van Zeebrugge, ter hoogte van het uiteinde van de LNG-dam, tegenover de bestaande steiger. De nieuwe steiger zal worden aangewend voor het verladen van LNG-schepen met een maximale inhoud tot 217.000 m³. Ook wordt de steiger uitgerust voor het lossen van hervergassingsschepen (LNG-RV – Regasification Vessels – LNG schepen met eigen hervergassingsinstallatie aan boord). Het laden van kleine LNG-schepen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Lees hier verder.

Containeroverslag in Nederland en Vlaanderen op gelijke hoogte

Sinds enkele jaren is de containeroverslag in de Benelux netjes verdeeld tussen Nederland en Vlaanderen. Voor 2010 betekent dat voor ieder naar schatting 11,2 à 11,4 miljoen teu. Samen zijn de Beneluxhavens de vijfde containerregio ter wereld.

Historisch behandelden de Nederlandse havens dubbel zoveel containers als de Vlaamse havens, maar vooral in de tweede helft van de jaren negentig hebben de Vlaamse havens de kloof gedicht.

Tussen 2000 en 2010 groeide de containertrafiek in Vlaanderen met 6,2 miljoen teu en in Nederland met 5,2 miljoen teu. De komende jaren zullen uitwijzen of de historische volumekloof tussen Nederlandse en Vlaamse havens gedicht blijft, stelt Notteboom, in de wetenschap dat zowel de Vlaamse havens als Rotterdam de capaciteit hebben of krijgen om de groei op te vangen. Dit schrijft Nieuwsblad Transport.

Toyota en Cobelfret bouwen windmolens in haven

Een viertal bedrijven hebben een dossier ingediend bij het Zeebrugse havenbestuur om windmolens te bouwen in de achterhaven. ‘Zolang ze de havenactiviteiten niet belemmeren en de omwonenden niet storen, dan kan het', zegt voorzitter Joachim Coens.

Het Zeebrugse havenbestuur heeft de plannen van Toyota en Cobelfret goedgekeurd om elk twee windmolens te bouwen op hun bedrijventerreinen in de haven. Een hele rist grote bedrijven, waaronder ook nog de logistieke bedrijven ICO en Wallenius Wilhelmsen en ook koffieproducent Efico, willen op termijn (een deel van) hun energie halen uit windturbines. Lees hier verder.

donderdag 28 oktober 2010

Verschuivingen in Vlaamse PSA top

Huidig managing director van PSA Antwerp Ong Kim Pong is benoemd tot regionaal hoofd van de groep PSA in Noordoost-Azië. Hij wordt in Antwerpen opgevolgd door Jan Van Mossevelde. Pong was ook actief als executive director van PSA Zeebrugge. Die taak wordt voorlopig waargenomen door David Yang, ceo van de groep PSA in Europa, aan wie ook Van Mossevelde rapporteert.

Het huidige Head of Container Operations in Antwerpen Frank Kho verlaat de groep en wordt opgevolgd door Erik Cassimon. Daarmee kiest PSA opnieuw voor een Vlaams management in Antwerpen.

Oostende maakt werk van hub voor offshore

Oostende start begin volgend jaar met de ombouw van de roroterminal in zijn voorhaven tot een hub. Deze zal gebruikt worden voor trafieken die verband houden met de aanleg van offshore windmolenparken. De joint venture Renewable Energy Base Oostende (Rebo) werd hiervoor in het leven geroepen. Lees hier meer.

APM Terminals versnelt afhandeling in Rotterdam

APM Terminals op de Maasvlakte in Rotterdam heeft de afgelopen maanden de snelheid van de afhandeling van containers door het wegvervoer verbeterd. Werd eind 2009 nog driekwart van alle trucks binnen een maximum aanvaardbare tijd afgehandeld, dit jaar is dat gestegen naar bijna 90 procent, claimt de containerstuwadoor. Dit schrijft Nieuwsblad Transport.

Wekelijks bezoeken meer dan vijfduizend trucks APM Terminals om containers af te zetten of op te halen. De meeste vertragingen doen zich voor bij ploegwisselingen en pauzes. Door op die tijdstippen meer personeel in te zetten, is de omloopsnelheid verbeterd.

Ook door in te spelen op een verschuiving in de bezoeken van de ochtend naar de vroege middag, is de snelheid van de afhandeling omhoog gegaan.

Pyeongtaek te gast in Zeebrugge

Op dinsdag 26 oktober ontving de haven van Zeebrugge een belangrijke delegatie van de Zuid-Koreaanse haven Pyeontaek, een jonge haven waarmee Zeebrugge een samenwerkingsakkoord heeft lopen.

Pyeongtaek heeft opvallend veel gelijkenissen met Zeebrugge. Het is een zeer recente haven, in volle expansie. Net als Zeebrugge was het in 2009 de enige haven in zijn range dat met een positieve trafiekevolutie kon uitpakken. Toevalling of niet maar net als in Zeebrugge bedroeg die groei 6%.

Lees hier meer.

dinsdag 26 oktober 2010

Mobiliteit en wegenwerken

Volledige onderbreking N376 ter hoogte van Zelzatebrug 8 t.e.m. 26 november 2010

Van 8 t.e.m. 26 november 2010 zullen er werkzaamheden uitgevoerd worden op de Zelzatebrug (N376). Alle verkeer (behalve fietsverkeer) zal omgeleid worden.

Deze werken zullen bijzonder grote hinder tot gevolg hebben. Vooral de Minervarotonde (aan de Vandammesluis) wordt een kritisch punt. Een overzicht:

Plaats van de werken?
Er zal gewerkt worden net na, net voor en op de Zelzatebrug op de N376. Deze brug (over het Schipdonk- en Leopoldkanaal alias de Blinker en de Stinker) verbindt de Knoksebaan en de Westkapelsesteenweg.
Doorrijden van de N49 of Knokke richting havenrandweg Zuid en omgekeerd zal dus niet meer kunnen.

Omleidingen en verkeersmaatregelen
Verkeer komende van Brugge (N31 - Herdersbrug - Havenrandweg Zuid) richting Knokke of N49 moet via de Alfred Ronsestraat, Minervaplein, Gustave Vannieuwenhuysestraat, Heistlaan terug naar de N376.

Verkeer komende van Knokke of N49 richting Brugge (Havenrandweg Zuid - Herdersbrug - N31) moet via de Heistlaan, Gustave Vannieuwenhuysestraat, Minervaplein, Alfred Ronsestraat terug naar de N376.

Het lokale verkeer komende van Dudzele zal omgeleid worden via de Damse Steenweg en de Koolkerksesteenweg tot aan de N376 in Knokke.

Tip
Personenwagens komende van N31 richting Knokke-Heist (en omgekeerd) rijden best via Zeebrugge en dus niet langs Herdersbrug en Havenrandweg Zuid. Minervarotonde zoveel als mogelijk vermijden.

(Bron: Apzi/foto: Google Maps)

maandag 25 oktober 2010

Aantal jobs in de haven daalt:

De crisis heeft het aantal jobs in de haven van Zeebrugge het afgelopen jaar flink doen teruglopen. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat de haven vorig jaar 10.692 mensen rechtstreeks werk verschafte. In 2008 was dat nog 11.094, een daling van vier procent. Het gaat zowel om jobs in de haven zelf (loodsen, visserij, scheepvaart) als om jobs die er rechtstreeks contact mee houden (havenindustrie, transport).

De toegevoegde waarde van de haven (de som van onder meer de lonen die worden uitbetaald en de winsten die de bedrijven maken) slonk met tien procent van 969 miljoen naar 870 miljoen euro. Zeebrugge zit op het gemiddelde van de Vlaamse havens.

Dit meldt Het Nieuwsblad.

Petitie tekenen heeft zijn nut bewezen:

In februari 2010 kregen wij van de Dockers Sectie van het ITF (International Transport Federation) de vraag om een petitie voor te leggen aan onze leden havenarbeiders in de haven van Zeebrugge. Hierin werd hen gevraagd zich solidair te verklaren met de eisen van de Indiase vakbond TDWU (Transport and Dock Workers' Union) in de haven van Mumbai om de rechten en veiligheid van de bij hun vakbond aangesloten havenarbeiders te garanderen.

Deze petitie heeft blijkbaar zijn impact gehad.

Op de website van het ITF stond op 15/10/2010 te lezen dat een aantal CAO' s werden afgsloten die bovenstaande eisen garanderen. Alvast bedankt voor jullie steun.

zaterdag 23 oktober 2010

Maersk plant nieuwe tariefverhogingen op North Atlantic:

De Deense rederij Maersk Line past de tarieven voor het containerverkeer over de Atlantische Oceaan volgend jaar drie keer aan. Er is nu al besloten dat de prijzen per 1 april en per 1 juli telkens met 300 dollar per container verhoogd worden, ongeacht formaat of type. Het bedrag van de aanpassing op 1 oktober moet nog bepaald worden.

Volgens Maersk dringen de tariefverhogingen zich op, omdat de charterkosten van de schepen volgend jaar zullen stijgen. De Denen voorspellen dat de transporten naar inland bestemmingen duurder zullen worden. Tot slot wordt een grotere druk verwacht om overal lege containers ter beschikking te hebben omwille van het ladingonevenwicht op het vaargebied.

De algemene tariefverhoging geldt voor alle containervervoer tussen de Verenigde Staten, Canada en Europa (inclusief het Middellandse en Zwarte Zeegebied). De bedragen van de aanpassingen kunnen nog gewijzigd worden. Maersk Line belooft om de precieze verhoging minstens dertig dagen van tevoren bekend te maken.

Dit meldt Nieuwsblad Transport.

CMA CGM rechtstreeks van Vietnam naar Zeebrugge:

Na Zim en Hanjin Shipping is CMA CGM de derde containerrederij die een directe containerdienst tussen Vietnam en Noord-Europa begint. De Franse rederij stuurt vanaf 9 november de FAL3-dienst naar de Vietnamese haven Cai Mep.

Dit staat in de Lloyd. Meer weten klik hier.

donderdag 21 oktober 2010

Emma Maersk & Co terug naar Zeebrugge:

Maersk Line stuurt de AE7-dienst tussen Noord-Europa en het Verre Oosten volgende maand terug naar Zeebrugge. De Deense rederij doet dat ter compensatie van de tijdelijke stopzetting van de AE9-dienst, die in de Benelux zowel Zeebrugge als Rotterdam aanloopt.
In de AE7 varen 's werelds grootste containerschepen. Het gaat om de Emma Maersk van 14.770 teu en haar zusterschepen. Deze eenheden meerden vroeger al af en toe aan in de Belgische kusthaven, maar sinds enige tijd was Rotterdam weer de enige aanloophaven in de Benelux.
Na de stopzetting van de AE9, houdt Maersk Line in de winter vijf eigen wekelijkse diensten op het vaargebied over. Die gaan alle vijf naar Rotterdam. In België gaat de AE2 naar Antwerpen en krijgt Zeebrugge drie loops op bezoek (AE7, AE8 en AE10). APM Terminals zal in het Zeebrugse Koning Albert II-dok nu wekelijks twee ultra large container ships (ulcs) behandelen.

Dit meldt Het Nieuwsblad Transport.

DFDS en Cobelfret nemen roroterminal Göteborg over:

Het havenbestuur van Göteborg draagt de exploitatie van zijn roro-infrastructuur per 1 januari voor een periode van 25 jaar over aan DFDS en Cobelfret. Dat zijn de twee belangrijkste gebruikers van de terminal.

Dit staat in de Lloyd. Meer weten, klik hier.

woensdag 20 oktober 2010

"Ferry en Ro-Ro Campaign":

De “Ferry en Ro-Ro Campaign” van de diverse organisatie aangesloten bij ITF heeft als doelstellingen het verlies van arbeidsplaatsen voor havenarbeiders te stoppen en het bewerkstelligen van faire arbeidsvoorwaarden voor Europese en niet Europese zeelieden. Deze bedreiging bestaat reeds jaren onder diverse vormen en lijkt de laatste jaren terug veld te winnen, zeker in de Ferry en Ro-Ro. Alles heeft te maken met de transportpolitiek die door de Europese commissie in de steigers wordt geplaatst, het fameuze Highways of the Seas + Marco Polo Project. Daarin wordt sterk de klemtoon gelegd om de goederenstromen zoveel mogelijk via de Short-Sea verbindingen tussen Noord en Zuid -Europa te vervoeren, alsook via de rivieren zo ver mogelijk landinwaarts. Hier is veel tonnenmaat mee gemoeid. ACV Transcom noemt dit met tal van andere organisaties “Ports Package 3 door de achterdeur”. Op een sluikse manier wil men de zelfafhandeling terug op de kaart zetten. ACV Transcom verwerpt dit.

Daarom deze internationale actie. Omdat we verdomd goed weten dat er aan de overzijde ook een sluitend geheel moet zijn, is het noodzakelijk de actie internationaal te voeren. Dat lukt, doch er is nog veel werk te doen. Niet alle organisaties beschikken over de mogelijkheden om havens en terminals te blokkeren. Het is dus belangrijk dat iedereen op zijn domein meewerkt om te komen tot het best mogelijk resultaat. Dit is : “There is No Place to Hide”. En deze leuze mag niet enkel bestaan op papier, doch ook op het terrein. Daarom is ACV Transcom voortrekker van deze actie. Niet om eer en glorie van personen, maar voor de dokwerkers die morgen ook hun boterham moeten verdienen op de dok. Of gaan we straks nog werken met enkel foremannen , een paar chauffeurs en kraanmannen? Neen dus. Daarom hebben we jullie nodig, jullie achterban en jullie collega’s. Het is van groot belang dat deze boodschap wordt uitgedragen. Als er geen kuipers zijn (hetgeen in andere havens niet van toepassing is) moeten er pasmannen ingezet worden tegen Belgische lonen en moet er betaald worden in het Fonds voor Bestaanszekerheid. Geen bemanningsleden die havenarbeid verrichten. Als iedereen daarvan overtuigd geraakt dan zijn we al een stap verder.

“No Place to Hide”
De actie heeft tot dusver geleid tot afspraken met P&O ferries, 40 bijkomende dokwerkers in Hull en Tilbury (VK) , onderhandelingen met het Spaanse Suardiaz na een blokkade in Zeebrugge, onderhandelingen bij Stena Line (Nederland). Met een campagne die nog maar pas is gestart kunnen we nu reed spreken van een succes. Er werd recent actie gevoerd op een Grimaldi schip in Antwerpen nadat bleek dat de bemanning van plan was alle kuiperswerk uit te voeren. AET speelt hier een vreemd spel. Rederijen dreigen vaak om te verhuizen naar havens waar alles mag en alles kan. Grimaldi is niet van plan te verhuizen. Vlissingen is ook beperkt in plaats.

Wees alert!
Samen zijn we sterk. Daarom vragen wij jullie iedere vorm van zelfafhandeling (zoals lashing & securing van scheepslading) die plaatsvindt op het schip of de terminal waar jullie werken ons onmiddellijk te melden. Het is vijf voor twaalf!

Wegeniswerken in Westkapelle en in Zeebrugs achterhavengebied:

De komende weken worden in opdracht van de Afdeling Wegen en Verkeer werken uitgevoerd in het grensgebied tussen Knokke-Heist, Damme en Zeebrugge.

Vanaf maandag 8 november krijgt de N376, de Dudzelestraat in Westkapelle een nieuwe asfaltlaag over een lengte van 600m. Bij de rotonde met de Heistlaan zullen gedurende enkele weken plaatselijke omleidingen worden aangeduid; onder meer via de Alfred Ronsestraat in de achterhaven. Verder wordt in dezelfde periode ook nog het kruispunt tussen de Westkapelse Steenweg en de Zonnebloemweg bezuiden de Zeebrugse achterhaven aangepast. Gezien de locatie een belangrijk doorgangspunt voor het havenverkeer vormt moet met ernstige verkeershinder gerekend worden.

Dit meldt Oro nieuws Knokke-Heist.

Toegevoegde waarde van onze havens ruim 10% gedaald:

De toegevoegde waarde in 2009 gegenereerd in de Belgische (zee)havens, is in 2009 door de crisis "aanzienlijk geslonken" met 11,7 pct. Dat meldt de Nationale Bank in een 'flashraming' over het economisch belang van de havens van Antwerpen, Gent, Oostende, Zeebrugge en Brussel en het Luikse havencomplex. De directe toegevoegde waarde van de maritieme (directe band met de haven) en niet-maritieme cluster (bv. industrie) van die havens daalde van 16,9 miljard euro in 2008 tot 14,9 miljard euro.


Antwerpen
"In de maritieme cluster liep de toegevoegde waarde van de Antwerpse haven scherp terug, onder meer als gevolg van de verliezen van de rederijen, die het slachtoffer werden van een diepe malaise op de wereldmarkt van het maritiem vervoer, en van de inkrimping van de bedrijvigheid bij de goederenbehandelaars", stelt het rapport.


Zeebrugge houdt stand.
Enkel in Zeebrugge was er geen sterke terugval van het verkeer (tonnage): +6,8 pct. Maar ook daar werden de rederijen zwaar getroffen en liep de winstmarge van een aantal goederenbehandelaars fors terug, "waardoor de goede resultaten inzake goederenverkeer ongedaan werden gemaakt" qua toegevoegde waarde.Antwerpen kende met -16,7 pct de kleinste daling in het verkeer.


Werkgelegenheid daalt.
De totale werkgelegenheid in de havens daalde met 3,3 procent tot 120.528 waarvan 62.186 in Antwerpen. In de maritieme sector "laat alleen de haven van Gent een positief verloop optekenen, vooral dankzij de ontwikkeling van de bedrijvigheid in een onderneming uit de sector goederenbehandeling". In de niet-maritieme cluster was er overal een daling, uitgezonderd Oostende.

Dit meldt De Morgen.

Maersk Line staakt tijdelijke AE9-dienst naar Far East:

Net als de Grand Alliance zal ook Mærsk Line in de kalmere wintermaanden tussen Noord-Europa en het Verre Oosten 10% minder capaciteit aanbieden. De Deense rederij doet dat door de wekelijkse AE9-dienst tijdelijk stop te zetten.
De AE9 wordt verzekerd door negen schepen van 6.250 tot 7.250 teu en verbindt Zeebrugge, Felixstowe, Bremerhaven, Rotterdam, Le Havre en Tanger met een reeks Zuidoost-Aziatische havens. Na het Chinese nieuwjaar zal deze dienst hervat worden.

Dit meldt de Lloyd. Om meer te weten, lees hier.

Werkgelegenheid in Belgische havens daalde vorig jaar met 3,3%:

De crisis heeft een behoorlijke domper gezet op de gecreëerde toegevoegde waarde en de werkgelegenheid in de havensector vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste ramingen die de Nationale Bank van België elk jaar maakt over de Vlaamse zeehavens en de havens van Brussel en Luik.

Bron: de Lloyd. Lees meer hier.

maandag 18 oktober 2010

Shortsea-shipping herstelt zich:

De shortsea-trafiek in de havens van Gent, Zeebrugge en Antwerpen bleek in de eerste jaarhelft aan een duidelijk herstel toe. Met een verzamelde tonnage van 67,28 miljoen ton (+ 18,95% in vergelijking met 2009), zit de totale shortsea-trafiek in voornoemde havens opnieuw op het niveau van 2008.

Gent noteerde een spectaculair herstel (+ 39,16%) en scoort zelfs 21,97% hoger dan in 2008. Zeebrugge boekte tijdens de eerste zes maanden een toename met 29,13% in vergelijking met vorig jaar (+ 11,30% ten opzichte van 2008).Het relatief belang van shortsea shipping is ongelijk in de vier Vlaamse havens. In Oostende (99,52%), Gent (60,93%) en Zeebrugge (60,68%) is shortsea-shipping het belangrijkst in vergelijking met de totale haventrafiek. In de Antwerpse haven bereikte de shortsea-overslag 41.460.308 ton. Dat is 47,73% van alle Antwerpse haventrafiek.

Bron: De Vlaamse Ondernemer.

Chinese exporttarieven blijven onder druk:

De Shanghai Containerised Freight Index (SCFI) is de voorbije weken opnieuw gedaald. De gemiddelde all-in prijs op de spotmarkt voor het vervoer van een 40 voet container van Shanghai naar Noord-Europa bedraagt nu 3.134 dollar. Grote expediteurs slagen er intussen al in om prijzen onder de 3.000 dollar te krijgen.

Dit meldt Het Nieuwsblad Transport. Klik hier om hierover meer te lezen.

Oostende sleept nieuwe breakbulktrafiek in de wacht:

De haven van Oostende heeft een trafiek van groenten en fruit vanuit België en Noord-Frankijk én met bestemming Sint-Petersburg in Rusland in de wacht gesleept. Totnogtoe verliep deze trafiek via Vlissingen.

De trafiek wordt behandeld aan de voormalige roro-terminal van Cobelfret in de voorhaven die volledig omgeturnd wordt. Zo'n 85% van de oppervlakte is gereserveerd voor een energiefunctie. Schepen van 3.000 à 4.000 ton zullen aardappelen, fruit en uien laden. Deze ladingen zijn gepalettiseerd. In oktober worden drie afvaarten per week verzorgd en vanaf november stijgt de frequentie tot vijf afvaarten. Deze trafiek loopt tot maart, wanneer het seizoen eindigt.

Bron: de Lloyd.

zaterdag 16 oktober 2010

Maersk en Safmarine richten intra-Europese rederij op:

De zusterrederijen Maersk Line en Safmarine gaan hun intra-Europese containerdiensten overhevelen naar een nieuwe maatschappij met hoofdzetel in Kopenhagen. Volgende maand zal de naam van de nieuwe dochter bekend gemaakt worden en begint ceo Jakob Bomholt met het aanwerven van personeel.

Dit meldt de Lloyd. Lees hier meer.

CMA CGM kiest voor Duinkerke voor bediening VK en Ierland:

Jacques Saadé wil de trafiek in Duinkerke verdubbelen tot ruim 400.000 teu binnen drie jaar, dankzij een nieuwe strategie. De bestuursvoorzitter van rederij CMA CGM was vandaag aanwezig op de grote containerterminal in het westelijk havengebied van Duinkerke.

Bron: de Lloyd. Voor meer info, klik hier aan.

Turks geld voor CMA CGM:

De Turkse Yildirim groep onderhandelt met CMA CGM over een eventuele participatie in de Franse rederij. De Turken zouden een half miljard dollar vers kapitaal aanbrengen, wat hen een aandeel van ongeveer 20 procent in de derde grootste containerrederij ter wereld zou opleveren, meldt de Franse krant Les Echos.

CMA CGM klom dit jaar uit de rode cijfers, maar worstelt nog steeds met een zeer grote schuldenlast als gevolg van een ambitieus nieuwbouwprogramma. Eerder dit jaar liepen gesprekken tussen de Belgische zakenman Albert Frère en CMA CGM-topman Jacques Saade op niets uit, omdat de rijke Belg bij een eventuele financiële deelname van 300 miljoen dollar niet zou mogen mee beslissen over de koers die de Franse rederij vaart. Ook onderhandelingen met Qatari Holdings over een inbreng van een miljard dollar bleven zonder resultaat.

De Yildirim groep is al in de scheepvaartsector actief via de rederij Yilmar Shipping & Trading en Yilport Container Terminal. Dit meldt Nieuwsblad Transport.


Zeebrugse haven wil behoud steun estuaire vaart :

Zeebrugge, woensdag , 13/10/2010.

Naar aanleiding van een artikel over de estuaire vaart, verschenen in De Lloyd van 6 oktober, heeft de Raad van Overleg het belang van de steun aan de estuaire vaart voor de Zeebrugse haven nog eens duidelijk bekrachtigd.

De Lloyd had geschreven dat die steun op de tocht staat.“De haven van Zeebrugge beschikt op vandaag niet over een duurzame binnenvaartverbinding. Door de grotere investeringskost én operationele kost, dient er bij gebruik van aangepaste binnenvaartschepen die over zee varen een hogere transportprijs betaald te worden dan bij een vergelijkbare binnenvaartoplossing. De estuaire steunmaatregel werd door Europa in 2006 goedgekeurd als een beperkte ondersteuning van Vlaanderen. De steun is beperkt zowel in de tijd als in de omvang van het bedrag en de Raad van Overleg betreurt dat de steun aan de estuaire vaart door sommigen verkeerd wordt voorgesteld als een subsidiëring van de hinterlandtrafieken van de Vlaamse kusthavens door het Vlaamse Gewest. Het gaat om een tegemoetkoming om de handicap, die de meerkost van de estuaire vaart betekent tegenover de binnenvaart, gedeeltelijk te compenseren. Het compenseert geenszins de afstand en is dus zeker niet concurrentievervalsend,” zegt havenvoorzitter Joachim Coens. “Integendeel, het ontbreken van de waterinfrastructuur en de slechts gedeeltelijke en beperkte ondersteuning van de estuaire vaart is een concurrentieel nadeel.” Dit meldt Stadsomroep Brugge.

Trafiek in Zeebrugse haven met 15 procent toegenomen:

Tijdens de eerste drie kwartalen van 2010 werden in Zeebrugge 14,9 procent meer goederen behandeld dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het havenbedrijf MBZ bekend gemaakt. Er passeerde al 37,3 miljoen ton door de haven.

Dit meldt Het Laatste Nieuws. Lees hier meer.

dinsdag 12 oktober 2010

‘Geen gevaar milieu’ na botsing tanker en containerschip


Den Haag, 12 okt. Voor de kust van Scheveningen heeft een tanker vanmorgen vroeg kerosine gelekt na een aanvaring met een containerschip. Volgens de Kustwacht is er geen gevaar voor het milieu.
Een woordvoerder van de Kustwacht zegt dat kerosine „snel” verdampt. De vliegtuigbrandstof zou door de „landafwaartse” wind naar verwachting niet naar het strand afdrijven. Hij spreekt van „gunstige omstandigheden”.
De tanker, varend onder Griekse vlag, is rond zeven uur op ruim 30 kilometer van de kust aan de zijkant geraakt door een Cypriotisch containerschip. Het gevolg was een gat van zo’n vijf bij zes meter in de romp.
Vliegtuigbrandstof
Een onbekende, maar „naar verhouding beperkte”, hoeveelheid vliegtuigbrandstof is weg gelekt, zegt de Kustwacht. De rest van de kerosine is overgepompt naar andere compartimenten.
Het schip uit Cyprus had weinig schade aan de kop en kon doorvaren naar Rotterdam. Daar kreeg het toestemming de haven binnen te varen. Later vandaag zou duidelijk worden of de ruim 240 meter lange Griekse tanker naar een haven kan worden gesleept – waarschijnlijk Rotterdam.
Bij de aanvaring raakte niemand gewond. Aan boord van tanker Mindoro waren 25 bemanningsleden. Containerschip Jork Ranger had twaalf man aan boord.
Oorzaak
Over de oorzaak was rond het middaguur niets bekend. De waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) onderzoekt het incident. Vanmorgen was de waterpolitie nog onderweg.
De kapiteins van de twee betrokken schepen en andere bemanningsleden worden verhoord. Er wordt een reconstructie gemaakt op basis van gegevens van de navigatieapparatuur aan boord en van door het Kustwachtcentrum geregistreerde vaarroutes. Het OM besluit op basis van het proces-verbaal van de waterpolitie of mensen vervolgd worden.
Volgens de woordvoerder van de Kustwacht vinden op jaarbasis „een paar” aanvaringen plaats. Daarbij zijn meestal kleinere schepen betrokken. „Normaal gebeurt dat bij slechte weersomstandigheden, vanmorgen was het weer goed.” Een KLPD-woordvoerder zegt dat aanvaringen met twee grote schepen, waarbij vloeistof in zee lekt, „zelden” voorkomen.

zondag 10 oktober 2010

Veerboot DFDS in brand op Oostzee

De veerboot Lisco Gloria is in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Oostzee na een explosie in brand gevlogen. Het vuur brak uit na een explosie, waarvan de autoriteiten vermoeden dat een technisch defect van een vrachtwagen op het schip die heeft veroorzaakt.

Het schip was met 249 mensen aan boord onderweg van het Duitse Kiel naar Klaipeda in Litouwen.
Alle opvarenden zijn gered.

De 200 meter lange Lisco Gloria is eigendom van DFDS, heeft 2200 strekkende meter ro/ro-ruimte en kan 264 passagiers accomoderen.

Nieuwkomer in haven Oostende?

Costal Port Agencies heeft informatie ingewonnen bij de Oostendse havenautoriteiten om een trafiek (aardappelen, fruit en groenten) te starten tussen Oostende en Rusland. Hiervoor zouden loodsen gehuurd worden op kaai 204, het vroegere Terminalco. We kijken uit naar de verdere ontwikkelingen hieromtrent, gezien dit ook tewerkstelling zal meebrengen voor de Oostendse havenarbeiders.

Reders op route Azië/Europa hebben winst verviervoudigd

Reders op de routes tussen Azië en Europa hebben viermaal zoveel verdiend in het eerste halfjaar van 2010 dan in dezelfde periode van 2008. Dat blijkt uit informatie en een analyse van gegevens door het nieuwe Box Trade Intelligence. Aan de basis van die winststijging liggen vooral kostenbesparingen.

Europese subsidies voor estuaire vaart mogelijks bedreigd

Om de binnenvaart en estuaire vaart aan te moedigen, gaf Europa subsidies. Hieraan was echter een resultaatsverbintenis gekoppeld. Hiervoor moet namelijk een toename van de trafiek merkbaar zijn.
Maar door de crisis in de binnenvaart, zijn die afspraken niet meer haalbaar. Daarom vraagt de administraie Waterwegen & Zeekanaal nu een tijdelijke afwijking aan Europa. De vraag wordt onderschreven door Hilde Crevits
Wanneer een antwoord mag worden verwacht van Europa, is niet duidelijk.

vrijdag 1 oktober 2010

Update Fair Ferries Campaign


Op de laatste dag van de actieweek, 30 september, werd de Fair Ferry Campagne verdergezet in de Zeebrugse haven en stonden dockers-meetings op de agenda.

's Morgens trok opnieuw een ACV- délégatie havenarbeiders naar de refters in de haven.

Op de Brittania kaai waren heel wat havenarbeiders tewerkgesteld op de “PAULINE” en de “MELUSINE” van de rederij COBELFRET.


Net zoals eerder deze week werd de solidariteit onder bemanning en havenarbeiders nogmaals bevestigd. Het doel van deze internationale actieweek werd toegelicht en werd er door de vakbond opgeroepen elke overtreding van de wet op de havenarbeid af te keuren en dit bij de vakbonden te melden.

De havenarbeiders tewerkgesteld op het schip “FAUST” van rederij WWL op de Canada kaai werden ook ingelicht over de Fair Ferry Campaign.



In de namiddag werd ten slotte nog een bezoek gebracht aan het Zeebrugse aanwervingslokaal om ook daar een toelichting te geven.

Ook in Southampton waren de collega's actief. Daar werdt de L'Audace met een bezoekje vereert. Wat de nodige commotie bij de rederij veroorzaakte. Het schip was slechts enkele uren in de haven, 10 bestelwagens om te lossen en landbouwmachine om te laden. Niettegenstaande deze minimale lading liep het schip door de plaatselijke acties toch vertraging op.

ACV Transcom heeft tijdens deze week heel wat havenarbeiders kunnen bereiken, wat op zich al een geslaagde actie is. Wij hopen alvast dat deze maritieme actie duidelijk maakt dat solidariteit onder havenarbeiders en zeelui een belangrijk gegeven is om zo sociale dumping tegen te gaan. Dus goedkopere arbeidskrachten kunnen niet ingeschakeld worden om de scheepscargo te behandelen.