vrijdag 26 maart 2010

Bestrating CHZ-kaai

De bestrating op de CHZ-PSA kaai te Zeebrugge laat te wensen over. Deze leidt tot onveilige situaties voor de Havenarbeiders in onze kusthaven. Putten tot 40 cm diep en spoorvorming leiden tot gevaarlijke situaties voor voornamelijk de Straddle-Carrier chauffeurs. Ook de markeerders tewerkgesteld langs het spoor ervaren serieuze hinder, tengevolge van stofwolken, tijdens het uitoefenen van hun taak.

ACV Transcom heeft reeds meerdere keren bij de bedrijfsleiding aangedrongen om deze problematiek asap aan te pakken. Tot op heden zonder bevredigend resultaat. Ondanks de volle inzet van de havenarbeiders om in dergelijke onveilige situaties toch nog een maximum aan capaciteit te draaien lijkt de leiding van PSA de betrokken partijen van het kastje naar de muur te sturen.

Ondertussen werd de voorbereidende grondlaag op 5 verschillende locaties uitgevoerd. Het aanbrengen van de definitieve toplaag wordt voorzien begin volgende week. Hopelijk eindigen deze plannen niet terug in een zoveelste uitstel?

Ondertussen raden wij iedereen tewerkgesteld op deze kaai aan extreem voorzichtig te zijn.
Wordt vervolgd.

Actiedreiging bij Norfolkline van de baan

Norfolkline en FNV Bondgenoten hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Nieuwe stakingen op de ro/ro-terminal in Vlaardingen, zoals eerder deze week nog dreigden, zijn daarmee van de baan.

Enkele weken geleden stelde de bond een ultimatum dat vorige week woensdag afliep en prompt in een 24-uurs staking uitmondde. Daardoor zag het bedrijf zich gedwongen vier afvaarten op Felixstowe en Killingholme te schrappen. De Humber Viking die vorige week in Zeebrugge afmeerde, met besmette lading aan boord, werd toen in het kader van internationale solidariteit niet behandeld.

FNV-bestuurder Cees Bos noemt het 'jammer dat het resultaat afgedwongen moest worden met een staking.' Hij is tevreden dat nu aan de werknemers een 'goed resultaat' voorgelegd kan worden.

De leden worden nu schriftelijk geraadpleegd over de nieuwe CAO. Als de leden instemmen, is het akkoord definitief en kan de nieuwe CAO ondertekend worden.

Cruciale dagen voor CMA CGM

Bij de Franse rederij CMA CGM worden de dossiers bestudeerd die nieuwe kandidaat-investeerders vorige week hebben ingediend. De rederij uit in Marseilles zit dringend om vers kapitaal verlegen en de overheid wil het bedrijf pas steunen als ook particuliere investeerders in een reddingsplan stappen. Dit schrijft Nieuwsblad Transport.

Van het overbruggingskrediet dat de banken ter beschikking wilden stellen, is maar een klein gedeelte uitbetaald. In ruil daarvoor moest eigenaar Jacques Saadé de dagelijkse leiding aan een door de banken aangeduide nieuwkomer, Philippe Soulié, afstaan.

Intussen kan CMA CGM bij gebrek aan middelen geen afgewerkte nieuwbouwschepen in Zuid-Korea in ontvangst nemen en dreigen die schepen (en de betaalde voorschotten) in vreemde handen over te gaan.

Tot de geïnteresseerde nieuwe investeerders behoren naar verluidt de financier Walter Butler die al in de ferrymaatschappij SNCM participeert, het Amerikaanse kapitaalfonds Appolo Invest, Vincent Bolloré als voormalig eigenaar van de CMA CGM-dochter Delmas en een consortium uit Qatar.

Ook de Franse reder Louis-Philippe Dreyfus heeft duidelijk gemaakt dat hij niet lijdzaam aan de kant kan blijven toekijken wanneer een grote Franse rederij als CMA CGM gered moet worden. Hij betrekt er de zakenbank Goldman Sachs bij.

In situaties als deze circuleren er uiteraard veel geruchten over mogelijke scenario's. Zo wordt het recente bezoek van MSC-eigenaar Gianluigi Aponte aan de Franse president Nicolas Sarkozy geïnterpreteerd als de voorbode van een mogelijke fusie van CMA CGM en MSC, waardoor 's werelds grootste containerrederij zou ontstaan.

woensdag 24 maart 2010

P&O start op 7 april terug met de vrachtroute Zeebrugge-Dover

Wij vernemen de herstart van de Zeebrugge-Dover lijn. Het schip European Endeavour zal de service verzorgen. Ze heeft een capaciteit van 100 begeleide vrachtwagens .Er wordt een dagelijks afvaart aangeboden in beide richtingen. De afvaaart duurt 4,5 uur. Tijdens de dag zal het schip actief blijven op de Dover-Calais route.

Volgens het bedrijf komt de lijn er op vraag van hun klanten. De lijn werd eerder in 2002 stopgezet. De opstart past in een herschikking van de diensten van de rederij waarbij ze een sterke hub in Zeebrugge verder willen uitbouwen.

De vracht zal worden behandeld door havenarbeiders.

(foto: P&O Ferries)

Straks blauwe brug aan zeekant

De werkzaamheden aan brug 4 van de Pierre Vandammesluis in de haven van Zeebrugge naderen hun voltooiing. De sluisbrug, die het dichtst tegen de zee ligt, is grondig schoongemaakt en kreeg ook een nieuwe verflaag: tegen eind juni wordt ze normaal weer in gebruik genomen.
Opvallend is dat de zeewaartse brug in het blauw geschilderd wordt. Dat is een heel verschil met de twee bruggen aan de andere kant van de sluis. Die werden de afgelopen jaren lichtgeel geverfd.

‘De bruggen aan de kant van de zee in het blauw, de bruggen aan de kant van het land in het geel. Dat is logisch, en het maakt het ook gemakkelijker voor mensen die er moeten passeren. Als de bruggen openstaan, zie je al van ver om welke bruggen het precies gaat. Tot nu toe was dat vaak verwarrend', zegt havenvoorzitter Joachim Coens.

dinsdag 23 maart 2010

Morgen terug staking bij Norfolk Line?

Vanaf morgen dreigen nieuwe acties bij Norfolkline in Vlaardingen. Volgens bestuurder Cees Bos van FNV Bondgenoten zou het 'zomaar kunnen dat er weer een staking van 24 uur of langer wordt gehouden.' De bond en directie van het bedrijf zijn elkaar de afgelopen dagen volgens hem niet dichter genaderd in het cao-conflict na de 24-uursstaking van vorige week woensdag op donderdag.

Mogelijke "besmette" lading is in de Zeebrugse haven nog steeds niet welkom.

Louis-Dreyfus reikt CMA CGM de hand

De Franse reder Philippe Louis-Dreyfus, aandeelhouder en kaderlid van de Louis-Dreyfus-groep, is bereid om het in moeilijkheden verkerende CMA CGM te hulp te schieten. Dat vertelde hij in Lloyd's List. De containerrederij is al een tijdlang op zoek naar Frans kapitaal om het hoofd boven water te kunnen houden.

Cobelfret staat er beter voor in 2010

Ten gevolge van de trafiekdaling in 2009 heeft Cobelfret noodgedwongen een reeks kostenbesparingen doorgevoerd. Dankzij die besparingsmaatregelen hoopt de rederij in 2010 weer een zeker financieel evenwicht te bereiken.

Om dat doel te bereiken, rekent Cobelfret op meer operationele flexibiliteit. Het filiaal Dart Line werd opgedoekt en diens dienst tussen Zeebrugge en Ipswich werd overgenomen door een filiaal "Compagnie Luxembourgeoise de Navigation". Het conro-concept dat wordt toegepast op de route Zeebrugge-Dublin begint vruchten af te werpen. Cobelfret heeft nu de intentie om een feederdienst in te leggen tussen Dublin en Zuid-Ierland.

Prins Filip terug in Oostende

De Prins Filip ligt opnieuw in Oostende aangemeerd. De ferry wordt de komende week aan de Cruisekaai opgeknapt én klaargestoomd voor de eerste afvaart als de 'Ostend Spirit'. Die is gepland voor eind deze maand naar Ramsgate.

Wilhelmsen wijzigt groepsstructuur

Wilh. Wilhelmsen kondigt na een moeilijk jaar een nieuwe groepsstructuur aan. De aandelen van de huidige groep worden getransfereerd naar een holding. Een nieuwe operationele entiteit, waarin de holding de meerderheid heeft, zal op de beurs van Oslo geïntroduceerd worden. Dit rapporteert De Lloyd.

Bedoeling is via de beurs 400 mln USD op te halen voor expansie. De maritieme diensten (WMS) komt rechtstreeks onder de holding en niet onder de nieuwe operationele Wilh. Wilhelmsen ASA, die zal worden geleid door Jan Eyvin Wang, president van Eukor.

Wilhelmsen haalde in 2009 toch nog een bedrijfswinst van 240 mln USD, net niet evenveel als in 2008. Maar het resultaat van vorig jaar is opgesmukt met eenmalige baten. In de scheepsdivisie deed WWL het minder goed dan Eukor. ARC presteerde het best.

Staking in Finse havens voorbij

In de Finse havens zijn deze week de havenwerkers weer aan het werk gegaan. Vrijdag bereikten werkgevers en werknemers een akkoord dat een einde maakte aan de staking die op 4 maart begon. De staking heeft vooral de papierindustrie in Finland getroffen. De machines moesten worden stilgelegd omdat de voorraad niet werd afgevoerd. Een onderzoeksinstituut schat de schade voor de Finse economie op 200 tot 300 miljoen euro.

Grote containerschepen weer aan het werk

De Franse scheepsmakelaar Barry Rolgliano Salles (BRS) houdt er rekening mee dat er tegen het einde van volgend jaar geen containerschepen van meer dan 6.000 teu nog werkloos zullen zijn. Mogelijk zullen zelfs ook bijna alle schepen van meer dan 4.000 teu tegen eind 2011 weer in de vaart zijn. Dit schrijft Nieuwsblad Transport.

De komende weken zullen heel wat opgelegde schepen van meer dan 6.000 teu gereactiveerd worden voor nieuwe loops. Dat geldt onder meer voor vijf schepen van 6.350 teu van APL. Op de chartermarkt is de vraag naar schepen van meer dan 4.000 teu redelijk groot. De vijf schepen van 6.142 teu die NYK onlangs aan Zodiac Maritime verkocht, werden al snel door MSC ingehuurd. Ook CSAV charterde heel wat panamax-schepen voor de nieuwe Mare Nostrum Service tussen Azië en het Middellandse Zeeschepen.

Het beperkt aantal vrije charterschepen legt een hypotheek op de geplande start van The Containership Company (TCC) tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. Deze nieuwkomer heeft het nu al niet gemakkelijk om schepen te vinden voor de dienst over de Pacific die over een maand van start gaat.

BRS waarschuwt wel voor voorbarig optimisme. Er ligt nog altijd 'pijnlijk' veel tonnage opleveringsklaar in het Verre Oosten en bij de middelgrote containerschepen is er nog steeds veel overcapaciteit. Het spook van de overcapaciteit zal de komende jaren dus nog niet verdwijnen.

Vlaamse reders kiezen steeds meer voor Sumwings

Reders uit Knokke-Heist, Zeebrugge, Blankenberge en Oostende hebben orders geplaatst voor de bouw van tien sumwing-sets door de Zeebrugse Machinefabriek Gardec. Dit staat te lezen op de blog van ORO.

Dat heeft directeur Hugo D´hoedt bevestigd. Het bedrijf is deze week gestart met de fabricage van de twintig sumwings, die voor 1 juni afgeleverd moeten worden. De sumwings worden 11,20 meter lang. Als eerste wordt de Z 121 uitgerust, daarna volgt de Z 483. De Z 121 heeft vorig jaar al ervaring opgedaan. Het was trouwens Knokke-Heistenaar Urbain Wintein, reder en voorzitter van de Rederscentrale, die sumwing-ontwerper Harmen Klein Woolthuis van HFK Engineering in contact gebracht heeft met het Zeebrugse Gardec. De Rederscentrale heeft de order gecoördineerd, maar de reders behartigen hun eigen dossier en bestellen ieder voor zich. De Vlaamse overheid steunt de aanschaf van de sumwings met een EVF- en noodmaatregelsubsidie van samen zestig procent.

Meer info over Sumwing op www.sumwing.nl

Staking legt Vlaardingen-terminal Norfolk Line plat

Het personeel van de terminal van ferrymaatschappij Norfolk Line in Vlaardingen heeft woensdag 17 maart omstreeks 17u het werk neergelegd. Inzet van de staking is een nieuwe cao, waarover FNV Bondgenoten en de directie het maar niet eens geraken. De staking zou vandaag nog zeker de hele dag voortduren.
Dit schreef De Lloyd.

In een persbericht stelt Norfolk 'ernstig bezorgd' te zijn over de negatieve gevolgen van de staking tegen de achtergrond van het slechte economische klimaat en de druk van de bijzonder moeilijke marktomstandigheden van het vrachtvervoer op de Noordzee. Norfolk zegt dat de terminal in Vlaardingen zwaar verlieslatend is. Alleen al in de eerste twee maanden zou het tekort twee miljoen euro bedragen. Norfolk als geheel leed vorig jaar een verlies van zeven miljoen euro

Havenarbeiders in Zeebrugge willen werk stakende Nederlandse collega's niet overnemen
De havenarbeiders van Zeebrugge hebben een schip dat vanuit Engeland uitgeweken was naar Zeebrugge door een staking bij Norfolkline Shipping in het Nederlandse Vlaardingen, niet willen afhandelen. Ze willen geen "besmet werk" doen, klinkt het.

donderdag 18 maart 2010

Tijdelijke opschorting acties havenarbeiders Vlaardingen Nederland

Wij werden op de hoogte gebracht dat de activiteiten om 17u terug worden aangevat in Vlaardingen. De acties worden tijdelijk opgeschort in het vooruitzicht van verdere onderhandelingen met Norfolkline die morgen zouden aanvatten.

Ook in Zeebrugge worden de acties opgeschort, dit tot nader order. Norfolkline verkoos om het schip, de Humber Viking, af te handelen in hun thuisbasis Vlaardingen.

De solidariteit onder havenarbeiders in Europees verband heeft stand gehouden.

Afgeleid schip Norfolkline wordt niet behandeld in Zeebrugge

Deze morgen werden wij ingelicht door ACV Transcom Nationaal. Een schip, de Humber Viking, van de rederij Norfolkline werd afgeleid van Vlaardingen (Nederland)naar de haven van Zeebrugge.

De CAO-onderhandelingen tussen Norfolkline en havenarbeiders Nederland zijn afgesprongen. In Nederland zijn betrokken havenarbeiders in staking gegaan sedert gisteren 17u.

Volgens een overeenkomst tussen ITF aangesloten vakbonden kunnen afgeleide schepen niet afgehandeld worden in ander havens. Daarom riep ACV Transcom, gezamelijk met ABVV, op om ook onze solidariteit te tonen. Zolang er geen overeenkomst wordt bereikt met Norfolkline zal het schip niet behandeld worden in de Zeebrugse haven. Het schip ligt momenteel aan kaai 142, Wielingendok.

We volgen de bewegingen van het schip verder op.
Klik hier voor een artikel over de staking in Nederland (Nieuwsblad Transport)

Maritieme week Berlijn

De ITF dockers sectie startte op maandag 14 maart in Berlijn. Zij is een onderdeel van de Maritieme week die vrijdag as wordt afgesloten na de vergaderingen van het Fair Practice Committee, waar de vakbonden van zeelieden en deze van de havenarbeiders de gemaakte afspraken evalueren en eventuele nieuwe afspraken bespreken.

Belangrijk in deze materie is de cargo handling, het fenomeen waarbij zeelui de job van havenarbeiders overnemen. Dit euvel lijkt steeds meer voor te komen. Voornamelijk lashing en securing ligt onder vuur. De reders die de ITF overeenkomst tekenen, waarbij zij erkennen dat dokwerk enkel kan gebeuren indien dit wordt toegestaan door de havenvakbonden, overtreden steeds vaker dit contract. Zij steken zich weg achter het argument dat de zeelui "ZELF" vragen om dit werk te mogen doen en hiervoor extra betaald worden. Het is dus iet de kapitein die het vraagt, doch de zeeman zelf.

Tijd om hieroaan paal en perk te stellen. Acties worden donderdag en vrijdag beproken tijdens de vergadering van het FPC te Berlijn .

Interessant is de ontwikkeling van een nieuwe database met alle relevante informatie over de containerterminals van de 4 grote behandelaars PAPM, PSA, HTW en DP world. (DPI). Regionaal (per werelddeel) kan belist worden andere containerbehandelaars bij te voegen, zoals daar Eurogate voor Europa.

zaterdag 13 maart 2010

DFDS verwacht veel van 2010

DFDS, dat vorig jaar een nettowinst realiseerde van 89 mln DKK op een omzet van 6,6 mrd DKK, verwacht dit jaar beter te doen. De Deense operator zet 100 mln DKK voorop als winst voor belasting in 2010, echter zonder rekening te houden met de resultaten van het vorig jaar overgenomen Norfolkline. Dit schrijft De Lloyd.

Na het afronden van die transactie - verwacht tegen het eind van het tweede kwartaal - zullen de resultaten van Norfolkline wel opgenomen worden in die van DFDS.

Voor 2010 stelt de Deense groep een verbetering in het resultaat van de vrachtdiensten voorop omdat een groei in de volumes verwacht wordt, ook al dreigen de vrachttarieven onder druk te blijven. Voor de passagiersdiensten, die in 2009 wel een groei lieten zien, wordt een lichte achteruitgang verwacht omwille van een hogere bunkerkost.

Slaande ruzie over tarieven Port of Dover

Tussen de drie ferry rederijen P&O Ferries, SeaFrance en Norfolkline en de directie van de haven van Dover is een slaande ruzie uitgebroken over de haventarieven. De rederijen, samen goed voor 80 procent van de activiteiten in Dover, beschuldigen de Dover Harbour Board van misbruik van zijn monopoliepositie en dreigen naar de rechter te stappen.

Havenwerken in Zeebrugge en Meeuwen

Traditioneel komen de meeuwen ter sprake. Klik hier voor een artikel in Nieuwsblad Transport over de situatie in Nederland.

Werken van start voor derde grote containerterminal


Klik hier om een artikel van Frank Neyts, over de betreffende werken, op de website van APZI te lezen.

CMA CGM betaalt charters te laat


De Britse rederij Global Ship Lease heeft bij de presentatie van de jaarresultaten moeten toegeven dat CMA CGM de charters van zijn schepen te laat betaalt. Op 1 maart liep de betalingsachterstand al op tot 12 miljoen dollar. Dit schrijft Nieuwsblad Transport.

Volgens de topman van Global Ship Lease, Ian Webber, is de Franse rederij al een tijdje te laat met het betalen van de chartervergoedingen. De facturen van december werden pas in januari betaald. Volgens Webber lopen de achterstanden niet verder op.

Maersk chartert schepen 13.092 teu


De Britse rederij Zodiac Maritime heeft een charterer gevonden voor vijf neopanamax-schepen van 13.092 teu die in de zomer van 2007 op speculatieve basis besteld warden. Volgens de Franse databank AXS-Alphaliner heeft Maersk het vijftal voor een relatief laag tarief kunnen huren voor een minimumperiode van drie jaar. Het is de eerste charterovereenkomst die wordt afgesloten voor schepen van dit grote formaat sedert het uitbreken van de crisis in september 2008. Dit meldt Nieuwsblad Transport.

Maersk Line heeft behalve de vijf ultra large container ships van 15.200 teu die al in de vaart zijn (type Emma Maersk), ook nog acht eenheden van 13.092 teu in aanbouw die Rickmers Reederei in juli 2007 bij Hyundai Heavy Industries bestelde op basis van een lange-termijncharter aan de Deense rederij. De eerste twee schepen van die reeks, de Maersk Edinburgh en de Maersk Emden komen dit jaar in juli in de vaart.

Maersk Line bevestigde al dat de acht van Rickmers gehuurde schepen tussen het Verre Oosten en Europa zullen ingezet worden. Wellicht zullen een paar Zodiac-schepen in dezelfde dienst gaan varen omdat acht schepen niet volstaat om aan 'super slow steaming' te doen. Ook CMA CGM waarmee de Denen op dit vaargebied samenwerken, hebben nieuwe eenheden van 13.880 teu in aanbouw (type CMA CGM Christoph Colomb), maar de oplevering daarvan loopt achter op het originele schema.

vrijdag 5 maart 2010

Havenarbeid aan 3,11 Euro per uur


"Ports package 3 along the backdoor". Een uitspraak van Norrie McVicar, een specialist in de Europese ferry materie, tijdens de voorbereidingen van het gesprek met P&O European Ferries, dochter van DP World, op 5 februari 2010. ACV-Transcom is in oktober 2010 een ernstige vorm van sociale dumping op het spoor gekomen in de haven van Zeebrugge, namelijk op de P&O dienst Zeebrugge-Tillbury, een belangrijke haven op de Thames in het Verenigd Koninkrijk.

Het bedrijf heeft zeelui in dienst genomen om de lading containers en trailers, die dagelijks de Noordzee overvaren, vast te zetten, in vaktermen gekend als de "lashing and securing" van de lading. Deze zeelui verdienen omgerkend 3,11 Euro per uur, een pak minder dan Europese zeelieden en nog een pak minder dan de havenarbeiders.

Via bilaterale contacten werden all vakbonden, actief in de havens waar P&O terminals uitbaat, uitgenodigd hierover een strategie te bepalen. Een actieweek in alle havens in Frankrijk, België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt voorgesteld. Daarover wordt beslist tijdens het Fair Practice Committee van ITF in Berlijn tijdens de vergadering van 18 maart eerstkomend. In tussentijd werd door P&O een status quo, in alle Europese havens waar P&O actief, is afgekondigd.

Wordt vervolgd.

(bron: Transcom Info)

Mærsk-groep dit jaar terug winstgevend


De Deense A.P. Møller-Mærsk-groep heeft vorig jaar een verlies van ruim een miljard dollar geleden. Het vervoer van containers en olie deed de cijfers rood kleuren, terwijl APM Terminals de winst door besparingen kon vergroten. Dit schrijft De Lloyd.

APM TerminalsVolgens ceo Nils Andersen zal de Mærsk-groep dit jaar terug een bescheiden winst boeken. Ondanks een verwachte stijging van de containervolumes met 3 tot 5% en hogere tarieven zal het rendement van de lijnvaartdivisie echter ook in 2010 onvoldoende blijven.

Werken nieuwe containerterminal gestart


In Zeebrugge zijn de werken gestart voor de bouw van een derde grote containerterminal aan de noordkaai van het Albert II-dok. Dit meldt KW.be.

De nieuwe containerterminal zal twee miljoen containers per jaar kunnen verwerken. Er komen vier grote containerkranen. Behalve een onderhoudswerkplaats, worden er ook kantoren bijgebouwd. De eerste fase van het project moet klaar zijn tegen eind dit jaar. Dan zouden de erste schepen er kunnen gelost worden.

Herstel in vrachtvolumes houdt aan


Het herstel van de vrachtvolumes in Europa zet zich door. Dat wordt bevestigd door de maandelijkse European Freight Forwarding Index van Danske Bank. Ook vorige maand wees de index al in die richting, maar toen werkte de nasleep van de kerstvakantie nog door. Dit meldt De Lloyd.

De meest recente havenstatistieken tonen een sterke start van 2010. Statistieken van individuele luchtvaartmaatschappijen tonen aan dat de trend naar sterke luchtvrachtvolumes van december zich doorzet. Het herstel is evenwel traag.

Danske Bank verwacht dat de volumes zeker tot juni sterk zullen blijven. Wat juli en augustus betreft, houdt DB er wel rekening mee dat de zomervakantie ook dit jaar zou kunnen uitlopen.

Lijnvaart trekt Maersk in het rood


De Deense A.P. Møller Maersk groep heeft 2009 zoals verwacht afgesloten met een verlies van iets meer dan een miljard dollar. In 2008 werd er nog 3,46 miljard winst geboekt. De groep noemt 2009 een uitzonderlijk moeilijk jaar met historisch lage tarieven en kon erger voorkomen door 2 miljard dollar besparingen te realiseren. Dit meldt Nieuwsblad Transport.

Intussen werden ook de ferryactiviteiten van Norfolkline verkocht en de scheepsbouwactiviteiten in Odense stopgezet.

Met een verlies van bijna 2,1 miljard dollar waren het duidelijk de lijnvaartactiviteiten (onder meer Maersk Line) die voor het slechte resultaat zorgden. Alle andere activiteiten bleven met uitzondering van de scheepsbouw, rendabel. Olie- & gaswinning was de meest lucratieve divisie, maar het positieve resultaat van 1,16 miljard dollar blijft toch duidelijk onder de 2,35 miljard dollar uit 2008.

Zeevrachtenmarkt: Charterhuren containervaart blijven hopeloos slecht


De viering van het Chinese Nieuwjaar veroorzaakte een daling van de huren en vrachten van de panamaxen in het Verre Oosten. De Edfu (71.572 dwt, 1997) werd gecharterd oplevering Fangcheng, via Indonesië, teruglevering Zuid-Korea voor $ 23.000 per dag. Op de Atlantische routes was het wat beter voor de panamaxen maar niet veel. De Kalliopi L (76.529 dwt, 2001) werd gecharterd oplevering Oostkust van Zuid-Amerika, teruglevering China voor $ 32.000 per dag plus een ballastbonus van $ 700.000. Klik hier om meer te lezen.

Shortseatrafiek Vlaamse havens daalt voor het eerst sinds acht jaar


Volgens Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen is de shortseatrafiek in de Vlaamse havens vorig jaar gestrand op 118,67 mln ton, 11,3% minder dan in 2008. Daarmee is het volume teruggevallen op het resultaat van 2006. Dit schrijft De Lloyd.

2009 wordt het eerste jaar sinds 2001 waarin geen groei wordt genoteerd. Bovendien lag de daling van 1,8% in 2001 beduidend lager dan de terugval met 11,3% van vorig jaar. Het shortseapromotiebureau berekende wel dat de shortseatrafiek bijna 3 procentpunten minder daalt dan de globale trafiek, die door de crisis een klap van -14,27% kreeg.

Oostende werd het hardst getroffen (-36,4%), terwijl Zeebrugge het best standhield (-1,8%). Maar die haven moest zowel in 2007 (-1,7%) als in 2008 (-4,8) als enige Vlaamse haven al inleveren op haar shortseavolume.

dinsdag 2 maart 2010

Seabridge werft aan


De firma Seabridge is dringend op zoek naar kandidaten voor de behandeling van zakgoed.

Ben je geinteresseerd neem dan contact op met:
Mevrouw Merlevede op het nummer 050 367 780

maandag 1 maart 2010

SEA RO WERFT AAN!


Sea Ro Terminal wenst dringend 10 lashers aan te werven
ter uitbreiding van hun time-table.
Geïnteresseerden en gemotiveerde kandidaten kunnen zich wenden
tot de ploegendienst onder leiding van Dhr.Van Eeghem op het
Tel.nr.050/55.71.81.