dinsdag 30 november 2010

Lijnvaart nooit eerder zo winstgevend

De containerrederijen hebben in het derde kwartaal financiële recordresultaten geboekt. De Franse databank Alphaliner becijferde dat de bedrijfswinsten voor de ganse sector voor de periode juli - september ongeveer 6 miljard dollar bedroegen, terwijl er in het derde kwartaal van vorig jaar nog een verlies van 4 miljard dollar geleden werd.
Achttien van de dertig grootste containerrederijen geven financiële resultaten vrij. Wanneer hun totale bedrijfswinst (EBIT) over het aantal vervoerde containers wordt verdeeld, blijkt dat ze in het derde kwartaal 560 dollar per teu verdiend hebben.
Alphaliner heeft ook de marges van de grote containerrederijen met elkaar vergeleken. Het gemiddelde voor de achttien carriers bedraagt 15,6 procent. De beste rendementen werden gehaald door Yangming, CMA CGM, Wan Hai, China Shipping en Evergreen, die marges van gemiddeld 20 procent hadden.Lees hier verder.

Zeebrugge ontvangt Queen Elizabeth

Op maandag 29 november legde het prestigieuze cruiseschip m/s Queen Elizabeth aan in Zeebrugge. Het schip werd op 11 oktober van dit jaar in de vaart genomen en is het nieuwste in de lange rij van ‘koninklijke’ cruiseschepen van de rederij Cunard Line. Eerder al legde de m/s Queen Mary 2 aan in de kusthaven.

De Queen Elizabeth werd gebouwd in het Italiaanse Triëste en verwijst naar het gelijknamige schip van Cunard Line dat in 1938 te water werd gelaten en in 1974 werd gesloopt. Het decor van het schip straalt dezelfde gratie uit van het tijdperk van weleer, gecombineerd met hedendaagse moderne luxe. In het oog springend zijn de Grand Lobby met haar gigantische trappen, een twee verdiepingen hoge bibliotheek goed voor 6.000 boeken, het Games Deck met typische Engelse vrijetijdsbestedingen, hypermoderne spabehandelingen, films uit de tijd van weleer en kunstwerken die Cunard verbindt met het koningshuis en het Britse maritieme erfgoed.

Het schip heeft een lengte van 294 meter, een breedte van 32 meter en een waterdiepte van 8 meter. Er zijn 12 passagiersdekken goed voor de accommodatie van niet minder dan 2092 passagiers. Lees hier verder.

Vrachtdiensten Eurotunnel liggen stil

Eurotunnel heeft de shuttletreinen voor vrachtwagens vanochtend stil gelegd wegens het zware winterweer aan de Britse kant. Eurotunnel kan niet zeggen wanneer de vrachtwagen-treinen weer gaan rijden. Vorige winter ondervond de tunnel grote problemen met passagierstreinen van Eurostar door hevige sneeuwval in Frankrijk, wat er toen toe leidde dat de Eurostartreinen dagenlang niet reden. Grote delen van Groot-Brittannië hebben nu al bijna een week te kampen met hevige sneeuwval en vorst. De grootste problemen doen zich tot nu toe voor in Schotland en het noorden van Engeland > lees hier verder

zaterdag 27 november 2010

CMA CGM loopt met mega-containerschepen Vietnam rechtstreeks aan.

In het kader van een optimalisatie van de dienstverlening op de scheepvaartroutes tussen Europa en Azië biedt de Franse rederij CMA CGM vanaf begin november vanuit Europa een directe aanloop aan van en naar Vietnam.

Dat gebeurt met de schepen van de FAL 3 Service (French Asia Line). Deze loop wordt onderhouden met tien schepen met een capaciteit van 8500 à 9500 TEU, twintig voet containereenheden. In Vietnam wordt de nieuwe diepwaterhaven van Cai Mep aangelopen. Via deze haven worden per feederdienst ook de havens van Haiphong, Danang en Qui Nhon bediend.

De rotatie van de aangepast FAL 3-dienst neemt dan 70 dagen in geslag en doet achtereenvolgens volgende havens aan: Qingdao, Ningbo, Chiwan, Nansha, Yantian, Cai Mep, Port Kelang, Marsaxlokk, Le Havre, Duinkerke, Zeebrugge, Hamburg, Rotterdam, Zeebrugge, Southampton, Beirut, Jeddah, Port Keelang en terug naar Qingdao.

CMA CGM is de allereerste rederij die met mega-containerschepen Vietnam rechtstreeks aanloopt.

lees hier verder



donderdag 25 november 2010

Het Nieuwsblad - Zeebrugge ontvangt maandag nieuw cruiseschip m/s Queen Elizabeth

Het Nieuwsblad - Zeebrugge ontvangt maandag nieuw cruiseschip m/s Queen Elizabeth

Maersk sluit vrede met grote Britse klant :: Nieuws.be

Maersk sluit vrede met grote Britse klant :: Nieuws.be

Maersk voert toeslag in wegens 24-uurs regel :: Nieuws.be

Maersk voert toeslag in wegens 24-uurs regel :: Nieuws.be

Veerdiensten Dover-Calais liggen stil

De veerdiensten tussen Dover en Calais liggen vandaag stil wegens een onaangekondigde staking van het havenpersoneel aan Franse kant. Dat is door zowel P&O Ferries als SeaFrance gemeld. Beide rederijen stellen daarbij dat de actie bij de Kamer van Koophandel voor Calais, de instantie die de haven beheert, de hele donderdag zal duren. De diensten van DFDFS Seaways vanuit Dover op Duinkerken ondervinden geen last van de staking. Dit meldt NT.

Het Nieuwsblad - Verkeershinder in haven duurt langer

Het Nieuwsblad - Verkeershinder in haven duurt langer

Herstructureringen bij glasfabriek AGC :: Nieuws.be

Herstructureringen bij glasfabriek AGC :: Nieuws.be

Trailers per spoor tussen Genk en Zeebrugge :: Nieuws.be

Trailers per spoor tussen Genk en Zeebrugge :: Nieuws.be

woensdag 24 november 2010

Dossier MACtac (pesterijen)

Beste collega,

We schaamden ons de voorbije dagen. De jarenlange pesterijen bij MACtac waarover uitvoerig bericht werd in de media zijn ronduit schokkend. Dat bedrijf kende blijkbaar een echte pestcultuur.

In die mediastorm lijkt het wel alsof de vakbond minder bekommerd was om het slachtoffer.

Laat het ons duidelijk stellen: het ACV kiest voor het slachtoffer. Pesten op het werk kan niet! Pesters horen niet thuis in het ACV! Hun gedrag staat haaks op onze waarden en principes. We verwachten van alle collega’s binnen het ACV dan ook uiterste waakzaamheid voor dit soort gedrag. Daarom gaat onze bekommernis ook volledig naar de slachtoffers. We zullen hen bijstaan met alle middelen die binnen onze mogelijkheden liggen.

Met de informatie waarover we nu beschikken, erkent het ACV dat er twee beoordelingsfouten zijn gemaakt. Ten eerste had de persoon die de pestfeiten filmde nadien niet op een ACV-lijst voor de sociale verkiezingen van 2004 mogen staan. Het ACV had ook in 2008 de juridische verdediging tegen diens ontslag om dringende reden niet mogen voeren.

Door open communicatie over de zaak MACtac willen we dit ook duidelijk maken aan de buitenwereld. Onze militanten ontvangen een e-mail en een brief. In Visie en Vakbeweging zullen we veel aandacht besteden aan dit onverkwikkelijke dossier. We geven ook de webpagina http://pestenkanniet.acv-online.be vrij voor al onze militanten. Hierop kunnen ze reacties en suggesties kwijt rond dit dossier. De binnengekomen reacties zullen we nauwgezet opvolgen en gebruiken op acv-online.be.

Dergelijke pesterijen moeten absoluut voorkomen worden. Het ACV werkt hier al jaren zeer intens aan en lag met verschillende acties mee aan de basis van de wetgeving die pesten strafbaar stelt. Maar het is duidelijk dat deze wetgeving niet voldoet. Die moet geëvalueerd en bijgestuurd worden. Zo is het onbegrijpelijk dat de directie van MACtac, ondanks duidelijke adviezen van de preventieadviseur, jarenlang kan doen of haar neus bloedt.

Het ACV ontwikkelt de komende maanden een actieplan om pestgedrag nog harder te bestrijden. Voor de uitvoering van dit actieplan rekenen we ook op u:
- om onze leden, de 16 000 verkozenen en 80 000 vrijwilligers opnieuw te informeren over onze houding in verband met pesten;
- om onze afgevaardigden maximaal bij te staan in deze moeilijke tijden;
- om in de ACV vorming een stevige tand bij te steken in verband met pestpreventie. - om zo vrijgestelden en afgevaardigden beter te wapenen in dit soort moeilijke dossiers;
- om in samenwerking met slachtoffers van pestpraktijken een anti-pestcampagne voor de ondernemingen voor te bereiden;
-door de wetgeving te evalueren en voorstellen tot bijsturing uit te werken;
- door onze interne procedures inzake rechtsbijstand te evalueren en een onafhankelijke ombudsdienst te installeren.

Voor de uitvoering van dit actieplan werken we nationaal de nodige middelen uit. U kan nu al terecht op het prikbord van intranet, de komende weken zullen we dit stelselmatig aanvullen.

We waren de voorbije dagen echter ook kwaad. Omdat deze pesters het waardevolle werk van de ACV personeelsleden en vakbondsafgevaardigden, die het wél iedere dag opnemen voor werknemers, in een slecht daglicht stellen. Personen die het ACV vertegenwoordigen hebben een voorbeeldfunctie. Zo verwerven we recht van spreken. Dat verwachten we van mekaar. De schade aan deze voorbeeldfunctie en aan onze geloofwaardigheid is groot.

We merken dat werkgeversorganisaties en anderen dit dossier nu al misbruiken om een aanval te doen op de bescherming van vakbondsafgevaardigden. Bescherming die nodig is om collega’s te helpen en te verdedigen. We zullen niet toelaten dat de inzet van onze vakbondsafgevaardigden en de bescherming die daarbij hoort, worden aangetast.

Wij hopen, beste collega, op uw steun voor deze aanpak en werkwijze.

Met vriendelijke groet,
Luc Cortebeeck
Voorzitter ACV

Claude Rolin
Algemeen Secretaris ACV

vrijdag 19 november 2010

Zeebrugge pleit voor meer samenwerking met Antwerpen in containersector

MBZ-voorzitter Joachim Coens hoopt dat op termijn een gemeenschappelijke strategie voor de containersector kan ontwikkeld worden tussen Zeebrugge en Antwerpen. Een antwoord vinden op de vraag hoe die samenwerking tot stand kan komen is voor Coens de grootste uitdaging waar Zeebrugge voor staat. Lees hier verder.

Eerste schip bij ZIP in Zeebrugge

Vandaag werd het eerste schip gelost op de nieuwe terminal van PSA in het Albert II-dok in Zeebrugge. Het onder Belgische vlag varende estuair schip "Deseo" lostte bij Zeebrugge International Port (ZIP) een honderdtal containers, afkomstig uit Antwerpen. Lees hier verder.

donderdag 18 november 2010

Havenarbeiders van Oostende leggen het werk neer

Het rommelt al een hele tijd in de Oostendse haven. Nadat meer dan de helft van de havenarbeiders in 2009 werkloos werden na het vertrek van rederij Cobelfret naar Zeebrugge, diende er zich recent een nieuwe trafiek aan in de haven van Oostende.

Kloosterboer, een overslagbedrijf uit Vlissingen in Nederland, kwam met een trafiek groenten en fruit naar Oostende. Na een analyse van de tewerkstelling bleek dat de nieuwe stouwer CPA het blijkbaar niet al te nauw nam met de geldende regels inzake havenarbeid. Uiteindelijk legden de havenarbeiders het werk neer omdat overleg niets uithaalde en dinsdagmorgen 9 havenarbeiders uit Vlissingen aan de slag gingen in Oostende, terwijl de Belgen “lekker mochten gaan stempelen”.

Uit de daaropvolgende onderhandelingen bleek het havenbestuur van de haven Oostende bijzonder veel boter op het hoofd te hebben. Als publiek bedrijf hadden ze zich zeer ver gewaagd en duidelijk vele verkeerde afspraken gemaakt met de nieuwe klant. Het is een eer dat ACV Transcom de zwarte piet kreeg toegespeeld als onhandelbare partij in dit conflict. Je zou voor minder onhandelbaar worden. Het was een regelrechte aanval op het statuut.

Er volgden tussenkomsten met de ACV top waardoor ACV Transcom besliste om de onderhandelingsploeg te versterken met de algemeen sectorverantwoordelijke Michel Claes. AGHO Voorzitter Johan Vande Lanotte nam zelf het heft in handen. De partijen kwamen samen op woensdag 17 november in Oostende en de nodige afspraken werden gemaakt. Belangrijk was de instandhouding van de trafiek, zonder afbreuk te doen aan de rechten van de havenarbeiders. De havenarbeiders gingen weer aan het werk.

Vrijdag 19 november volgt een verzoeningvergadering waarin de tekst van het definitieve akkoord wordt ondertekend.

woensdag 17 november 2010

Minder containerschepen naar de sloop

Er zullen dit jaar minder containerschepen gesloopt worden dan verwacht. Vorig jaar werden meer dan 200 schepen met een gezamenlijke capaciteit van 378.000 teu naar de sloopstranden in Azië gestuurd. De containerrederijen kampten omwille van de crisis met grote overcapaciteit en besloten daarom om hun oudste boten te laten verschroten. Hoewel er dit jaar veel nieuwe tonnage in de vaart is gekomen, zijn er niet zo veel oudere schepen voor afbraak verkocht. De Franse databank Alphaliner telde dit jaar tot dusver 81 eenheden met een : "lees hier verder"

donderdag 11 november 2010

Wilhelmsen reactiveert alle opgelegde autoschepen:

De Noorse rederij Wilhelm Wilhelmsen heeft een uitstekend derde kwartaal achter de rug. Wilhelmsen is via participaties in Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL) en Eukor een belangrijke ro/ro-carrier. Alle opgelegde autoschepen zijn intussen weer aan de slag gegaan.

Volgens de Noren is het ro/ro-verkeer vanuit Azië naar Europa verdubbeld in vergelijking met het derde kwartaal van 2009. Vooral het high-and-heavy segment met onder meer landbouwmachines, bussen en andere grote voertuigen, deed het goed. Tussen Azië en Noord-Amerika zijn de volumes in het derde kwartaal verdrievoudigd. Als alle routes bij elkaar geteld worden, komt Wilhelmsen tot een globale volumestijging van 27 procent.

De combinatie van meer lading en hogere tarieven in de ro/ro-sector deed de omzet van de groep in het derde kwartaal naar 507,7 miljoen dollar stijgen. Dat is 30 procent meer dan vorig jaar. Het bedrijfsresultaat in deze periode was 58,9 miljoen dollar, tegenover amper de helft daarvan (26,5 miljoen) vorig jaar.

De Noren hebben nog 21 schepen in aanbouw, waarvan er 10 voor WWL en 11 voor Eukor bestemd zijn. Bij Mitsubishi Heavy Industries staan twee eenheden op stapel die de grootste autoschepen ter wereld zullen worden. Dit jaar werden zestien gehuurde schepen aan hun eigenaars teruggeleverd. Daardoor konden de dertien schepen die WWL had opgelegd, allemaal terug aan de slag. De Tampa gaat deze maand als laatste uit de mottenballen.

Bron: Nieuwsblad Transport.

'Exceptioneel' resultaat voor Maersk:

Hogere vrachttarieven en een hogere olieprijs hebben A.P. Møller-Maersk in de eerste drie kwartalen een 'exceptioneel' resultaat opgeleverd. In de containervaart - Maersk Line en Safmarine - werd een verlies van 1,6 miljard dollar in 2009 omgezet in een winst van 2,3 miljard dollar. Bij de groep als geheel steeg de winst van 0.7 naar 4,2 miljard euro.

Maersk Line en Safmarine zagen in de eerste negen maanden van het jaar de vrachtprijzen met 34 stijgen en het volume met 7 procent. Ook werden de kosten per container omlaag gebracht.

Bij overslagbedrijf APM Terminals nam het volume toe met 3 procent, ondanks de sluiting van een aantal terminals. Het resultaat van 668 miljoen dollar (2009: 340 miljoen dollar) werd positief beïnvloed door de verkoop van een deelbelang in Sigma Enterprises, mede-eigenaar van de Yantian International Container Terminal in China.

Over heel 2010 verwacht A.P. Møller-Maersk nu een winst van 5 miljard dollar. In augustus dacht de Deense groep nog dat dit 4 miljard dollar zou zijn.

Dit staat in Nieuwsblad Transport.

dinsdag 9 november 2010

Kapitein en machinist overleven al half jaar op onzeewaardig schip

Zeebrugge - In de haven van Zeebrugge ligt het schip De Condor al een half jaar aan de ketting. Het schip vertoont zoveel gebreken dat het van de scheepvaartinspectie niet meer mag uitvaren. Al die tijd zijn de kapitein en de machinist aan boord gebleven. Maar de toestand wordt onhoudbaar.

De Condor liep in april Zeebrugge binnen met een vracht rijst uit de Caraïben. Niemand snapte toen hoe het schip veilig de oversteek van Midden-Amerika haalde. De Condor was niet meer zeewaardig en werd aan de ketting gelegd. Intussen is de bemanning vertrokken. Enkel de Nederlandse kapitein en zijn Portugese machinist willen van geen wijken weten. Het Seamen Centre en het ITF, de internationale vakbond voor zeelieden, zorgen dat ze kunnen overleven. Ze krijgen eten, water en stroom. Maar die toestand kan niet blijven duren.

Bron : focus-WTV

Lissewegenaars willen alternatief voor geluidsschermen langs spoor:

De Brugse CD&V-voorzitster Minou Esquenet heeft dit weekend een dossier overhandigd aan burgemeester Moenaert (CD&V). Een aantal Lissewegenaars willen er mee vermijden dat de Stationsstraat onderbroken wordt. ‘De huidige plannen zijn onmenselijk.'

Spoorwegbeheerder Infrabel wil het rangeerstation in Zwankendamme uitbreiden, en dat zal het treinverkeer richting Zeebrugge, en dus door Lissewege en langs Zwankendamme, fors doen toenemen. In het milieurapport staan daarom maatregelen om de overlast voor de bewoners van de polderdorpen zoveel mogelijk te beperken. Maar voor de overweg aan de Stationsstraat staat in het rapport dat er twee geluidsmuren zullen worden gebouwd, die de straat definitief zouden onderbreken.

In twee splitsen.

‘Onaanvaardbaar', vindt een groep bewoners van het polderdorp. ‘Dit hele plan is onmenselijk voor Lissewege. Je kan het toch niet maken om het dorp in twee te splitsen? Deze straat is een levensader voor het dorp.'

Daarop stak een aantal onder hen de koppen bijeen om een alternatief voorstel uit te werken. En het resultaat werd zaterdag aan de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V), overhandigd door partijgenootMinou Esquenet, die de denkoefening coördineerde.

‘Het is een constructief plan', zegt Esquenet. ‘We willen de groei van de haven niet in de weg staan, maar verzoenen met het behoud van de leefbaarheid en de levenskwaliteit in ons polderdorp.'

Xavier Robeyns, ingenieur en betrokkene, tekende het hele plan uit. Concreet houdt het voorstel twee punten in. Ten eerste wil de groep een insleuving van het spoor ter hoogte van het dorp: wat dus wil zeggen dat het spoor daar lager zou liggen. Daarnaast wordt de aanleg van een derde spoor gesuggereerd.

‘Want tegen 2018 wordt verwacht dat beide bestaande lijnen weer verzadigd zullen zijn. De uitbreiding van het rangeerstation in Zwankendamme zal ongetwijfeld meer treinverkeer veroorzaken, en daar komt nog eens de uitbreiding van de haven bij. Infrabel kijkt niet verder dan 2018', zegt Robeyns.

Derde spoor.

‘Die derde spoorlijn kan eventueel wel bovengronds worden aangelegd', treedt Minou Esquenet Robeyns bij. ‘Daarop kan bijvoorbeeld het personenvervoer worden voorzien. Goederen- en personentreinen rijden aan andere snelheden en stoppen op andere plaatsen. Met ons voorstel wordt een vlot verkeer mogelijk gemaakt.'

Als voorzitter van Zeebrugge Open, de spreekbuis voor de ontsluiting van de Zeebrugse haven, beloofde Moenaert het dossier alvast op de onderhandelingstafel te brengen. ‘Het huidige plan is gewoon absurd. Die geluidswand is precies een Berlijnse muur', merkte de burgervader ironisch op. ‘De haven stelt 27.000mensen te werk. Een degelijke spooromsluiting is noodzakelijk, maar die manier van werken is onaanvaardbaar. Dit voorstel lost alle problemen op.'

Dit staat in het Nieuwsblad.

Ruk op Chinese exporttarieven blijft:

Volgens de Shanghai Shipping Exchange is er nog altijd ruim voldoende containercapaciteit beschikbaar tussen het Verre Oosten en Europa en overtreft het aanbod de vraag. De tarieven blijven daarom onder druk staan, al lijken de carriers steeds minder bereid om grote kortingen te geven.
De prijs voor een transport van China naar Noord-Europa schommelt nu tussen de 1.500 en de 1.550 dollar all-in per teu. De laatste Shanghai Containerised Freight Index bevat een gemiddelde van 1.510 dollar/teu voor dit vaargebied, wat een daling met 25 dollar in een week tijd (-1,3 procent) betekent.

Ook op de Pacific is er traditioneel overcapaciteit in de kalme wintermaanden. Daar werden de voorbije week tariefdalingen van 100 tot zelfs 300 dollar voor een 40' container opgetekend. Tussen China en Australië is de afstand veel kleiner en is het piekseizoen dus nog bezig. Op die route zitten alle schepen vol en konden de tarieven vorige week met 4,5 procent verhoogd worden.

Bron: Nieuwsblad Transport.

donderdag 4 november 2010

Queen Elizabeth komt naar Zeebrugge:

Op maandag 29 november krijgt Zeebrugge hoog en royaal bezoek. Dan brengt de maiden call het nieuwe schip ‘Queen Elizabeth’ immers naar de haven.
De Queen Elizabeth werd op 11 oktober 2010 in de vaart genomen en is het nieuwste in een lange rij van 'Koninklijke schepen'. Het cruiseschip is voorzien van een Victoriaanse Garden Lounge, het Games Deck met typische Engelse vrijetijdsbestedingen, de Queens Room en de Golden Lion Pub. De nieuwe Queen Elizabeth kan 2068 passagiers meenemen, bijna 200 meer dan op de vorige Queen Elizabeth. De orginele Queen Elizabeth werd in 1938 te water gelaten. Het is de allereerste keer dat de Queen Elizabeth een bezoek brengt aan de haven van Zeebrugge.

Bron: Krant van West-Vlaanderen.

Ruwbouw nieuwe oostelijke strekdam af:

De ruwbouw van de oostelijke strekdam is volledig afgewerkt. Met de uitgebaggerde havengeul en de werkzaamheden aan de westelijke strekdam is de nieuwe haventoegang stilaan zichtbaar. ‘De toekomst wordt voorbereid', zegt afgevaardigd bestuurder Paul Gerard.

Wie vandaag op de zeedijk of het Westerstaketsel wandelt, kan er niet meer naast kijken: de nieuwe haventoegang wordt elke dag een stukje zichtbaarder. De werkzaamheden aan de westelijke strekdam zijn ter hoogte van het Klein Strand volop aan de gang, de havengeul is intussen al uitgebaggerd, en vandaag is ook de ruwbouw van de oostelijke strekdam een feit.

‘Nautisch gezien is de oostelijke strekdam volledig afgewerkt. Er hoeven geen stenen of rotsblokken meer aangebracht te worden, er rest ons alleen nog de esthetische afwerking. En op de kop van de dam komt een nieuwe radartoren omdat de huidige radar op de site De Halve Maan blinde vlekken vertoont door de aanwezigheid van appartementen op de zeedijk', vertelt Paul Gerard, afgevaardigd bestuurder van Haven Oostende.

Schepen van 200 meter lang

Door de bouw van twee nieuwe strekdammen dieper in zee en het baggeren van de nieuwe vaargeul wordt een bredere en rechtere haventoegang gecreëerd. Hierdoor kan de haven grotere schepen binnenhalen.

‘Doordat de oostelijke strekdam een feit is en ook de havengeul al uitgebaggerd is, kunnen we in feite vandaag al schepen tot 200 meter ontvangen. Alleen bij een sterke zuidwestenwind is dit nog moeilijk, omdat er nog geen volledige westelijke strekdam is. Maar door de nieuwe havengeul hoeven de schepen al niet meer via de kust plots de haven binnen te draaien en kunnen ze nu gewoon recht binnenvaren', zegt Gerard.

De ruwbouw van de westelijke strekdam moet afgewerkt zijn tegen begin 2012. En tegen de zomer van 2012 moet de nieuwe haventoegang volledig operationeel zijn.

Meer cruiseschepen

Volgens Paul Gerard is de nieuwe haventoegang een noodzakelijke voorbereiding op de toekomst van de Oostendse haven. ‘De ingreep is voor verschillende sectoren heel belangrijk. In de cruisesector hebben we voor het komende jaar al nieuwe contracten getekend met schepen van 200 meter. Voordien konden we enkel schepen van 160 meter binnenhalen. Hierdoor zal Oostende meer passagiers kunnen ontvangen.'

Daarnaast bereidt de haven zich voor op de ferrymaatschappijen die een nieuwe vloot met grotere schepen zal aankopen. ‘En in de toekomst richten we ons ook op windenergie. Maar in die sector moeten heel wat grote schepen binnenvaren om onderdelen te laden en te lossen. Met de bouw van de eerste zes windturbines van C-Power, bijvoorbeeld, konden de wieken met een diameter van 130 meter niet tussen de staketsels binnenvaren en werden ze in Zeebrugge gefabriceerd. Bij de volgende fase van het Thorntonproject zal dit wel in Oostende kunnen gebeuren', besluit Gerard.

Dit staat in het Nieuwsblad.

P&O Ferries geen kandidaat (meer) voor Sea France:

P&O Ferries heeft meegedeeld dat het geen kandidaat is voor de overname van SNCF-dochter SeaFrance. Officieel zijn er nog vier kandidaten die een verzegeld bod hebben uitgebracht op de Franse ferry-operator; aanvankelijk toonden 15 partijen belangstelling.

Dit staat vandaag in de Lloyd. Meer weten, klik hier.